Nikotin Bağımlılığına Karşı 3 Doğal Terapi
Nikotin bağımlılığı ciddi bir problemdir. Sigara içen çoğu kişi bu zararlı alışkanlıklarından kurtulmak isteseler de, sigaranın içinde bulunan nikotinin yaptığı bağımlılık bunu epey zorlaştırır. Bu yazımızda, nikotin bağımlılığına karşı deneyebileceğiniz 3 doğal terapiyi keşfedin.
Bu terapiler sayesinde sigarayı daha kolay bırakabilir, hedefinize daha kısa sürede ulaşabilirsiniz.
Nikotin Bağımlılığına Karşı Doğal Terapiler
Nikotin bağımlılığına karşı doğal terapilere başvurmak harika bir alternatif olacaktır. Aşağıda sizler için sigarayı bırakmayı kolaylaştıracak bazı bitkileri ve diğer farklı içerikleri derledik.
1. Cytisine İle Nikotin Bağımlılığına Karşı Savaşmak
Cytisine‘in doğal bir içeriği olsa da, bir doktora danışılmadan tüketilmemesi gerekmektedir.
Sigarayı Bırakma ve Kardiyovasküler Hastalar makalesinde de belirtildiği üzere, cytisine nikotin bağımlılığına karşı tüketilebilecek doğal seçeneklerden biri. Bu seçeneğin uygunluğu klinik deneylerce de destekleniyor.
Cytisine sarısalkım ağacı (Cytisus laburnum) tohumlarında bulunan ve hali hazırda Sovyet ülkelerinde insanların sigarayı bırakmaları için kullanılan bir bitki özüdür. Bu doğal terapi için yapmanız gerekenler şu şekilde:
- Doktorunuza danışın.
- Ardından uygunsa, cytisine tableti alın.
- İlk günler 6 tablet içmelisiniz.
- 3. günden itibaren dozu yavaş yavaş düşürmelisiniz.
Bu bitki özünü yalnızca 25 gün boyunca kullanabilirsiniz. Nikotin bağımlılığını bu süre içinde aşmanız ön görülür. İstikrarlı davranın. Tabii ki bu tabletleri almadan önce kesinlikle doktorunuza danışmanız gerekmektedir.
Bu makale de ilginizi çekebilir: Sigarayı Bırakmak İçin Nedenler ve Başarmanın Yolları
2. Japon Sarmaşığı
Japon sarmaşığı (Pueraria lobata) nikotin bağımlılığına karşı tüketilebilecek seçeneklerden bir diğeridir. Sigarayı bırakmak amacıyla Japon sarmaşığının kökü tüketilir. Sahip olduğu özellikler sayesinde beynin ödül merkezinin harekete geçmesine engel olur ve nikotin alımının azalmasında etkin rol oynar.
Nikotin bağımlılığına karşı tüketebileceğiniz bu bitkiyi farklı farklı yollarla alabilirsiniz. Yaşam tarzınıza en iyi şekilde uyan ve doktorunuzun tavsiye edeceği yöntemi seçmenizi öneririz.
- Tabletler. Günde 5-6 tablet ile başlayıp gün geçtikçe tablet tüketiminizi azaltmalısınız.
- Toz. Yemeğinize ekleyebilir ya da meyve suyunun içinde çözdürebilirsiniz. Tadı çok güzel olmadığı için suyla beraber tüketmenizi önermeyiz.
- Bitki özü. Japon sarmaşığı damlasını suya damlatabilir ya da doğrudan damlayı tüketebilirsiniz.
3. Homeopati
Bu doğal tedavilerin yanında, tıbbi destek ve irade de bu kötü alışkanlığı bırakma yolunda yoldaşınız olacaktır.
Nikotin bağımlılığına karşı önereceğimiz bir diğer seçenek homeopati olarak bilinen doğal terapi yöntemi. Sigara İçen Hastalarda Homeopati Uygulaması makalesinde de belirtildiği üzere, bu seçenek gayet iyi sonuçlar veriyor.
Homeopati tamamlayıcı bir tedavidir. Yani yukarıda sunduğumuz iki seçeneğin yanında homeopati yöntemini de kullanabilirsiniz.
Bu yöntemde, sağlık kontraendikasyonu bulunmayan tabletler kullanılır. Bu tabletlere alternatif olarak örneğin, Bach çiçekleri de kullanılabilir.
Not: Sigarayı bırakmak için başvurulan alternatif tedavi yöntemlerinin yeterliliği tam olarak doğrulanmadığı için bu uygulamalar süresince doktorunuza danışmanız gerekir.
Buna da göz atın: Sigarayı Bırakmak İçin Tedavi ve Takviyeler
İrade Gücü Çok Önemli!
Bu doğal tedavi yöntemlerinin nikotin bağımlılığına karşı tek başına işe yarayacağına inanmak büyük bir hata olur. Sigarayı bırakmayı istemek ve bazı noktalarda anksiyete yaşayabileceğinizin farkında olmak oldukça önemlidir.
Böyle anlarda irade gücünüze ve bu bahsettiğimiz doğal tedavi yöntemlerine güvenmelisiniz. Bağımlılığınızı aşabileceğinize inanmanız bunun gerçekleşmesinin ilk adımıdır.
Sigarayı bırakmak kolay değildir. Bundan dolayı, sigara içme ihtimaliniz olan alanlardan da uzak durmanızı öneririz. Örneğin, bir bara gittiğinizde sigara içilen alanda oturmayın. Bu size oldukça yardımcı olabilir.
Umarız bu yazımız nikotin bağımlılığınızı aşıp sigarayı bırakmanıza yardımcı olur.
Sizin için sigarayı bırakmanın en zor kısmı ne oldu? Fark etmeden tekrar alışkanlığınıza geri mi döndünüz? Bu konuyla ilgili bizimle paylaşabileceğiniz ipuçları var mı?
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- Beck, A., Newman, C. F., & Wright, F. D. (1999). Terapia cognitiva de las drogodependencias. Barcelona: Paidós.
- Guangcheng, Z., & Siming, F. (1997). Antioxidation of Pueraria lobata Isoflavones (PLIs)[J]. Journal of Chinese Medicinal Materials, 7.
- Pérez Cruz, Nuvia, Pérez Cruz, Hayvin, & Fernández Manchón, Eduardo J.. (2007). NICOTINA Y ADICCIÓN: UN ENFOQUE MOLECULAR DEL TABAQUISMO. Revista Habanera de Ciencias Médicas, 6(1) Recuperado en 01 de mayo de 2019, de http://scielo.sld.cu/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1729-519X2007000100006&lng=es&tlng=es.