Antiasit Tabletlerin Kötüye Kullanımının Sonuçları Hakkında Bilgi Edinin

Antiasit tabletler, mide ekşimesi ve buna bağlı rahatsızlıkları tedavi etmek için kullanılan reçetesiz satılan ilaçlardır. Ancak, ölçülü olarak ve yalnızca kısa bir süre için alabilirsiniz. Çok fazla almak neden kötüdür?
Antiasit Tabletlerin Kötüye Kullanımının Sonuçları Hakkında Bilgi Edinin
Franciele Rohor de Souza

Yazan ve doğrulayan Eczacı Franciele Rohor de Souza.

Son Güncelleme: 02 Ekim, 2020

Antiasit tabletlerin kötüye kullanımı yaygın bir fenomen haline geldi. Eczanelerde reçetesiz satılan bir ilaç olduğundan, birçok hasta mide ekşimesi veya mide ağrısı olaylarının çözümü olarak görmekte. Ancak, her zaman ilk tedavi seçeneğiniz olmamalıdır.

Bu ilacı çok fazla almanın sonuçları nelerdir? Neden kendi kendinize ilaç vermekten kaçınmalısınız? Nadiren yan etkilere neden olmasına rağmen, çok fazla alınması yan etkilere neden olabilir. Bu yazıda size her şeyi anlatacağız.

Antiasit ilaçlar nasıl etki eder?

Antiasit ilaçlar, mide asitlerini kısa sürede nötralize eden ilaçlardır. Bu nedenle, mide ekşimesi veya reflü semptomlarını hafiflettiği belirtilmiştir. Bununla birlikte, daha önce de belirttiğimiz gibi, bu ilaçların kötüye kullanılması yaygın bir sorundur.

Farklı türde ilaçlar
Antiasitler, fazla mide asidini nötralize etmeye yardımcı olan reçetesiz satılan ilaçlardır.

İçeriğinde ne var ve nasıl kullanılır?

Formülü alüminyum ve magnezyum tuzlarına dayanmaktadır ve ağızdan alırsınız. Yalnızca yetişkinlerde veya 12 yaşın üzerindeki kişilerde, çiğneme tabletlerinde veya oral süspansiyonda günde maksimum 8 grama kadar ve arka arkaya maksimum 14 gün süreyle endikedir.

Diğer ilaçlardan ayrı olarak en az 2 veya 3 saat arayla ve yemeklerden 1 saat sonra almalısınız. Satın almak için reçeteye ihtiyaç yok. Bu nedenle, bu ilaçları kimin alamayacağı ve kötüye kullanımının olası sonuçları hakkında net olmak önemli.

Doz aşımı kasıtlı veya tesadüfi olabilir ve insanlar önerilen miktardan daha fazla ilaç kullandığında ortaya çıkar. Çok fazla kullanımın sonuçları, aşırı dozda alüminyum ve magnezyum tuzlarının alınmasıyla ilgilidir.

Genel olarak, bu, önerilenden daha yüksek dozların kullanılması veya arka arkaya 14 günden fazla uzun süreli kullanım nedeniyle olur. İnsanların genellikle doğru dozlarda iyi tolere ettiği bir ilaçtır ve yalnızca ara sıra hafif ishale neden olur ve tedaviyi bıraktığınızda kaybolur.

Antiasit tabletlerin avantajları nelerdir?

Doktorlar, hipertansiyonlu hastalar için düşük sodyum içeriği nedeniyle antiasit tabletleri önermektedir. Aynı zamanda kalsiyum içermez, bu nedenle kabızlığa neden olmaz. Bu hemen hemen tüm magnezyum ve alüminyum tuzu karbonat antiasitlerinin ortak özelliğidir.

Kötüye kullanım nelere sebep olabilir?

Bu durumda, antiasit tabletleri aşırı miktarlarda veya uzun süre almaktan bahsediyoruz. Yaşlı hastalarda aşırı tüketimi, fosfor ve kalsiyum iyonlarının azalması nedeniyle kemiklerde osteoporoz ve osteomalazi gibi bazı mevcut durumları kötüleştirebilir.

Benzer şekilde, ishal, emilim bozukluğu veya düşük fosfor diyeti olan hastalarda veya çok zayıf hastalarda bu ilaç, diğer bozuklukların yanı sıra iştahsızlık ve kas güçsüzlüğü, osteomalaziye neden olabilir.

Uzun süreli kullanımda, alüminyum tuzları bağırsakta çözünmeyen fosfatlar oluşturma eğiliminde olup, bunların zayıf bir şekilde emilmesine ve dışkıda atılmasına neden olur.

Antiasit ilaçlar, hafif, orta veya şiddetli böbrek yetmezliği olan hastalar için önerilmemektedir. Reçetesiz satılmasına rağmen dikkatli olmanız gereken bir ilaçtır. Alüminyum ve magnezyum iyonlarının birikmesine neden olabileceği için yüksek dozları önermiyoruz.

Karın ağrısı çeken adam
Antiasitleri, yalnızca belirli zamanlarda ve kısa bir süre için kullanmalısınız. Çok fazla kullanırsanız zararlı olabilir.

Antiasitler ve diğer ilaçlar

Antisitler birçok ilacın emilimini değiştirir, bu nedenle genel olarak bunları diğer ilaçlardan ayrı olarak almalısınız. Aşağıdakilerin emilimini azaltırlar:

  • Steroid olmayan antiinflamatuvar ilaçlar
  • Ülser önleyici ilaçlar
  • Digoksin
  • Klorpromazin
  • Lansoprazol
  • Prednizon

Daha fazlasını keşfedin: Hamilelikte Alınacak Beş Güvenli İlaç

Kinidin ile, idrarın alkalileşmesi nedeniyle atılımı azalır ve bu da toksisitesini artırabilir.

Alüminyum tuzları içeren antisitler, Alzheimer hastalığı olan hastalara uygulanmamalıdır. Alüminyumun beyin dokusunun nörofibrillerinde biriktiği için hastalığın gelişimine katkıda bulunabileceğini gösteren birçok çalışma var.

Kısaca, 14 günlük tedaviden sonra belirtilerinizin devam ettiğini veya kötüleştiğini fark ederseniz, doktorunuza danışmanız önemlidir.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • AHFS® Patient Medication Information™. © Copyright, 2020. The American Society of Health-System Pharmacists®, 4500 East-West Highway, Suite 900, Bethesda, Maryland.
  • Pfennig CL, Slovis CM. Electrolyte disorders. In: Walls RM, Hockberger RS, Gausche-Hill M, eds. Rosen’s Emergency Medicine: Concepts and Clinical Practice. 9th ed. Philadelphia, PA: Elsevier; 2018:chap 117.
  • US National Library of Medicine website. Specialized Information Services. Toxicology Data Network. Calcium carbonate. toxnet.nlm.nih.gov. Updated June 30, 2014. Accessed April 30, 2019.
  • Singh P, Salisbury BH, Terrell JM. Antacids. [Updated 2020 Apr 10]. In: StatPearls [Internet]. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2020 Jan-. Available from: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK526049/

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.