Sağlıklı Tatlılar: Diyete Dahil Etmenin Önemi

Tatlılar çok lezzetli, değil mi? Bu yazıda size diyetinize dahil etmeniz gereken sağlıklı tatlı fikirleri vereceğiz. Okumaya devam edin! 
Sağlıklı Tatlılar: Diyete Dahil Etmenin Önemi
Saúl Sánchez Arias

Yazan ve doğrulayan beslenme uzmanı Saúl Sánchez Arias.

Son Güncelleme: 25 Ağustos, 2022

Bugün sağlıklı tatlılar ve onların diyete eklenmelerinin öneminden bahsedeceğiz. Ancak en baştan konuya açıklık getirmemiz hayati önem taşıyor: Biz renkli şekerlerden ve tatlı çeşitlerinden bahsetmiyoruz.

Metabolik sağlığı etkileme kapasitesine sahip bir bileşen olduğu için şekeri istismar etmenin yapılacak en sağlıklı şey olmadığını kesinlikle biliyorsunuzdur.

Bununla beraber, tatlı demek sadece şeker demek değildir. Sağlıklı tatlılar ve lezzetli alternatifler vardır. Bugün size onlar hakkındaki her şeyden bahsedeceğiz.

Başlamadan önce popüler bir inanışı yıkmamız gerekiyor: Sütlü tatlı, yoğurtla aynı şey değildir. Bunu çok açık bir şekilde ortaya koymamız gerekiyor çünkü kavramların birbirine karışması kolaydır.

Her iki ürünün de bileşimi ve özellikleri farklıdır. Artık diyete tatlıları dahil etmenin önemini öğrenmek için yazımızı okumaya başlayabilirsiniz.

Tatlı olarak yoğurt

Tatlıyı diyetinize dahil etmek önemlidir çünkü tatlı saati, günün yoğurt tüketmek için en güzel saatlerinden biridir. Bu yiyecek, laktik fermantasyon ile elde edilir ve probiyotikler açısından zengindir.

Probiyotikler, bağırsak yolunu kolonize etme yeteneğine sahip olduklarından, vücut için oldukça yararlı canlı bakterilerden başka bir şey değildirler.

‘Amerikan Aile Hekimi’ (American Family Physician) dergisinde yayınlanan bir incelemeye göre, düzenli olarak yoğurt yemek, mide ve bağırsaklarla ilgili sorunların gelişme riskini düşürebilir.

Ayrıca yalnızca ishalin ortaya çıkmasını önlemekle kalmaz aynı zamanda kronik hastalıkları iyileştirmek için de kullanılır. Probiyotiklerin uygulanmasının, henüz çaresi bulunmamış olan enflamatuvar bağırsak hastalıklarının seyrine iyi geldiğini onaylayan çok sayıda bilimsel kanıt mevcuttur.

Probiyotiklerden yararlanmanın iki yolu vardır. Birincisi bir takviye olarak diyetinize dahil etmektir. İkincisi ise yoğurt yemektir.

iki kase yoğurt

Tatlı olarak meyve yemek

Geçmişte bazı yazarlar, tatlı olarak meyve tüketilmesini önermiyorlardı. Bunun yerine, tokluk hissini artırmak için yemeklerden önce yemenin daha iyi olduğunu söylüyorlardı. Ancak bilimsel literatür, bu görüşü desteklemiyor.

Günün hemen hemen her saatinde meyve tüketmek faydalıdır. Hatta ‘Gıda Bilimi ve Beslenme Alanında Kritik İncelemeler’ (Critical Reviews in Food Science and Nutrition) isimli dergide bir araya getirilen araştırmaya göre meyvelerin polifenol içerikleri, sistemik düzeyde daha düşük enflamasyon seviyesi ile ilişkilidir.

Bu nedenle yemeklerden sonra meyve yemenizi ve elbette atıştırmalık öğünlerinizde tüketmenizi öneririz. Elma gibi çözünülebilir lif açısından zengin bir meyve seçmek harikadır. Elmanın bileşiminde pektinler vardır. Bunlar, çeşitli araştırmacılara göre daha iyi bağırsak sağlığıyla ilişkili olan maddelerdir.

Tüm tatlılar faydalı değildir – tatlılara dikkat edin!

Gördüğünüz gibi diyetinize sağlıklı tatlılar dahil etmek hayati önem taşır. Ancak başlangıçta da belirttiğimiz gibi tatlıların hepsi aynı niteliklere sahip değillerdir. Hepimiz, tatlı yemenin sıklıkla şeker ve işlenmiş gıda tüketimiyle ilgili olduğunu biliyoruz.

Kurabiye, kek ve puding, katkı maddeleri ve basit karbonhidratlar açısından zengin olan, düşük besin kalitesine sahip ürünlerden yalnızca birkaçıdır. Sonuçta kan şekeri eğrisinin kontrolden çıkmasına neden olurlar. Düzenli olarak bu tür tatlıları tüketmek, insülin direncine yol açabilir. İnsülin direnci, diyabetin başlangıç aşamasıdır.

Diyabetin, vücudu hayat boyu etkileyen kronik bir hastalık olduğunu unutmamak önemlidir.  Ortaya çıktıktan sonra çaresi yoktur. Aslında bazı yeni araştırma bulguları, bu patolojinin ortaya çıkışını kanser riskinin artışıyla ilişkilendirir. Ancak bu bağlantının onaylanması için  daha fazla çalışma yapılması gerekmektedir.

Bu durumda, en iyi çare önlem almaktır. Bu amaçla, tatlı olarak tükettiğiniz yiyeceklere ve  aynı zamanda atıştırmalıklarınıza dikkat edin. Tatlı veya şekerli ve bir başka seçenekten birini seçmeniz gerekiyorsa, bu seçimi genel diyet planınızın bağlamını düşünerek yapın.

meyveler

Sağlıklı tatlılar: Diyete dahil etmek

Tüm gıdalar aynı değildir. Bu nedenle tatlı olarak ne tükettiğinize dikkat etmelisiniz. Dürüst olmak gerekirse, bu seçim, diyetinizin kalitesini kapsamlı olarak etkileyebilir. Ana öğünleriniz ne kadar sağlıklı olursa olsun, düzenli olarak şekerli tatlılar tüketmek, daha önce gösterdiğiniz tüm çabanın boşa gitmesine neden olabilir.

Şimdi bir şeye açıklık getirmeliyiz. Bu, güzel bir tatlı yemenin keyfini çıkaramayacağınız anlamına gelmez. Burada önemli olan bunu arada bir yapmanızdır. Tatlı kelimesi şeker kelimesiyle eş anlamlı değildir ancak yalnızca özel durumlarda kendinizi şımartma izniniz vardır.

Sağlıklı tatlılar söz konusu olduğunda, hem meyve hem de yoğurt ideal birer seçenektir. Oldukça tatlıdırlar ve onları tüketmek sağlık açısından iyidir. Hatta tüm özelliklerinden yararlanmak için bir arada da tüketebilirsiniz.

Son olarak tüm yoğurt türlerinin sağlıklı olmayacağı konusunda sizi uyarmak istiyoruz. Etiketleri okumalı ve ilave şeker içermeyen yoğurtları tercih etmelisiniz. Aksi takdirde yoğurdun besinsel kalitesi o kadar yüksek olmayacaktır. Doğal olanları tercih edebiliyorsanız öyle yapın. Bunun yanında kilolu değilseniz zaman zaman Yunan yoğurdu yiyebilirsiniz.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Wilkins T., Sequoia J., Probiotics for gastrointestinal conditions: a summary of the evidence. Am Fam Physician, 2017. 96 (3): 170-178.
  • Barbara G., Cremon C., Azpiroz F., Probiotics in irritable bowel syndrome: where are we? Neurogastroenterol Motil, 2018.
  • Joseph SV., Edirisinghe I., Burton Freeman BM., Fruit polyphenols: a review of anti inflammatory effects in humans. Crit Rev Food Sci Nutr, 2016. 56 (3): 419-44.
  • Wilms E., Jonkers DMA., Savelkoul HFJ., Elizalde M., et al., The impact of pectin supplemetation on intestinal barrier function in healthy young adults and healthy elderly. Nutrients, 2019.
  • Fontalva Pico, Ana Amelia. “Implicación de la resistencia a la insulina y el tejido adiposo en el síndrome metabólico en pacientes obesos.” (2017).
  • Bonagiri PR., Shubrook JH., Review of associations between type 2 diabetes and cancer. Clin Diabetes, 2020. 38 (3): 256-265.
  • Fernández-Gaxiola, Ana Cecilia, Anabelle Bonvecchio Arenas, and Juan Rivera Dommarco. “Aumentar el consumo de verduras, frutas, cereales, leguminosas y agua simple.” GUÍAS ALIMENTARIAS (2015).
  • Babio, Nancy, Guillermo Mena-Sánchez, and Jordi Salas-Salvadó. “Más allá del valor nutricional del yogur:¿ un indicador de la calidad de la dieta?.” Nutrición hospitalaria 34 (2017): 26-30.

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.