Yaş İlerledikçe Kilo Almayı Engellemek İçin 6 İpucu

Metabolizmamız yaşla birlikte yavaşlar ve bu daha fazla kilo alma durumunu kolaylaştırır.
Yaş İlerledikçe Kilo Almayı Engellemek İçin 6 İpucu

Tarafından yazılmıştır Lorena González

Son Güncelleme: 16 Eylül, 2022

Yaşlandıkça kilo almamız kaçınılmazdır. Fakat, bir dizi öneriler takip edilip, bazı ipuçları uygulanıyorsa, kilo almaktan kaçınmanız mümkündür. Bu ekstra kiloları almamak için bu tavsiye bölümlerini not edin.

Yaş ilerledikçe kilo almayı engellemek için ipuçları

1. Flavonoidleri tüketin

mor smoothie

Birçok çalışma, flavonoidlerin önemli bir kısmını yersek, kilomuzu korumamıza veya hatta biraz kaybetmemize yardımcı olacağı sonucuna varmıştır.

Bu nedenle yaban mersini, çilek, kiraz, üzüm, çilek, çay, elma, soğan, pırasa ve brokoli tüketmek önemlidir. Flavonoidlerin tüm faydalarını elde etmek için, günlük beslenmenize bu meyvelerden bir parça ilave etmeniz yeterlidir.

2. Hareketsiz bir yaşam tarzına düşmeyin

Hareketsiz bir yaşam tarzına düşmemeniz çok önemlidir. Yaşlandıkça metabolizmamız yavaşlar ve bu ekstra kiloları almayı kolaylaştırır. Bu nedenle, olabildiğince aktif kalmak önemlidir. Birazcık bir fiziksel aktivite yapmak önemlidir, sadece ılımlı bir yoğunlukta olsa da, sabit bir ritimde yapılmalıdır.

Eğer fiziksel aktivite yaparsanız, güçlenirsiniz, kaslarınız ve eklemleriniz kendinizi daha genç hisseder. Bu, bir şekilde, zamanın etkilerini yavaşlatır. Son araştırmalara göre, günde 3 kez küçük, 10 dakikalık egzersiz seansları yapmak, sanki günde 30 dakikalık egzersiz yapıyormuşsunuz gibi aynı sonuçlara ulaşmanıza izin verecektir.

Tereddüt etmeyin ve asansöre binerken, merdivenleri seçmenin aslında daha iyi olduğunu hatırlayın.

3. Aktif bir zihne sahip olun

ağaç gibi düşünceler

Yaşlandıkça hafızamızı kaybetmeye başlarız. Bunu önlemek için zihninizi aktif tutan, beyninizi uyaran etkinlikler yapmanız önerilir. Bunlar, her gün bir şeyler okuma, bulmaca çözme, satranç oynama veya sudoku çözme olabilir. Bu tür etkinlikler hafızanızı ve konsantrasyonunuzu çevik tutmaya yardımcı olur.

En nihayetinde de, aklınızı uyanık ve aktif tutmaya yardımcı olan tüm faaliyetlerin stres ve depresyonu önlemeye yardımcı olduğunu da bilmelisiniz. Tüm bunlar yaşam kalitenizi yükseltmeye yardımcı olacaktır.

4. Diyet yapmayı unutun

Düşük kalorili diyetlerin çoğu ters tepebilir. Genellikle, metabolik ritminizi kalıcı olarak düşürebilirler. Bunun sebebi vücudun kendini kaloriden yoksun hissetmesidir ve daha az kalori tüketerek olanı korumaya çalışır.

Sık diyet yaptığımızda, metabolizma hızımızı kalıcı olarak düşürme riskini taşırız. 1200 kaloriden daha az kalori içeren bir diyet yapmayı düşündüyseniz bunun tavsiye edilmediğini bilmelisiniz. Kas dokusu gibi yağlı olmayan dokuların kaybına neden olabilir.

Kas kütlesi daha fazla kalori gerektirdiğinden, kaslarınızı kaybetmeye başlarsanız, kilonuzu korumanız daha zor olacaktır.

5. Sağlığınızı kontrol edin

çeşitli meyve ve sebze

Sağlık durumunuzu periyodik olarak kontrol etmeniz önemlidir. Yaşlanma genellikle hipertansiyon ve osteoporoz gibi bazı sorunlara sebep olur. Bu problemler egzersiz konusunda kısıtlamalara neden olabilir. Sağlığınızı sürekli kontrol ettirmekten çekinmeyin.

6. Bu ipuçlarını yarına bırakmayın

Bu güzel alışkanlıkları uygulamayı yarına bırakmayın. Kendinize bakmanın önemini içselleştirmelisiniz ve problemler ortaya çıkana kadar beklememelisiniz.

Tereddüt etmeyin ve bu sağlıklı alışkanlıklarınızı mümkün olan en kısa sürede günlük rutininize dahil etmeye çalışın. Bu şekilde, yılların geçtiğini göreceksiniz, ancak sağlığınız sizinle olacak.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Wadden, T. A., Foster, G. D., Letizia, K. A., & Mullen, J. L. (1990). Long-term effects of dieting on resting metabolic rate in obese outpatients. Jama264(6), 707-711.
  • Lee, I. M., Djoussé, L., Sesso, H. D., Wang, L., & Buring, J. E. (2010). Physical activity and weight gain prevention. Jama303(12), 1173-1179.
  • Blair, S. N., LaMonte, M. J., & Nichaman, M. Z. (2004). The evolution of physical activity recommendations: how much is enough?. The American journal of clinical nutrition79(5), 913S-920S.

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.