Spor, Tansiyonunuzu Kontrol Etmenize Yardımcı Olur
Düzenli egzersiz, sağlığı korumanın en iyi yollarından biridir. Hipertansiyonu olan kişilerde bu özellikle önemlidir çünkü araştırmalar sporun tansiyonunuzu kontrol etmeye yardımcı olduğunu kanıtlamıştır.
Hem Dünya Sağlık Örgütü (WHO) hem de Uluslararası Arteriyel Hipertansiyon Derneği, fiziksel egzersizin inme ve miyokard enfarktüsü riskini azaltmada olumlu sonuçları olabileceği konusunda hemfikirdir. Her iki hastalığın da risk faktörleri arasında hipertansiyon vardır.
Okumaya devam edin: Hipertansiyon (Yüksek Tansiyon) ve Sebep Olduğu 7 Komplikasyon
Hipertansiyon nedir?
WHO, hipertansiyonu, kişinin kan damarlarının sürekli yüksek kan basıncından muzdarip olduğu bir durum olarak tanımlar. Bu, elbette, onlara zarar verebilir.
Kan basıncı, kalbin pompaladığı kanın kan damarlarının duvarlarına uyguladığı kuvvettir. Bu direnç normalden yüksekse, kalp kanı pompalamak için daha fazla çaba sarf etmelidir. Ve bu, kalp her attığında olur.
Hipertansiyon tehlikelidir çünkü kalbi ve böbrek ve beyin gibi organları riske atar. Dünyadaki kalp krizlerinin büyük çoğunluğunun nedeni budur. Bu yüzden bunu önlemek önemlidir. Spor, kan basıncınızı kontrol etmenize yardımcı olur ve bu, WHO’nun 1989 gibi erken bir tarihte tavsiyelerine eklediği bir şeydir.
Spor, tansiyonunuzu kontrol etmenize nasıl yardımcı olur?
Spor, tansiyonunuzu kontrol etmenize yardımcı olur. Her şeyden önce, uygun kilonun korunmasına katkıda bulunurlar ve obeziteyi önlerler. Fazla yağ dokusu, fazla kilo, obezite ve yüksek tansiyon arasındaki ilişki risklidir.
Spor, dakikadaki atım sayısını azalttığı ve bu organın aşırı eforunu önlediği için kalbin işleyişini iyileştirir. Sporcuların kan basıncı seviyeleri genellikle daha düşüktür çünkü vücutları egzersiz yapmayanlara göre daha iyi çalışır.
Bu faydalara ek olarak, düzenli olarak yapılan spor kaygı, stres ve depresyon düzeylerini kontrol etmeye yardımcı olur. Bu aynı zamanda daha sağlıklı ve zinde hissetmenizi sağlar ve bu da olumlu bir duygusal duruma katkıda bulunur. Yüksek tansiyon problemlerini önlemek için iyi duygular esastır.
Bir spor yaparak, kolesterol ve kan şekeri seviyeleri de daha iyi kontrol edilir. Her ikisi de doğrudan yüksek veya yükselen kan basıncıyla ilişkilidir ve genellikle miyokard enfarktüsü veya felç için tetikleyicidir.
Daha fazlasını öğrenin: Birden Çok Fayda Sağlayan 5 Spor Türü
Bir fiziksel aktivite planı en iyisidir
Spor, düzenli olarak uygularsanız kan basıncınızı kontrol etmenize yardımcı olur. Sporadik olarak spor yapmak yüksek tansiyon için çözüm değildir. Yapmanız gereken düzenli bir fiziksel aktivite planına sahip olmaktır.
Bir egzersiz rutini yürütmek veya bir spor yapmak için doktorun onayını almak önemlidir. Bir doktor, her kişinin sağlık durumunu ve ayrıca yaş ve kilo gibi faktörleri değerlendirmelidir.
İdeal olarak, haftada üç kez yarım saat spor yapmalısınız. Bu otuz dakikanın ilk on dakikası ısınma olmalıdır; daha sonra uygulamanın kendisi gerçekleştirilir ve son olarak esneme hareketleri yapılır.
Antrenmanlar arasında bir gün bırakılması tavsiye edilir, böylece kas ağrısına neden olan laktik asidi kaslardan atabilirsiniz.
Kan basıncınızı düşürmenize yardımcı olacak en iyi sporlar
Spor genel olarak kan basıncınızı kontrol etmenize yardımcı olsa da, bazı sporlar bu amaç için daha uygundur. Spesifik olarak, aerobik metabolizma ve orta düzeyde rekabetçi çaba içeren direnç egzersizleri en iyi seçimdir.
En çok tavsiye edilen sporlar düz bisiklet, kayak, yüzme, düz yürüyüş, golf, aşırı olmayan trekking, koşu, paten, kano ve atletik atıcılıktır.
Uygun kiloyu korumak, tuz alımını azaltmak, stres seviyelerini azaltmak, alkol tüketiminden kaçınmak, sigara içmemek ve potasyum ve lif açısından zengin sağlıklı bir diyet sürdürmek de önemlidir. Tansiyonu yükselttiği için ağırlık kaldırmayı içeren sporlardan kaçınmak en iyisidir.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- Boraita Pérez, A., & Serratosa Fernández, L. (1998). «El corazón del deportista»: hallazgos electrocardiográficos más frecuentes. Revista Española de Cardiología, 51(5), 356-368.
- Zafra, A. O., & Toro, E. O. (2012). Práctica de la actividad física y ansiedad en mujeres: Variables sociodemográficas como factores moderadores. Revista Argentina de Clínica Psicológica, 21(1), 25-32.
- Del Valle Soto, M., Marqueta, P. M., De Teresa Galván, C., Bonafonte, L. F., Luengo, E., & Aurrekoetxea, T. G. (2015). Prescripción de ejercicio físico en la prevención y tratamiento de la hipertensión arterial. Documento de Consenso de la Sociedad Española de Medicina del Deporte (SEMED-FEMEDE). Archivos de medicina del deporte: revista de la Federación Española de Medicina del Deporte y de la Confederación Iberoamericana de Medicina del Deporte, (169), 281-313.