Willis-Ekbom Hastalığı veya (WEH) Huzursuz Bacak Sendromu (HBS)

Ayakların ve bacakların fazla hareket ettirilmesi huzursuz bacak sendromunun (HBS) bir göstergesi olabilir. Eğer bu sorunu yaşadığınızı düşünüyorsanız, mutlaka doktora danışmalısınız.
Willis-Ekbom Hastalığı veya (WEH) Huzursuz Bacak Sendromu (HBS)

Tarafından yazılmıştır Francisco María García

Son Güncelleme: 09 Ağustos, 2022

Sürekli olarak bacakları hareket ettirme isteği, bir hastalığın semptomu olabilmektedir. Eğer uzanırken ayak ve bacaklarınızı hareket ettirme ihtiyacı hissediyorsanız, Willis-Ekbom hastalığı (WEH) olarak da bilinen huzursuz bacak sendromundan (HBS) muzdarip olabilirsiniz.

Bu sendrom ile ilgili sorun, sebebinin hala bilinmiyor olmasıdır. Bununla birlikte nörolojik bir bozukluk olduğu ve dünya nüfusunun %3’ünün bu sendromun şiddetli bir şekilde yaşadığı bilinmektedir.

Willis-Ekbom Hastalığı veya Huzursuz Bacak Sendromu

bacakları hareket ettirmek

Bazı risk faktörleri olsa da, sendromun altında yatan esas sebep hala bilinmemektedir. Bazı istatistiklere göre, dünya nüfusunun yaklaşık olarak %10’unu bu durumdan kaynaklanan semptomlardan muzdariptir. Ayrıca bu sendromun her yaş grubundan hem erkekleri hem de kadınları etkilediği biliniyor. Bununla birlikte, 40 yaşından sonra semptomlar daha şiddetli bir hal alabiliyor.

Anemi, böbrek yetmezliği ve bazı ilaçlar da bu sendromun ortaya çıkmasına neden olabiliyor. Hamilelik de kadınlarda huzursuz bacak sendromuna yol açabilen faktörler arasındadır. Son zamanlarda, bu sendromun dopamin aktivasyonuyla ilişkili olduğuna inanılmaktadır. Bu nörotransmitter, merkezi sinir sistemi aracılığıyla hareket ve koordinasyondan sorumludur.

Bu durum primer ve sekonder olmak üzere ikiye ayrılır. Primer olanın bilinen hiçbir sebebi yokken sekonder olan diğer durumlarla ilişkilidir.

Çeşitli ve Kafa Karıştırıcı Semptomlar

Huzursuz bacak sendromuyla alakalı bir diğer problem ise semptomların çeşitliliği ve semptomları fark etmenin zor olmasıdır. Bazı durumlarda sadece kişide bacağını hareket ettirme isteği olarak kendisini gösterir. Bununla birlikte, bu sendromun rahatsız edici başka semptomları da olabilir.

Bazı hastalar, bacaklarında hoş olmayan ve rahatsızlık verici hisler olduğunu söylemektedir. Bazen, bu rahatsızlık kramp ve karıncalanma şeklinde de olabilir. Bu semptomların çoğu gece meydana geldiğinden, uykuya dalmayı zorlaştırmaktadır.

Bu durum da gün içerisinde yorgunluğa ve sersemliğe neden olur. Dahası, bacakları sürekli hareket ettirme isteği sirkadyen ritimle alakalıdır. Bu, sendromun akşamları ve geceleri daha kötüleştiği anlamına gelir.

Willis-Ekbom Hastalığı (WEH) veya Huzursuz Bacak Sendromu (HBS) Nasıl Teşhis Edilir?

bacak masajı

Bu sendromdan muzdarip hastalarda, uyku kalitesinde azalmanın yanı sıra bacaklarda karıncalanma ve rahatsızlık hissi de görülür. Semptomlar aşağıdaki gibidir:

  • Uzanırken bacakları hareket ettirme isteği. Bu durum, refleks veya hiperaktivite ile karıştırılmamalıdır. Dinlenirken meydana gelen bu semptom huzursuz bacak sendromundan kaynaklanır.
  • Semptomlar geceleri ortaya çıkar. Teşhis konulan hastaların çoğu gün içerisinde bacaklarını sürekli hareket ettirme ihtiyacı hissetmemektedir.
  • Geceleri meydana gelen bacak krampları. Uyku sırasında bile periyodik olarak bacakları hareket ettirme isteği meydana gelebilir.
  • Hareket ettikçe gelen rahatlama hissi. Rahatsızlık, kaşıntı ve ağrı hissi devam etse de, bacakları hareket ettirmek karıncalanmayı azaltabilir.

Mümkün Tedaviler

İlk olarak, eğer rahatsızlık hissediyorsanız bacaklarınızı hareket ettirmelisiniz. Yataktan çıkıp birkaç dakika yürümek de faydalı olabilir. Bu sendromun kötü yanı, kişilerin uykusunu etkilemesi ve gece boyunca dinlenmeyi zorlaştırmasıdır.

Bu nedenle, uyku kalitesini artırmak için farklı terapiler ve tedaviler denemek gerekir. Sendromu azaltan bazı psikolojik yaklaşımlar da mevcuttur. Bazı uzmanlar bilişsel davranışçı terapiyi önermektedir çünkü bu sendrom çoğu zaman psikolojik ve duygusal sebeplerden kaynaklanabilmektedir.

Huzursuz bacak sendromundan muzdarip olduğunu düşünen kişiler tıbbi yardım almalıdır. Önemsiz gibi görülse de, bu sendromun semptomları yaşlandıkça kötüleşebilir. Tanı koymak için bir test bulunmasa da, doktor tarafından sendrom teşhis edilebilir.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.



Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.