Vegan Diyeti Yapmaya Başlamadan Önce Yapmanız Gereken 7 Şey

Vegan diyeti günümüzde son derece popülerdir. Et ya da diğer herhangi bir hayvansal ürünü tüketmeyi bırakmak mümkündür. Ancak bu büyük bir değişiklik olduğundan dolayı, bunu yavaştan almalısınız. Bu yazımızda, vegan diyeti uygulamaya başlamadan önce yapmanız gereken 7 şeyi keşfedebilirsiniz.
Vegan Diyeti Yapmaya Başlamadan Önce Yapmanız Gereken 7 Şey

Tarafından yazılmıştır Francisco María García

Son Güncelleme: 09 Ağustos, 2022

Vegan diyetin genel özelliği hayvansal ürünlerin tüketilmemesidir. Vegan diyeti yapmayı benimsemek, köklü alışkanlık değişiklikleri yapmayı da içerir. Bu yeni yaşam tarzına başlamaya karar verenler bilgilenmeli ve önlem almalıdır. Bir vegan diyetini nasıl takip edebilirsiniz?

Veganizm, ya insanların hayvan sevgisi dolayısıyla ya da insanlar yeni bir kapsamlı sağlık hizmeti modeli istedikleri için giderek daha popüler hale gelen dünya çapında bir trenddir. Veganlığa geçiş, fiziksel egzersiz ile tamamlanan, vücut için büyük avantajlara sahip bir karardır. Ancak, dönüşümünüzün kademeli ve kontrollü olması gerekmektedir.

Vegan Diyeti Yapmaya Başlamadan Önce Yapmanız Gereken 7 Şey

Vegan olmadan önce, ilgili bazı şeyleri göz önünde bulundurmanız önemlidir. Bu şekilde, ani bedensel değişikliklerden kaçınır ve sağlığınızı garanti altına alırsınız. Aşağıda, aklınızda bulundurmanız gereken yedi şeyi keşfedebilirsiniz.

Orta Vadeli Bir Hedef

Yeni trendler hakkındaki anksiyeteler bir tuzağa dönüşebilir ve bazı insanların bir gecede eti kesmeye karar vermesine neden olabilir. Bununla birlikte, yemek yeme ve duygusal alışkanlıklar aşılması zor engellerdir. Bunu yaparsanız, baştan çıkarıcı şeylerin tuzağına düşme olasılığınız daha yüksektir ve ardından da hedefinize ulaşamadığınız için kendinizi suçlu hissedersiniz.

Kesin son tarihler ya da süreci hızlandırmak için yapılandırılmış talepler olmadan adım adım atarsanız vegan diyeti uygulamak daha kolaydır. Diyetinize haftada bir ya da iki kez vegan tariflerini dahil etmek, bu geçişi kolaylaştıracaktır. Ayrıca, daha geniş gıda çeşitlerine erişimi ve alternatifler hakkındaki bilgi edinmeyi de kolaylaştırır.

Salata yiyen bir kadın.
Bir vegan diyeti benimserken daha başarılı olmak için kademeli değişiklikler yapmak önemlidir. Bu şekilde, vücudunuzun yeni yeme alışkanlıklarına uyum sağlayabilmek için zamanı olacaktır.

Vegan Diyeti Benimsemek ve Alışveriş Listeleri

Alışveriş listenizde hayvansal gıdaları tahıllar, tohumlar ve sebzeler ile değiştirmelisiniz. Listenizi bilinçli ve planlı bir şekilde yapmalısınız. Bu nedenle, yeni tarifler için neye ihtiyacınız olduğunu ve özellikle zevkinize en uygun olan malzemeleri net bir şekilde düşünmelisiniz.

Menünüze kaju fıstığı, keten tohumu, susam, kabak, sebze sütleri ve süt içermeyen fermente ürünler eklemek iyi bir fikirdir! Onlarla peynirler, soslar ve geleneksel yemeklere alternatif olacak pek çok tarif yapabilirsiniz.

Daha fazlasını öğrenmek için okumaya devam edin: Protein ve Lif Açısından Zengin 5 Vegan Smoothie

Favori Yemeklerinizin Analizi

Menünüzün adaptasyon süreci yavaş olacaktır. İlk olarak, diyetinize hangi vejetaryen menülerin halihazırda dahil olduğunu analiz edin. İkinci olarak, onları vegan yapmak için dönüştürmeniz gereken yemekleri seçin. Et bazlı yemeklere alternatif vegan tarifler bulmak çok kolaydır.

Haftalık Yemek Planlaması

Olası haftalık öğle ve akşam yemeklerinin bir listesini yapma alışkanlığı sizin için faydalı olabilir. Yemekler hakkında farkındalık, hızlı ve ete dayalı öğünlere uzanma tuzağına düşmekten kaçınmanızı sağlar.

Her bir seçeneği düşünürken, aynı anda en geçerli ve lezzetli alternatifleri görselleştirin. Örneğin yoğurdu soya sütü ile değiştirebilir ya da birisi tarafından önerilen yeni bir menü oluşturabilirsiniz. Ancak buradaki fikir, yiyecekleri aradığınız şeye göre düzenleyen bir rehbere sahip olmaktır.

Yemek planı hazırlayan bir kadın.
Vegan diyeti yapmak için menü planlamayı öğrenmek önemlidir. Böylelikle yemeklerin besinsel kalitesini garanti edersiniz ve ayrıca lezzetli ve çeşitli alternatifleri tercih edersiniz.

Gıdalardaki Besinler Hakkında Bilgilere Erişin

Yerine başka şeyler koyacağınız et, süt ürünleri ve diğer yiyecekler besin, vitamin ve mineral sağlar. Vücudunuza bu besinleri sağlayabilecek ürünler hakkında bilgi sahibi olmanız önemlidir. Örneğin, süt ve türevleri, diğer yiyecekler ya da takviyeler ile değiştirmeniz gereken bir kalsiyum kaynağıdır.

Bu yazımızı da okumalısınız: Denemeniz Gereken İki Farklı Vegan Burger Köftesi

Çeşitlilik ve Yaratıcılıkla Bir Vegan Diyeti Benimsemek

Bir vegan diyeti benimsemek için yapmanız gereken ana şeylerden biri, tariflerde yaratıcılığınızı kullanmaktır. Yemekler çeşitli olmalıdır ki sizi sıkmasınlar. Her zaman aynı şeyi yemenin sağlıklı ya da hoş olmadığını unutmayın. Bunu yaparsanız, vegan diyeti yapmayı kesinlikle bırakırsınız.

Yeni bir yeme alışkanlığı edinmek, yeni seçenekleri denemeye istekli olmanız gerektiği anlamına gelir; bu damak tadınızı yeniden eğitmenin ve genişletmenin bir yoludur. Etrafta ne kadar fazla tarif olduğu şaşırtıcı!

Yeni Bilgi Kaynakları Ekleyin

Süpermarketlerde bulunan gıda etiketleri, farklı ürünler hakkında olumlu bilgiler içerir. Buna ek olarak, çevrimiçi vegan dernekleri ve destek sağlayan diğer sayfalar  da bulabilirsiniz. Bu gruplara katılmak, araştırma yapmak, yeni tarifler ve deneyimler öğrenmek çok kolaydır.

Vegan diyeti, kapsamlı sağlık için faydalıdır. Ancak, başlamadan önce tıbbi kontrollerinizi yaptırmanızı öneririz.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.



Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.