Zihinsel Hastalıklar: On Uyarı Semptomu

Davranış, ruh hali veya başkaları ile ilişki kurabilme ile ilgili bazı bozukluklar, olası bir zihinsel hastalık varlığının göstergesidir. Bu tür belirtiler en kısa sürede tedavi edilmelidir.
Zihinsel Hastalıklar: On Uyarı Semptomu

Tarafından yazılmıştır Francisco María García

Son Güncelleme: 09 Ağustos, 2022

Bazı bozukluklar davranışları ve tutumu etkiler ve ruh halinde ani değişikliklere neden olur. Her biri, birçok nedenden kaynaklanabilecek zihinsel hastalık belirtileri gösterir. Yine de ciddi sağlık sonuçları vardır. Bu durumların geçici olması mümkün olsa bile. Belirtiler belli bir süre boyunca devam ettiğinde, zihinsel bir duruma işaret edebilir. Tam tersine, bu belirtiler zamanında tedavi edildiğinde kontrol altına alınabilir.

Belirtilerin bir kısmı etkilenen birey tarafından tespit edilebilir. Ancak, diğer durumlarda, davranışlarında bu tür anormallikleri algılayanlar üçüncü kişilerdir. Bunların çoğu korku, acı, kişilerarası ilişkilerde çatışmalar, özerklik kaybı, tecrit vb. durumların yansımasıdır.

Zihinsel Hastalıklar: On Uyarı Belirtisi

zihinsel hastalık yaşayan kadın
Bazı davranış ve alışkanlıkları gözlemleyerek, bazı zihinsel işlev bozuklukları tespit edilebilir.

Daha sonra, bir kişide zihinsel hastalık varlığına işaret edebilecek bazı belirtilerden bahsedeceğiz:

Uyku Bozuklukları

Dinlendirici bir uyku alınamaması, zihinsel hastalığın en sık görülen semptomlarından biridir. Aşırı uçlarda uykusuzluk veya aksine kronik yorgunluk olarak ortaya çıkar.
Ek olarak, uyurgezerlik epizodları ve/veya kabuslar yoluyla da ortaya çıkabilirler.

Zihinsel Hastalık ve Fobiler

Fobiler zihinsel bir duruma işaret edebilirler. En yaygın olanları agorafobidir, evi terk etme korkusu; sosyal fobi veya başkalarıyla etkileşime girme korkusudur. Enoklofobi olarak da bilinen bir kalabalığa girme korkusu da en yaygın olanlardan biridir. Belirli hayvanlara, nesnelere veya durumlara karşı fobiler de vardır.

Fobilerin, bu semptomları sergileyen kişilerde kişinin ortamına uyum sağlama davranışını ve yeteneğini doğrudan etkilediğine dikkat edin.

Görünür Sebep Olmaksızın Duygu Durum Değişiklikleri

Herkes üzüntü, endişe, gerginlik, huzursuzluk, öfke hissedebilir ve neşeli şeylerden zevk alamayabilir. Ancak bunlar geçerli bir sebep olmaksızın gerçekleştiğinde, dikkate alınması gereken önemli semptomlar haline gelirler. Ne yazık ki, bu ruh halleri sevilen insanlardan yabancılaşmaya veya ilişkilerde sorunlara yol açabilir.

Gerçekliğin Çarpıtılması

Zihinsel hastalıklardan muzdarip olanlar, gerçekliği ortalama insanların algıladıklarından farklı bir gerçeklik algılarlar. Bunun politik, cinsel veya dini görüşlerle ilgisi olmadığını unutmayın. Bu aslında daha ziyade gerçek bir işlev bozukluğu ile ilgilidir. Buna aşırı bir örnek, sanrılar veya halüsinasyonlar görmek (elbette psikoaktif ilaçlar olmadan) olarak bilinir.

Yeme Alışkanlığındaki Değişiklikler

yeme bozuklukları
Yeme bozuklukları kültürümüzde özellikle gençler arasında çok yaygındır.

Yeme bozuklukları aynı zamanda bir zihinsel hastalık belirtisidir. Bedenleri ve sağlıklarının bozulmasına aldırmaksızın, aniden kontrolsüz bir şekilde yemek yemeye başlayanlar vardır. Tam tersine, yemeyi bırakanlar da vardır, çünkü kendilerine ait çarpık imajları yüzünden aşırı kilolu olduklarını düşünürler. Anoreksiya ve bulimia gibi problemler böyle başlar ve bu, gerçekliğin çarpıtılmasına ilişkin önceki semptomla da bağlantılıdır.

Bağımlılıklar

Madde bağımlılığı veya bir kişinin kontrolünde olmayan diğer faaliyetler, zihinsel hastalığın ortak belirtileridir. Bu bağlamda, bağımlılıklar insanların üzerinde çalışarak kontrol edebilecekleri, ailelerinin ve toplumlarının desteğiyle aşabilecekleri kötü alışkanlıklardır.

Pratikte, bağımlı karaktere sahip bir kişinin kendi disfonksiyonunu veya bozukluğunu fark etmesi oldukça zordur. Bağımlılıklar, madde bağımlılığı, kompülsif yeme ve kumar, sadizm, mazoşizm ve hatta elektronik cihazlarına takıntılı bir bağlılık gibi birçok kategoride gelir.

Zihinsel Hastalık ve Cinsel İstek

Cinsel arzunun azalması genellikle depresyon gibi bazı zihinsel koşullarla ilişkilidir. Bununla birlikte, cinsel alışkanlıklarla ilgili olası bir akıl hastalığını da gösteren bazı belirtiler vardır. En çok tekrarlayan belirtiler erken boşalma, sadomazoşizm ve diğer parafili belirtileridir.

Bilişsel Bozukluk veya Bellek Bozukluğu

Görevler ve insanlar arasında bağlantı kurma zorluğu veya insanlar ve durumları anlama zorluğu da zihinsel hastalığın bir belirtisidir. Bir benzeri, artan hafıza kaybı ile de gerçekleşir.

Bazı insanlar ışıkları kapatmayı unuttuklarını tespit etmeye başlar. Sevdiklerini veya dostlarını da tanımazlar. Bu, kazaları ve daha fazla psişik hasarı önlemek için hızlı bir şekilde tedavi edilmesi gereken bir semptomdur.

Aşırı Düşmanlık ve Öfke

Stresle baş edememek, yönetilemez bir öfkeye neden olur. Dolayısıyla öfke nöbetleri daha büyüktür ve şiddet eylemleriyle sonuçlanabilir. Eğer dürtüler kontrol edilmezse, iş yerinde ve diğer kişilerarası ilişkilerde ciddi sonuçlara yol açacaktır.

İntihar düşünceleri

Yaşamını sona erdirmek için tekrarlanan arzu, zihinsel bir durumun en belirgin belirtilerinden biridir. Özellikle bir insan hayatında belirli bir başarıya sahipken ve önemli kayıplar yaşamamışsa bu geçerlidir. İşe yaramazlık hissi veya adaptasyonun imkansızlığı intihar fikrini çekici bulmada ortak bir faktördür. İntihar düşüncesi olan kişilerin zamanında cesaret ederek konuşma ve tecrit edilmemeleri için başkalarından yardım isteme cesaretinin olması önemlidir.

Zihinsel Hastalık: Akılda Tutulması Gerekenler

zihinsel hastalık terapi grubu
Soruna erken dikkat çekilmesi, daha etkili bir şekilde durumu kontrol altına almanıza yardımcı olacaktır.

Belirtileri etkileyebilecek birçok risk faktörü vardır, ancak belirleyici değildir:

  • Yakın zaman veya geçmişteki travmatik deneyimler.
  • Bir şiddet ortamı veya terk edilme.
  • Geçmişinde zihinsel hastalık bulunması.
  • Beyin hasarına neden olabilecek bir yaralanma.
  • Stresli durumlara sürekli maruz kalma.

Zihinsel hastalıklar hayal edebileceğinizden çok daha yaygındır. Ayrıca, herhangi bir yaşta, herhangi bir sosyal sınıfta, meslekte veya kültürde görülebilirler. Bu nedenle, çoğu durumda, bu koşulları kontrol etmek veya iyileştirmek için yardım istemek gerekir.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.



Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.