Soğan: Bin Yıllık Bir İlaç

Soğan: Bin Yıllık Bir İlaç

Son Güncelleme: 24 Şubat, 2022

Soğan, halk arasındaki inanışa göre herşeyi iyileştirir ve söylendiğine göre, ağlamamıza neden olan o katmanlar arasında neredeyse her çeşit hastalık veya enfeksiyonun ilacı gizlidir.

Daha da ötesi, antik çağlarda büyülü olduğuna inanılırmış; soğanın şeytani ruhları kovaladığı ve yastığın altına koyulduğu takdirde gelecekten haberler veren rüyalar görüldüğü söylenirmiş.

Mitolojinin yanısıra, antik çağlardan beri soğanın özelliklerinin bilindiği bir gerçek, ama tıbbi kanıtı ilk olarak 1919’da ABD’li bir doktorun o yıl gelişen bir grip pandemisi nedeniyle çok telaşlandığı bir sırada sıradışı bir şey farkettiğinde ortaya çıkmıştır: tamamen sağlıklı olan çiftçi bir aile vardır.

Bu kalabalık ailenin hiçbir bireyi virüsle karşılaşmamıştır, ama neden? Anne, Avrupalı atalarının veba ve kolera epidemisinde uyguladığı geleneği uygulamıştır: Pencere pervazlarına ve evin etrafına soğan yerleştirmek.

Doktor bu soğanları mikroskop altında incelediğinde, grip virüsünün soğanın katmanları arasına yapıştığını görmüştür. Çok etkileyici degil mi?

Günümüzde soğanın pek çok tıbbi kullanımı vardır. Bunun ötesinde, bildiğimiz gibi, soğan en fazla faydalı özelliğe sahip olan bitki soğanı olup her tür yemeğe eşlik ederek lezzetlendirecek en leziz besinlerden birisidir.

Soğanın Yararları

Dolaşımı arttırır ve hipertansiyonu düzenler

Soğan, içindeki “Alliin” bileşeni sayesinde vücuda antitrombotik özellik kazandırır. Kan pıhtılaşmasını önler, kolesterolü ve hipertansiyonu düzenleyerek kan basıncını normalize eder, koroner kazaları ve boğaz anjinini azaltir.

Bütün bunları elde edebilmek için soğanı nasıl kullanmalıyız peki? Bir litre suda 300 gr. kıyılmış soğanı 15 saat boyunca bekletmeniz yeterli! Günde 3 bardağa kadar içebilirsiniz.

Diüretiktir

Vücut sıvılarının atımına yardımcı olur, bu da romatizma, gut, ödem gibi hastalıklar için olağanüstü faydalıdır. Bunun için, bir bardak şarap ve üç bardak suda 50 gr.  kıyılmış soğanı bekletin. Günde 3 bardak içebilirsiniz.

İştahınızı açan çok sayıda vitamin içerir

Soğan genelde sarımsak ve kırmızı biber ile kullanılır, bu pek çok ülkede kullanılan çok lezzetli bir çeşnidir. C vitamini bazlı içeriği demir emilimi sağlar ve çeşitli antikorların üretilmesine yardım eder. Ayrıca C, E, B vitaminleri, magnezyum, fosfor, kalsiyum ve besin lifi içerir.

Antibakteriyeldir

Soğan sülfür içerir ve bildiğimiz üzere bu, soğanı kestiğimizde bizi yakan kokuya ve ağlamamıza neden olan maddedir.

Biraz rahatsız edici olmasına rağmen aslında bu kesinlikle onun en iyi özelliklerinden birisidir, çünkü grip, faranjit, bronşit gibi hastalıklardan kurtulmaya ve hastalıkların bulaşıcı süreçlerini atlatmaya yardımcı olan tam olarak da içinde bulunan sülfürdür.

B u kadar da değil, bağırsaktaki bakterilere karşı veya ishal olduğunuzda iyileşmeniz için birebirdir. Ne yapabilirsiniz? Basit bir soğan şurubu yapabilirsiniz: yarım litre suda iki soğanı pişirin. Bu suya beş çorba kaşığı bal ekleyin. Şurup haline gelene kadar iyice karıştırın ve günde üç bardak içmeye çalışın.

Ayrıca su kaynarken yüzünüzü soğanın buharına tutarak nefes almak da oldukça etkilidir.

Soğanın sindirime faydaları

Soğan sindirime yardımcı olur ve karaciğeri ve safra kesesini uyarır, bu da yemeklerde soğan kullanmak için harika bir nedendir. Ama eğer mide asidi veya herhangi bir mide probleminden muzdaripseniz tavsiye edilmez.

Yine de, son çalışmalar soğan yemenin midede kanser hücresi oluşumunu önlediğini göstermiştir. O nedenle, tüketimi her zaman olabildiğince dengede tutmaya çalışın.

Sinek ısırıklarına karşı

Antibakteriyel özellikleri sayesinde soğan sinek ısırıkları için mükemmel bir dezenfektandır. Enfekte alanı taze bir soğanın suyuyla ıslatmanız yeterli.

Belki merak ediyorsunuzdur…

doğranmış soğan

Soğan yedikten sonra nefesinizde oluşan kötü ve sevimsiz kokuyu önlemede etkili bir ilaç vardır. Kaliforniyalı bir bilimadamı olan John Graham’a göre soğan yedikten hemen sonra bir bardak su için. Koku etkisi hemen geçecektir ve kötü nefes kokusunun eseri olmadan birisiyle konuşabilir hatta öpebilirsiniz bile.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Thromb Res. 2004;114(3):213-20. An onion variety has natural antithrombotic effect as assessed by thrombosis/thrombolysis models in rodents. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15342218
  • Prostaglandins, Leukotrienes and Essential Fatty Acids (PLEFA). Volume 66, Issue 4, April 2002, Pages 453-458. Antithrombotic effect of onion in streptozotocin-induced diabetic rat. https://doi.org/10.1054/plef.2002.0373
  • Iran J Pharm Res. 2012 Spring; 11(2): 621–634. Antihypertensive and Diuretic Effects of the Aqueous Extract of Colocasia esculenta Linn. Leaves in Experimental Paradigms. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3832168/
  • Ahmed, Mr & Kabrah, M & Faidah, Hani & Ashshi, Ahmed & Safaa, Mrs & Turkistani, A. (2016). Antibacterial Effect of Onion. Scholars Journal of Applied Medical Sciences (SJAMS). 4. 4128-4133. 10.21276/sjams.2016.4.11.53.
  • Mohamed Eltaweel. (2013). Assessment of Antimicrobial Activity of Onion Extract (Allium cepa) on Staphylococcus aureus; in vitro study. https://iicbe.org/upload/6231C1213068.pdf

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.