Sevgiliniz Ortadan Kaybolursa Ne Yapmalısınız?
Diyelim ki bir ilişkidesiniz. Beklenmedik bir şekilde sevgiliniz ortadan kaybolursa ve sonra da bir kaç gün sonra sanki hiç bir şey olmamış gibi ilgisizce sizi ararsa ne düşünürsünüz?
Büyük olasılıkla ilk başta aklınızda dönüp duran trajik hikayelerden sonra ondan haber almak sizi rahatlatacaktır. Fakat muhtemelen daha sonra epey kafası karışık, kızgın ve hayal kırıklığına uğramış hissedeceksiniz.
Ne durumda olursa olsun, bu deneyimde olumlu bir taraf bulmalı ve “ayaletleme” (ghosting) denen bu bu durumdan bir şeyler öğrenmelisiniz. Neticede herkes ilişkiye aynı bağlılıkla yaklaşmaz. Bu yüzden, başkalarınınkinden önce sizin ihtiyaçlarınıza ve ilkelerinize öncelik vermek önemlidir. Eğer mümkünse karşılıklı düzgün bir diyalog kurarak birlikte bir anlaşmaya varmalısınız.
Bu yazımızda hiç bir neden yokken sevgiliniz ortadan kaybolursa ve aniden sizi hiç bir şey olmamış gibi geri ararsa nasıl bir tutum takınmanız gerektiği konusunda size tavsiyelerde bulunacağız.
Sevgiliniz Ortadan Kaybolursa İlk Olarak Yapacaklarınız
Bazı günler diğer insanlarla harika geçinip, daha sonra sanki yabancıymış gibi davranan insanlar vardır. Bunlar genellikle karşı taraf ile herhangi bir iletişim kurmadan ayrılan ve kendi geçici hevesleriyle hareket eden bencil insanlardır.
Fakat bu ancak diğer kişi buna izin verip kabul ettiği için gerçekleşir.
Her şeyden önce, başlarına herhangi bir kaza gelmediğinden ve kontrolleri dışında bir durum gelişmediğinden emin olmalısınız. Hiç bir geçerli mazereti bulunmadan aniden ortadan kaybolduğu netleştikten sonra, tepki vermenin bazı uygun yolları vardır.
1. Sevgiliniz Ortadan Kaybolursa Telaşa Kapılmayın
Sonunda sizi tekrar aradığında, onlarla hemen konuşmak zorunda değilsiniz. Onun yerine iletişim kurmayı ertelemeyi deneyebilirsiniz.
Hiç bir zaman size ihtiyaç duyduğu her an orada olup, yapacak daha iyi bir şeyiniz bulunmadığı fikrine kapılmasına izin vermeyin.
2. Bu Konu Hakkında Sakince Konuşun
Duygularınızı kontrol etmeniz, onaylamadığınızı ya da hayal kırıklığınızı uğradığınızı belli etmemeniz önemlidir. Onun yerine sakin davranmak ve hayatınızdan ya da günlük uğraşlarınızdan memnun olduğunuzdan bahsedebilirsiniz. Onun ortadan kaybolduğu bu zaman belki sizin diğer ilişkilerinizi güçlendirmiştir.
Doğal davranın. “Nerelerdeydin?” tavrınızı azaltın. Daha sonra detaylara dalmak için çokça zamanınız olacaktır.
3. Samimi Bir Dialog Kurun
Eğer buluşma konusunda anlaşmaya vardıysanız, onların bu aniden ortadan kayboluşu hakkında konuşma fırsatını değerlendirin. Bu şekilde onların dediklerinin yanı sıra vücut dillerini de analiz edebilirsiniz. Aslına bakılırsa, mimikler ve hareketler kelimelerden çok daha fazla şey ifade eder.
Olgun, kendine güvenen ve iletişime açık bir ifade takının. Sevgilinizin gözlerinin içine bakın ve ilişkinize dair beklentilerinizi dile getirin.
Verdiğiniz tepki gelecekle ilgili diğer kararlar için de önemli olacaktır. Eğer özür diler ve pişman olduklarını gösterirlerse, belki onlara karşılıklı anlaşmaya dayanan ikinci bir şans verebilirsiniz. Ancak, ortadan kaybolmalarını önemsiz gibi gösterir, abarttığınızı söyleyerek sizi manipüle ederek (bkz. gaslight) kendinizi hatalı hissettirmeye çalışırsa, bu ilişkiyi bitirmenin zamanı gelmiş demektir.
Sevgiliniz Ortadan Kaybolmaya Devam Ediyorsa
Yalvarmalara ve tüm sözleri vermelerine rağmen hala ortadan kaybolmaya devam ediyorsa, sevgiliniz sizi hayatında garanti biri gibi görüyor olabilir. İlişkiniz dağılma noktasına gelmiş demektir. Bu kesinlikle bağlanmaktan korkan ya da sadece kendini düşünen kendini beğenmiş birinin davranışıdır.
Yapacağınız en iyi şey sizi her seferinde daha çok inciten bu kısır döngüyü sonlandırmak olacaktır. Kendinize hak ettiğiniz değeri vermelisiniz. Çünkü karşı tarafın bunu yapmayacağı çok açıktır. Her şeyden öte, onlar diğer insanların duygularına saygı duymadan hayatlarına devam edebileceklerini açıkça göstermişlerdir.
Elbette birinden gerçekten hoşlandığınızda bir ilişkiyi bitirmek zordur. Ancak, bu uzun dönemde tümüyle daha sağlıklıdır.
Bu yazımız da ilginizi çekebilir: Toksik Bir İlişki Nihayet Sonlandığında Neler Olur
Sevgiliniz Ortadan Kaybolursa Ne Düşünmelisiniz?
Sevgiliniz ortadan kaybolduğunda, bunun için çeşitli nedenler sunabilirler. Fakat her durumda, onların sizinle olan ilişikilerine yeterince ilgi göstermedikleri sonucuna kolaylıkla varılabilir. Aksi halde en azından mesajlarınıza ya da aramalarınıza geri dönerlerdi.
Bu durumda görülen en yaygın nedenlerden bazıları şunlardır:
- Kendini beğenme eğilimindedirler. Çoğu insan kendi duygu ve düşünceleriyle çok meşguldürler. Böyle yaparak, hareketlerinin sonuçlarını düşünmez ve diğerlerine hiç ilgi göstermezler. İlişkilerinin aynasında kendi yansımalarına baktıklarında oldukları şeyden nefret ederler – kendi zayıflıkları – onları bir süre uzaklaşmak istemeye iter.
- Başka bir ilişkisi olabilir. Sevgiliniz ortadan kaybolduğunda bunun sadakatsizlik ile ilgisi olması muhtemeldir. Sizinle iletişim kurmadığı o günlerde belki başka bir kişiyle zaman geçiriyor olabilir.
- İlişkiyi nasıl bitireceklerini bilemiyorlardır. İlişkinizden yorulup sıkılmış ve bunu dürüst bir şekilde nasıl sonlandıracaklarını bilememiş olabilirler. Bazı insanlar yalnız kalmaktan korkar ve bu onları duyguları hakkında gerçekçi olmaktan alıkoyar. Bazıları ise yalnızca karşı tarafın yorulup ayrılması için beklerler.
Bu yazımıza da göz atın: Bir İlişki Nasıl İyi Bir Şekilde Bitirilir: 8 Tavsiye
Sonuç
Eğer hiç bir neden yokken sevgiliniz ortadan kaybolursa ve yalnızca sizden hoşlandığını düşündüğü zamanlarda sizi ararsa, öyleyse büyük olasılıkla sizi gerçekten umursamıyordur. Bu yüzden, onunla ilişkinizi sonlandırıp size iyi davranan ve sizi gerçekten seven bir partner bulmak en iyi çözüm olabilir.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- González Vélez, M., Vázquez Aguado, O., & Álvarez Pérez, P. (2013). El análisis de la resiliencia en personas que constituyen parejas mixtas en Andalucía. Cuadernos de Trabajo Social. https://doi.org/10.5209/rev_CUTS.2013.v26.n2.41474
- Montesinos-Guerrero, M. del R., Madrigal-de León, H. G., & Avilés, A. G.-P. (2015). Percepción de apoyo en la pareja reconstituida: el camino al ensamblaje. Atención Familiar. https://doi.org/10.1016/S1405-8871(16)30048-7
- Cáceres, J.(1992). Estudio experimental de la interacción en la pareja. Análisis y modificación de conducta, 18(59), 413-443.