Soğuk Şok Tepkisinin Nedenleri ve Nitelikleri

Soğuk şok tepkisi, yaz aylarında sıklıkla rastlanan bir süreçtir. Hafif bir rahatsızlığın yanı sıra ölüme de yol açabilir.
Soğuk Şok Tepkisinin Nedenleri ve Nitelikleri
Iván Losada

Yazan ve doğrulayan masaj terapisti Iván Losada.

Son Güncelleme: 25 Ağustos, 2022

Soğuk şok tepkisi, aynı zamanda sindirim sistemi ve beyin irigasyonu ile ilgili bir kardiyo-solunum tepkisidir. Bugünün makalesi bunun neden olduğunu açıklıyoruz.

Bu durum genellikle sindirim süreciyle bağlantılıdır, ancak ana nedeni beynin perfüzyonundaki bir eksikliktir. Aslında bu, vücut ile kişinin içine girdiği su arasındaki sıcaklık farkıyla koşullandırılan daldırma refleksinin bir sonucudur.

Bu süreç yaz aylarında daha sık görülür ve suya girdiğinizde oluşan ani sıcaklık değişimiyle doğrudan ilgilidir. Kan damarları, ısı ve güneşin etkisiyle vücut ısısını normal sınırlar içinde tutmaya çalışan bir mekanizma ile genişler.

Vazodilatasyon vücut ısısını dağıtır ve terlemeyle birlikte sıcaklığı normal aralığında tutar. Bu nedenle, ani vazokonstriksiyon, vücudunuzdan daha soğuk suya aniden girdiğinizde soğuk şok tepkisine yol açar.

Sindirim sisteminin bir örneği.
Soğuk şok tepkisi genellikle, diğer nedenlerin yanı sıra, sindirim sürecinde sindirim sistemine giden beyne giden kanın yetersiz sulanmasından kaynaklanır.

Soğuk şok tepkisine tam olarak ne sebep olur?

Yediğimiz yiyecekler, sindirim sürecinde peristaltik hareketlerle mide sularına karışır. Bu işlem büyük miktarda kan gerektirir. Böylece, kan akışının yeniden dağılımını zorlar ve diğer organların veya sistemlerin zararına olacak şekilde sindirim bölümünü destekler.

Sindirim sürecinin, hidrokülasyonun ortaya çıkmasındaki en önemli unsur olmadığını, daha ziyade “daldırma refleksi” olduğunu unutmayın.

Sıcak çarpması, soğuk şok tepkisinin bir nedenidir.

Daldırma refleksi

Daldırma refleksi vücut, özellikle kafa suya girdiğinde ortaya çıkar. Vücudun sıcaklığıyla suyun sıcaklığı arasındaki farka ve daldırmanın ani olmasına bağlıdır.

Genellikle kalp atış hızında bir düşüş olduğu ve kan damarlarının, özellikle de deridekilerin kasılmasıyla kanın yeniden dağıtılmasından kaynaklanır. Bu da beyne yeterli miktarda kan ve oksijen sağlamak ve vücut ısısında ani bir değişikliği önlemek için gerçekleşir.

Daldırma refleksi çocuklarda oldukça belirgindir. Ayrıca, özellikle buna duyarlı olan kişilerin başları döner. Dahası, bu senkopa (bayılma) ve hatta kalp durmasıyla ani ölüme yol açabilir.

Vücudumuz beyne kan ve oksijenin gelişini yönetir ve böylece diğer organ ve dokulara beslenmeyi azaltır. Kalp durması meydana gelebilir ve kalbe giden kan ve oksijen arzındaki azalma ani olduğunda ani ölüm veya boğulmaya neden olur.

Soğuk şok tepkisi ve sindirim süreci

Sindirim, gıda bileşenlerini daha küçük, sindirilebilir moleküllere ayıran bir süreçtir. Bu moleküller ilk etapta besinlerin yeniden emilmesi için ince bağırsağa geçer.

Sindirimin tamamlanma süresi kişiden kişiye değişir ve alınan gıdanın miktarı ve türü ile ilgilidir. Örneğin:

  • Yağ içeriği yüksek bol öğünler sindirim süresini uzatır
  • Sebzelerin, meyvelerin ve basit karbonhidratların alımı süreci hızlandırır

Yemeğimizin midede kaldığı süre kan akışının yeniden dağılımına neden olur ve birkaç dakika ile birkaç saat arasında değişebilir. Bu, bazen yemek yedikten sonra yaşadığımız uyuşukluk hissinden sorumludur. Bunun nedeni beyne ulaşan oksijen miktarının azalmasıdır.

Soğuk şok tepkisinin, bir kişi sindirim sürecini tamamlamamış ve sıcaklığın vücudununkinden önemli ölçüde farklı olduğu bir havuza atlaması durumunda ortaya çıktığını söyleyebiliriz. Bu daldırma refleksi, hafif rahatsızlıktan kalp durmasıa ve ölüme kadar her şeye neden olabilir.

Soğuk şok tepkisinin belirtileri

  • Kulaklarda çınlama
  • Bulanık görme
  • Titreme
  • Mide bulantısı
  • Kusma
  • Bilinç kaybı
Sersemlemiş bir kişinin bakış açısı.

Önleyici tedbirler

  • Büyük bir su kütlesine girmeden önce sindirim süreçlerine saygı gösterin. Bu sürenin yenilen gıdanın miktarına ve bileşimine bağlı olarak değiştiğini unutmayın. Bunun nedeni, gerekli zamanı değiştirmesidir.
  • Vücut ısınızı artıracak yoğun fiziksel aktivitelerden kaçının. Bu esas olarak vücut sıcaklığınızı mümkün olduğu kadar suyun sıcaklığına yakın tutmak içindir.
  • Ani dalışlardan kaçının. Ön kollarınızı, omuzlarınızı, yüzünüzü, boynunuzu ve karnınızı az miktarda suyla ıslatmaya çalışın. Bu, vücudunuzun sıcaklığını suya dalmadan önce suyun sıcaklığıyla dengelemek içindir.
  • Herhangi bir yoğun fiziksel aktiviteden sonra soğuk içecekleri tüketmekten kaçının.

Soğuk şok tepkisinin tedavisi

CPR'nin bir örneği.
Şiddetli hidrokülasyon vakalarında resüsitasyon manevraları gerekli olabilir.

Her zaman olduğu gibi, soğuk şok tepkisi söz konusu olduğunda bilgi ve önleme çok önemlidir. Bu nedenle, yukarıda belirtilen tüm risk faktörlerinden kaçınmalısınız.

Soğuk şok tepkisi zaten olduysa, kişiyi sudan çıkarın ve normal vücut ısısını geri getirmeye çalışmak için kurulayın. Senkop veya kardiyorespiratuar arrest varsa , sağlık hizmetleri gelene kadar kalp masajı yapın. 


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Boland M. Human digestion–a processing perspective. J Sci Food Agric. 2016 May;96(7):2275-83. doi: 10.1002/jsfa.7601. Epub 2016 Feb 5. PMID: 26711173.
  • Shattock MJ, Tipton MJ. ‘Autonomic conflict’: a different way to die during cold water immersion? J Physiol. 2012 Jul 15;590(14):3219-30. doi: 10.1113/jphysiol.2012.229864. Epub 2012 Apr 30. PMID: 22547634; PMCID: PMC3459038.
  • Giezenaar C, Lange K, Hausken T, Jones KL, Horowitz M, Chapman I, Soenen S. Acute Effects of Substitution, and Addition, of Carbohydrates and Fat to Protein on Gastric Emptying, Blood Glucose, Gut Hormones, Appetite, and Energy Intake. Nutrients. 2018 Oct 7;10(10):1451. doi: 10.3390/nu10101451. PMID: 30301241; PMCID: PMC6213197.

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.