Sağlık Hizmetleri Ortamlarında Motivasyonel Görüşme
Sağlık hizmetlerinde motivasyonel görüşme (MG) uygulamalarını ve potansiyel yararlarını bilmek, sağlıklı alışkanlıkların teşvik edilmesi için önemlidir. Ayrıca sağlığa zararlı olabilecek uygulamaların ortadan kaldırılmasına da yardımcı olur.
RET’te yayınlanan bu makale, davranış değişikliği sağlamak için motivasyonel görüşmenin ne kadar önemli olduğundan bahsetmektedir. Bunun nedeni, kişiler arası ilişkileri kolaylaştırması ve kararsızlıkların çözülmesine yardımcı olmasıdır.
Sağlık bağlamında motivasyonel görüşme süreci
Bu, zararlı olabilecek belirli davranışlarda değişiklikleri teşvik etmek için bir strateji veya araçtır.
Sağlık sorunlarının çoğu genellikle nasıl davrandıklarıyla ilgili olduğundan, özellikle ergenlik döneminde önemlidir.
Bu bağlamda ve varsaydığımızın aksine, Journal of Consulting and Clinical Psychology’de 2017’de yayınlanan bu gibi bazı araştırmalar, değişime eğilimli veya motive olmayan kişilerde, değişime karar vermiş kişilerden daha etkili olduğunu ortaya koyuyor.
Bu nedenle, davranış değişiklikleri elde etmek için sağlığı geliştirme stratejileri hakkında çok şey yazılmıştır. Teşvik kullanımının da bu önerilerden biri olduğunu unutmayın.
Bu bir strateji mi yoksa iletişim tarzı mı?
Sağlık hizmeti ortamlarında motivasyonel görüşme (MG) genellikle davranış değişikliğine kanıta dayalı bir yaklaşım olarak önerilir. Gaceta Medica’da yayınlanan bir rapora göre, “motivasyonel görüşmeyi (MG) tercih eden doktorlar, normal danışmanlık ile devam edenlere kıyasla hastalarına daha fazla sağlık yararı sağladı.” Bununla birlikte, eski ve yanlış yorumlar da dahil olmak üzere tanımlar büyük ölçüde değişmektedir.
Peki, motivasyonel görüşme nedir?
Miller ve Rollnick’in Motivasyonel Görüşme: İnsanların Değişmesine Yardım Etmek adlı kitaplarında yaptıkları araştırmaya göre:
“MG değişimin diline odaklanan, işbirlikçi, hedef odaklı bir iletişim tarzıdır. Amacı, bir kabul ve şefkat ortamında kişinin kendi değişim nedenlerini ortaya çıkararak ve keşfederek, kişisel motivasyonu ve belirli bir hedefe bağlılığı güçlendirmektir.”
Aynı yazarlara göre MG’nin nitelikleri şunları içerir:
- İyi dinlemenin, bilgi vermenin ve tavsiye vermenin önemini düşünen yol gösterici bir iletişim tarzı olmalı
- İnsanları belirli davranışları değiştirmeye ve daha esnek olmaya teşvik etmeli ve aynı zamanda doğal değişim süreçlerini ve özerkliğin gelişimini kolaylaştıran saygılı bir tarza dayanmalı
- Ek olarak, orta vadede olumlu olsa da, insanların her zaman ulaşılabilir olarak görmeyebilecekleri bir değişiklik yapma olasılığına karşı belirli bir kararsızlığın varlığını yansıtmalı
Motivasyonel görüşme tekniği hakkında bazı düşünceler
Bu tekniği uygulayan profesyonelin açık uçlu sorular geliştirmesi önemlidir. Örneğin, bir iş görüşmesi sırasında da sorabilecekleri türden sorular. Bu, insanların deneyimlerinin, bakış açılarının ve fikirlerinin keşfedilmesine izin vermelidir.
Buna paralel olarak, yansımaların temeli dikkatlice dinlemek ve bir kişinin ne söylediğini anlamaya çalışmaktır. Bunu, tekrar ederek, yeniden ifade ederek veya iletişim kurmaya çalışanlar hakkında daha derin bir anlayış sunarak başarabilirsiniz. İkincisi, motivasyonel görüşmenin temel bir özelliğidir özellikle de konu ile oldukça alakalı olan empatiyi nasıl ifade ettiğimiz.
İlginizi çekebilir: Gençlerde Sağlıklı Alışkanlıkları Desteklemek
Sağlık bağlamında MG söz konusu olduğunda…
Motivasyonel görüşmenin (MG) anlamını, kapsamını, mantığını ve yöntemini bilmek önemlidir. Bunun tek veya en iyi bir alternatif olup olmadığı, gençlerle etkileşime giren her profesyonelin belirlemesi gereken bir şeydir.
Son olarak, bu tekniği benimseyen veya uygulamak isteyenlerin eylemlerini konuyla ilgili mevcut en iyi kanıtlara dayandırmaları da önemlidir.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- Miller, W.R. & T.B. Moyers. (2017) Motivational Interviewing and the clinical science of Carl Rogers. Journal of Consulting and Clinical Psychology, 85(8), 757-766 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/28726479
- Departamento de Salud y Servicios Humanos de los EE.UU. Centro de Aprendizaje y Conocimiento en la Primera Infancia (ECLKC).
- Miller, W. R., & Rollnick, S. (2012). Motivational interviewing: Helping people change. Guilford press. https://books.google.es/books?hl=es&lr=&id=o1-ZpM7QqVQC&oi=fnd&pg=PP1&dq=Motivational+Interview.+Helping+People+Change.+miller+&ots=c1Ah7KncNS&sig=4ItCnb-5GI_L6jO0sCmjjjTiMY8#v=onepage&q=Motivational%20Interview.%20Helping%20People%20Change.%20miller&f=false
- Gaceta Médica. (2016). Las entrevistas motivaciones son lo más eficaz para cambiar estilos de vida. Gaceta Médica. https://gacetamedica.com/hemeroteca/las-entrevistas-motivacionales-son-lo-mas-eficaz-para-cambiar-estilos-de-vida-CWLG_971883/
- Rollnick, S., & Miller, W. R. (1996). ¿ Qué es la entrevista motivacional?. RET: revista de toxicomanías, (6), 3-7. https://www.cat-barcelona.com/uploads/rets/RET06_1.pdf