Regl Döneminiz Sırasında Nelerden Kaçınmalısınız?

Regl döneminiz sırasında çeşitli alışkanlıklarınızı sürdürmek rahatsız edici ve hatta zarar verici olabilir. Regl döneminizi rahatsızlık yaşamadan atlatmak mı istiyorsunuz? Regl döneminiz sırasında nelerden kaçınmanız gerektiğini öğrenmek için bu yazımızı okuyun ve şu andan itibaren bunları aklınızda tutun.
Regl Döneminiz Sırasında Nelerden Kaçınmalısınız?

Tarafından yazılmıştır Daniela Echeverri Castro

Son Güncelleme: 26 Ekim, 2022

Regl dönemi sırasında günler, fiziksel ve duygusal sağlığınızı önemli ölçüde etkileyen hormonal dalgalanmalar ile birlikte gelir. Bu nedenle, birçok insan günlük görevlerini normal şekilde yerine getiremiyormuş gibi hisseder. Hatta, bu dönemde uzak durmanın daha iyi olabileceği bazı şeyler bile vardır. Regl döneminde nelerden kaçınmanız gerektiğini biliyor musunuz?

Çoğu kişi bunu gözden kaçırsa da, alışkanlıklarınızın vücudunuzun regl dönemi öncesinde ve sırasında verdiği tepkilerle çok ilgisi vardır. Bu nedenle, yaşam tarzınızı iyileştirmek ve zararlı olabilecek bazı kötü şeyleri sınırlandırmak önemlidir. Regl dönemi boyunca hangi alışkanlıklardan kaçınmanız gerektiğini öğrenmek için okumaya devam edin.

Regl Dönemi Sırasında Kaçınmanız Gereken Alışkanlıklar

Şu anda, regl döneminizin semptomlarını ve rahatsızlığını azaltmak için çok çeşitli ürünler ve tedaviler satın alabilirsiniz. Ancak pek çok insan yaşam tarzlarının diğer yönlerini iyileştirmedikleri için bu çareler sayesinde herhangi bir rahatlama hissetmemektedir.

En büyük sorun, günlük alışkanlıklarımızı küçümsemeye devam etmemiz ve regl dönemi boyunca hissettiğimiz rahatsızlık üzerinde büyük bir etkileri olabileceğini görmezden gelmemizdir.

Bir sonraki bölümde, regl dönemi boyunca kaçınmanız gereken şeyleri gözden geçireceğiz. Bu ipuçlarını aklınızda bulundurun!

Yorucu Egzersiz

Ağırlık kaldıran bir kadın.
Aşırı yorucu egzersiz, regl döneminiz boyunca ters etki yaratabilir. Bununla birlikte, biraz ılımlı egzersiz yapmak ise ruh halinizi iyileştirmeye yardımcı olabilir.

Fiziksel egzersiz, fiziksel ve zihinsel sağlığınıza pek çok fayda sağlayan bir alışkanlıktır. Aslında, regl döneminde egzersiz yapmayı bırakmak için bilimsel bir neden yoktur. Aksine, egzersize devam etmek krampları ve kötü ruh hallerini azaltmaya yardımcı olur.

Ancak, olumsuz tepkilere neden olabileceğinden bu günlerde aşırı yorucu rutinlerden kaçınmalısınız. Yorgunluk hissi artma eğiliminde olduğundan, yoğun kardiyovasküler egzersizler ya da direnç egzersizleri sıkıcı olabilir ve bazen başınızı döndürebilir.

Ne Yapabilirsiniz?

  • Regl döneminizdeyken düşük darbeli rutinler yapmayı seçin. Bazı önerilen ve faydalı aktiviteler şunlardır: yürüyüş yapmak, yoga ya da pilates yapmak, ya da az ağırlık kullanarak kuvvet egzersizleri yapmak.
  • Rutinlerinizin süresini azaltın. Ayrıca, normalden daha fazla yorgun hissetmeye başlarsanız dinlenin.

Korunmasız Seks Yapmak

Regl döneminizde olmanız, seksin faydalarından yararlanmanıza engel değildir. Hatta, tartışmalara ve efsanelere rağmen, menstrüasyon sırasında vajinal uyarı ve orgazmların ağrıyı hafifletmeye yardımcı olduğu söylenmektedir.

Bununla birlikte, regl döneminiz boyunca kaçınmanız gereken şey, prezervatif gibi koruyucu yöntemler olmadan seks yapmaktır. Nispeten güvenli olmasına ve hamilelik riski minimum olmasına rağmen, HIV ya da hepatit gibi cinsel yolla bulaşan hastalıklar (STD’ler) açısından daha büyük bir risk oluşturabilir.

Bu virüsler kanda yaşar ve enfeksiyon taşıyan regl kanı ile temas yoluyla yayılabilir. Bununla birlikte, basitçe herhangi bir zamanda cinsel ilişkiye girmeniz ile de yayılabildiklerini unutmamalısınız.

Ne Yapabilirsiniz?

  • Regl dönemi sırasında seks yapmak istiyorsanız, prezervatif kullanmayı seçin. Bu, hamileliği önlemenin güvenli bir yöntemi ve hastalığı önlemenin en güvenli yoludur ve daha rahat olabilir.

Fast Food Tüketmek

Çeşitli fast food gıdaları.
Fast food ve işlenmiş yiyecekler yemek, regl dönemi boyunca mide kramplarınızı daha da kötüleştirebilir.

Fast food, regl dönemi boyunca iyi bir yemek seçeneği değildir. Aslında, düşük beslenme kaliteleri nedeniyle, bunlardan her zaman kaçınmalısınız! Bu tür yiyecekler, vücudunuzun ortasındaki enflamasyonu arttırabilecek doymuş yağlar, rafine unlar, şekerler ve diğer bileşenler ile doludur.

Ayrıca fast food yemek sindirimi yavaşlatır ve kabızlık gibi başka sorunlara neden olabilir. Bu nedenle, regl dönemi sırasında şişkinliği en aza indirmek ve daha hafif bir sindirim süreci yaşamayı istiyorsanız, kalori ve yağ bakımından hafif olan sağlıklı öğünler seçmelisiniz.

Ne Yapabilirsiniz?

  • Sebze, balık ve yağsız etler açısından zengin yemekler yapın.
  • Öğünler arasında acıktıysanız; bir smoothie, kuru yemişli yoğurt ya da tam tahıllı kraker yiyin.

Aspirin

Aspirin, çeşitli rahatsızlıkları hafifletmek için iyi bir seçenektir. Ancak, olası yan etkiler nedeniyle regl dönemi boyunca bu ilaçtan kaçınmalısınız. Hem bu haplar hem de asetilsalisilik asit içeren diğer ürünler ağır kanamaya neden olabilir.

Nedeni?

Bu ilacın antikoagülan etkisi kanı inceltir ve bu nedenle menstrüel akışı arttırabilir. Aslında bunu ispatlamak için daha fazla çalışmaya ihtiyaç duyulsa da reglinizi ve sağlıksız kanamanızı uzatabileceği de söyleniyor.

Ne Yapabilirsiniz?

  • Regl döneminiz sırasında ağrı ve enflamasyonu hafifletmek istiyorsanız, asetaminofen ya da ibuprofen almayı seçin. Daha güçlü bir şeye ihtiyacınız varsa, doktorunuza regl krampları için reçetesiz satılan ilaçları sorun.

Artık regl dönemi boyunca nelerden kaçınmanız gerektiğini bildiğinize göre, bu daha iyi alışkanlıkları uygulamaya ve devam ettirmeye çalışın. Bu yazımızda verdiğimiz önerileri uygulamaya koyun, menstrüasyon sırasında sağlığınızı iyileştirmek için çok faydalı olabileceklerini göreceksiniz.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Samadi, Z., Taghian, F., & Valiani, M. (2013). The effects of 8 weeks of regular aerobic exercise on the symptoms of premenstrual syndrome in non-athlete girls. Iranian Journal of Nursing and Midwifery Research.
  • Tsai, S. Y. (2016). Effect of yoga exercise on premenstrual symptoms among female employees in Taiwan. International Journal of Environmental Research and Public Health. https://doi.org/10.3390/ijerph13070721
  • Allen, K. R., & Goldberg, A. E. (2009). Sexual activity during menstruation: A qualitative study. Journal of Sex Research. https://doi.org/10.1080/00224490902878977
  • Peacock, A., Alvi, N. S., & Mushtaq, T. (2012). Period problems: Disorders of menstruation in adolescents. Archives of Disease in Childhood. https://doi.org/10.1136/adc.2009.160853
  • Bussell, G. (1998). Pre-menstrual syndrome and diet. Journal of Nutritional and Environmental Medicine. https://doi.org/10.1080/13590849862302
  • Pendergrass PB, Ream LJ, Scott JN, Agna MA. (1984). Do aspirin and acetaminophen affect total menstrual loss? Gynecol Obstet Invest. DOI: 10.1159/000299067

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.