Aşırı Kahve Tüketimini Bırakmak İçin En İyi 5 İpucu
Her sabah bir fincan kahve içmek birçok insan için bir alışkanlıktır. Hiperaktiviteye neden olan kafein sayesinde sizi rahat ve uyanık hissettiren bir içecektir. Her gün bir veya iki bardak tüketmenizde sorun yoktur. Fakat daha fazlası problem yaratabilir.
Daha sağlıklı seçeneklerle değiştirerek bu alışkanlığı nasıl bırakacağınızı öğrenmek ister misiniz?
Aşırı Kahve Tüketimi
Her şeyde ölçülü olmak iyidir, ama bir şeyi aşırı kullandığınızda durmak zordur. Bu, vücudunuzun tolerans göstermesi nedeni ile olur. Böylece, vücudunuzun ilk içtiğinde olduğu gibi hissetmesi için daha fazla ve daha fazlasını istersiniz.
Çok fazla kahve içmek vücudunuzun etkinliğini artırır. Aynı zamanda anksiyete, sinirlerinizle ilgili problemlerin yanı sıra kalp çarpıntısına da neden olabilir. Bu da birçok sağlık sorununa yol açabilir.
Bazı insanlarda sinir sistemi normalde olması gerektiği gibi çalışmayabilir. Uyku, ruh halini etkileyebilir ve bazı durumlarda Willia-Ekbom Hastalığı olarak da bilinen Huzursuz Bacak Sendromuna neden olabilir. Bu sendromun kökeni nörolojiktir, bacaklarınızın karıncalanma ve yanma hissiyle hareket etmesine neden olur.
Ek olarak kahvede kahweol ve cafestol bulunur. Bunlar kanda “kötü kolesterol” (LDL) adı verilen maddeyi arttırır.
Ne yazık ki bir kerede içmeyi bırakmak, baş ağrısı, huysuzluk veya yorgunluk gibi çekilme semptomlarına neden olabilir. Bu nedenle size çok fazla kahve içmeyi sağlıklı bir şekilde nasıl durduracağınızı anlatacağız.
Aşırı Kahve Tüketmeyi Nasıl Bırakabilirsiniz
Gün boyunca aşırı kahve içmeyi bırakmak için bu fikirlerden bazılarını deneyin.
1. Miktarı Kademeli Olarak Azaltın
Yapılacak ilk şey her gün içtiğiniz bardak miktarını yavaşça azaltmaktır. Her gün beş bardak içiyorsanız, birkaç gün boyunca dörde inin, ardından üç bardağa ve böyle devam edin.
Bu sayede vücudunuz günde bir bardak kahveden fazlasına ihtiyaç duymayacağı için bağımlılık ya da anksiyete hissetmeyeceksiniz. Bir ya da iki bardak enerji vermek ve sizi tatmin etmek için yeterli olacaktır.
2.Süt ile Birlikte Hazırlayın
Süt, bu güçlü maddenin çok fazla içilmesini durdurmak için iyi bir yoldur. Aynı bardakta içmeye devam ederseniz ve yoğunluğunu azaltırsanız, daha az kafein tüketirsiniz.
Laktoz intoleransınız varsa, süt yerine su kullanın. Burada ana fikir kafein miktarını azaltmaktır.
3. Kafeinsiz İçecekleri Deneyin
Kahvenizi kafeinsiz olanlarla değiştirin. Kafeinsiz kahve kolesterolü arttırabilir ancak kahveye bağımlılık arttıran kafeini bırakmış olursunuz.
Kahvenin bağımlılığı arttıran bileşenini hayatınızdan çıkardığınızda, dozu azaltmanız veya bırakmanız daha kolay olacaktır. Kafeinsiz kahvenin tadı konusunda endişelenmeyin, çünkü normal kahve ile neredeyse aynıdır.
4. Kahveyi Başka Bir Şeyle Değiştirin
İş yerinde mola verdiğinizde, bir fincan kahveyi meyve, meyve suyu, kafeinsiz çay veya diğer sağlıklı atıştırmalıklarla değiştirin.
Örneğin, daha iyi sonuçlar almak için bir elma yemeyi deneyin. Ancak suyun gerçekten en iyi alternatif olduğunu öğrendiğinizde kesinlikle şaşıracaksınız.
Kahve içmek istediğinizde derhal daha sağlıklı bir şeyler tüketmelisiniz. Bunu yapmak için bilinçli bir çaba sarf etmeniz ve başka bir bağımlılıkla değiştirmemeniz gerekir.
5. Biraz Kestirin
Uyanık kalmak için kahve içiyorsanız, onun yerine kendinizi toparlamak için 15-25 dakika kadar biraz kestirin, sonuçları daha iyi olacaktır. Kahve sizi ayakta tutar, ancak konsantre olmanızı ya da dinlenmiş hissetmenizi sağlamaz.
Vücudunuzu ihtiyacı olan dinlenmeden alıkoymayın. Unutmayın, gerekli uykuyu almamak yorgunluğa ve diğer hastalıklara yol açar.
Ek olarak, aşırı kahve içmemeye çalışırken baş ağrısı ilaçlarını elinizin altında tutmak önemlidir. İlk birkaç gün içerisinde migren yaşamak çok sık görülen bir durumdur.
Son Öneriler
Kahveyi bırakmak için kafeinli çayları kullanmamalısınız. Daha sağlıklı olmasına rağmen, onlar da içlerinde tein bulunması nedeni ile bağımlılık yaparlar. Sonuç olarak bu madde kafein kadar güçlüdür.
Vücudunuzun dinlenmesi ve gerekli enerjiyi toplaması için geceleri en az 7-8 saat uyumanızı tavsiye ederiz. Bu yolla, diğer maddelere bağımlı olmaksızın gün içinde daha aktif ve zinde olabileceksiniz.
Ek olarak, aşırı kahve tüketiminden kaçınmak için düzenli bir diyet uygulamak çok önemlidir. Öğleden önce ve öğleden sonra yenilecek atıştırmalar kahve içme isteğiyle sonuçlanan stres ve anksiyeteden korunmanıza yardımcı olur.
Organlarınızın düzenli çalışması için sıvı alımı önemlidir. Bu nedenle günde en az 6-8 bardak su içmeniz gerekir.
Bununla birlikte kilonuza ve diğer sağlık koşullarına göre ne kadar ihtiyacınız olduğuna karar vermesi gereken kişi, doktorunuzdur.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- Eres deportista. (Consulta 2018). CAUSAS DE LAS MIGRAÑAS. Online [https://eresdeportista.com/salud/bienestar/causas-de-las-migranas/].
- Ucaldas.edu.co. (Consulta 2018). EL CAFÉ Y EL COLESTEROL ALTO EN LA SANGRE. Online [http://www.ucaldas.edu.co/docs/prensa/tmp/NutriUCaldas11.pdf].
- Valenzuela B., A. (2010). El Café Y Sus Efectos En La Salud Cardiovascular Y En La Salud Materna. Revista Chilena de Nutrición. https://doi.org/10.4067/S0717-75182010000400013