Antikor Nedir Ve Neden Sentezlenir?

Antikorlar, bağışıklık sisteminin parçası olan bir protein ailesidir. Detaylı bilgi için bu yazıya göz atın.
Antikor Nedir Ve Neden Sentezlenir?

Son Güncelleme: 23 Şubat, 2022

Antikor, vücudu virüs ve bakteri gibi dış etkenlerin istilalarına karşı koruyan molekül grubudur. Bu yüzden antikorlar bağışıklık sisteminin doğru bir şekilde çalışmasında ciddi bir role sahiptir.

Vücudunuz Neden Antikor Sentezler?

dijital ortamda çizilmiş bir insan virüsleri engelliyor

Antikorlar, bağışıklık sisteminde görev alan moleküllerdir. Bunun yanı sıra, immünoglobulin olarak da adlandırılırlar ve bağışıklık sisteminin bir parçası olan özel hücreler tarafından üretilirler. Vücut antijen algıladığında, daha fazla antikor üretmeye başlarlar.

Konuyla ilgili yapılan araştırmalar sonucunda, bu plazma proteininin “B hücresi” olarak bilinen hücreler tarafından sentezlendiği ortaya çıktı.

Bağışıklık sistemimiz tam anlamıyla kusursuzdur; her antijen için farklı antikorlar veya immünoglobulinler üretir. Bu da hayatta kalmamızı sağlar. Fakat bazı durumlarda antikorlar hastanın kendi hücrelerini “yabancı” olarak tanımlar ve sağlıklı hücreleri yok etmeyi hedefler.

İmmünoglobulinler veya antikorlar, genelde vücudun bir yerinden diğer yerine hareket etmek için kan dolaşımını kullanır. Böylece antijenlerin belirlediği yere doğru hızlıca hareket eder.

Bu yüzden sağlık ekipleri, antikor seviyenizi gözlemlemek için genelde kan numunesi alır. Bununla birlikte beyin omurilik sıvısı ve tükürük örnekleri de alabilirler.

Bu yazı ilginizi çekebilir: Kavak Mantarı İle Bağışıklık Sisteminizi Doğal Olarak Güçlendirmeye Başlayın

Antikor Türleri

Mikroskop ortamında mavi ve kırmızı antikor görseli

Özelliklerine ve türlerine göre, immünoglobülin veya antikor çeşitlerini birbirinden ayırt etmemiz mümkündür:

  • Antikor / Immünoglobülin G ya da IgG

Genel olarak en büyük antikor yüzdesini oluştururlar. Anne plasentasında bulundukları için doğuştan gelir ve doğum sırasında bebeği korur. Dolayısıyla bu antikorlar anneden cenine aktarılır.

Prensipte, kişinin yaşamı boyunca vücudunda bulunan bu antikorlar, fagositlerin aktivasyonunda ve zararlı hücrelerin yok edilmesinde önemli bir rol oynarlar.

  • Immünoglobülin G, ya da IgM

Bu moleküller antijenlerle birlikte, on yerinden bağlanmış daireye benzer bir yapı oluştururlar. Genelde yeni tanımlanmış antijenlerle ilk temasa onlar geçer. Fagositlere benzeyen makrofajların performansını teşvik ederler.

Bu yazı ilginizi çekebilir: Bağışıklık Sisteminizi Güçlendirecek 9 Yiyecek

  • Antikor / Immünoglobülin A ya da IgA

Bu antikorlar, tek parçalı (monomerik) veya dimerik bir yapıya sahiptirler. Bu da en fazla iki adet antikordan oluşan gruplar halinde görülebildikleri anlamına gelir. Ayrıca, anne sütü, kan, mukus ve gözyaşı gibi sıvıları üreten mukoza zarlarının bağışıklık fonksiyonunda önemli bir rol oynarlar. 

  • Immünoglobülin E ya da IgE

Bu antikorlar, iki ağır, iki de hafif olmak üzere toplamda dört zincirden oluşur. Yukarıdakilerin aksine, bu antikorlar genellikle mast hücre zarlarında bulunurlar. Bu yüzden çoğu doku hücresi bu antikora sahiptir.

Alerjenlerin reseptörleri, genellikle abartılı tepkiler uyandıran antijenlerdir. Tehlikeli maddeler olmamalarına rağmen, bağışıklık sistemi onları ciddi bir tehdit olarak algılar. Mast hücrelerinin parçalanmasına ve histamin üretimine neden olurlar.

  • Immünoglobülin D ya da IgD

Bu antikorlar, antijen moleküllerine bağlanan polimerleri ve B hücrelerinin plazma zarlarının proteinlerinin yaklaşık % 1’ini oluştururlar.

Umarız bu makaleyi ilginç ve bilgilendirici bulmuşsunuzdur! Herhangi bir şüpheniz varsa, antikorlar veya immünoglobulinler hakkında daha fazla bilgi edinmek istiyorsanız, lütfen doktorunuza başvurun.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Ramos-Medina, R., Corbí, A. L., & Sánchez-Ramón, S. (2012). Inmunoglobulinas intravenosas: llave inmunomoduladora del sistema inmunológico. Medicina Clinica. https://doi.org/10.1016/j.medcli.2011.11.022
  • Victor Sanabria & Abraham Landapiedra. (2007). Anticuerpos: sus propiedades, aplicaciones y perspectivas. Medicas UIS.
  • Noda Albelo, A. L., Vidal Tallet, L. A., & Rodríguez Ramos, B. (2013). Aplicaciones terapéuticas de las inmunoglobulinas humanas en Pediatría. Revista Cubana de Pediatria. https://doi.org/10.1177/1071100715603118

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.