Aşırı Yemek Yemenin Sonuçları Nelerdir?

Çok fazla yemek yemek, pek çok insanda hem fiziksel hem de psikolojik sonuçlara yol açabilir. Neyse ki bu sağlıksız alışkanlıktan kaçınmanıza yardımcı olabilecek çeşitli stratejiler vardır. Bugün size aşırı yemek yemenin sonuçlarından ve ondan nasıl kaçınılması gerektiğinden bahsedeceğiz. 
Aşırı Yemek Yemenin Sonuçları Nelerdir?
Florencia Villafañe

Yazan ve doğrulayan beslenme uzmanı Florencia Villafañe.

Son Güncelleme: 09 Ağustos, 2022

Muhtemelen zaman zaman yemeniz gerektiğinden daha fazlasını yediğiniz olmuştur. En sevdiğiniz yemeği yiyor olabilirsiniz. Gerçekten aç hissedebilirsiniz. Başka bir sebebi de olabilir. Bunu arada bir yapmak büyük bir sorun değildir ancak tekrar tekrar aşırı yemek yemenin sağlık açısından pek çok sonucu vardır.

Bu anlamda, aşırı yemek yeme durumu sabit hale geldiğinde çeşitli sağlık sorunlarıyla karşılaşabilirsiniz. Sadece kilo almakla kalmaz, aynı zamanda ruhsal durumunuzla ilgili sorunlar da yaşayabilirsiniz.

Peki, bunun olmasını nasıl engelleyebilirsiniz?

Bu yazıda size bazı öneriler sunacağız.

Aşırı yemek yemek bir sorun mudur?

Genel olarak, zaman zaman aşırı yemek yemenin yarattığı sonuçlar, minimal düzeydedir ve geçicidir. Ancak yemek yeme arzusu tekrar eden, kontrol dışı bir şey hale gelirse, o noktada, büyük olasılıkla birkaç fiziksel ve zihinsel sonuca yol açacaktır.

Orantısız bir iştahı olan insanlar sadece kilo almakla kalmıyorlar; günlük yaşamlarını sürdürmelerini engelleyen negatif bir bakış açısı da geliştirmeye başlıyorlar.

Olası nedenler

Olması gerekenden daha fazla yemeye ihtiyaç duymakla ilişkili birçok faktör vardır. Daha önce de belirttiğimiz gibi bu arzu, sadece en sevdiğiniz yemeği yerken ortaya çıkmıyor olabilir.

Hatta tekrar tekrar aşırı yemek yemenin genellikle yiyeceğin kendisiyle bir ilgisi yoktur. Aksine bu durumun, genellikle sürekli stresli hissetmek ya da çok kısıtlayıcı bir diyet yapıyor olmak gibi faktörlerle ilgisi vardır.

tatlı çeşitleri yemek
Aşırı yemek yeme ihtiyacı, anksiyete veya aşırı kısıtlayıcı diyetler gibi faktörlerle ilişkili olabilir.

Aşırı yemek yemenin sonuçları

Her şeyden önce aşırı yemek yemenin aşırı kilo veya obezite gibi fiziksel sonuçları olabilir. Her zaman böyle olacak diye bir şart yoktur. Birçok durumda ortaya çıkan sonuçlar psikolojik olabilir. Bu, hem kilolu bireyler hem de nüfusun geri kalanı için geçerlidir.

‘The Primary Care Companion for CNS Disorders’da (Merkezi Sinir Sistemi Bozuklukları için Birincil Bakım Refakatçisi) yayınlanan bilgilere göre, aşırı yemenin psikolojik sonuçlarından bazıları şunlar olabilir:

  • Etrafta yemek varken kontrolü kaybetmek
  • Sosyal izolasyon
  • Anksiyete artışı
  • Anksiyete veya acı çekme durumu
  • Eskiden keyifli gelen etkinliklere katılırken keyifsiz hissetmek
  • Hafıza ve konsantrasyonda değişiklik
  • Yiyecek ve beslenme ile ilgili takıntılar
  • Uyku değişiklikleri
  • İş performansında düşüş
pasta çeşitleri yiyen kadın aşırı yemek
Etrafta yiyecek varken kendilerini kontrol edemeyen insanlarda anksiyete veya suçluluk hissi çok yaygındır.

Aşırı yemek yemekten kaçınmanıza yardımcı olacak anahtarlar

Aşırı yemeyi önlemek için günlük bazda uygulayabileceğiniz stratejiler vardır. Ancak bunların sadece bazı müdahaleler olduğunu ve profesyonel tedavinin yerine geçemeyeceğini anlamanız gerekir. Eğer yemek yeme konusuyla ilgili aşırı anksiyeteniz varsa, o zaman bir doktora veya uzmana danışmanız en iyisi olacaktır.

Duygularınızı tanımlayın

Yaşadığınız duyguları tanımlamak, sorunlarınızla başa çıkmanıza yardımcı olur. Günlük tutmaya başlamak ve ne hissettiğinizi yazmak iyi bir fikirdir.

Yemek yemeyi bir çözüm olarak görürken dikkatinizi dağıtmasının yanı sıra, aynı zamanda kendiniz hakkında ilginç şeyler keşfetmenize de yardımcı olabilir.

Yemeği takıntı haline getirmekten kaçının

Aşırı yemek yediğinizi fark ettiğiniz an, kendinizi cezalandırmanız için doğru zaman değildir. Sevdiğiniz yemekleri beslenme programınızdan çıkarırsanız, o zaman muhtemelen bunu uzun süre devam ettirmeniz mümkün olmayacaktır. Bunun yerine, beslenme programınızdan çıkardığınız neyse onu yemek için güçlü bir istek duyarsınız.

Bu hedefinize ulaşamadığınızda yaşadığınız hayal kırıklığı hissiyle bir araya gelebilir. Sonuçta içinden çıkması zor bir kısır döngüye girersiniz. Bu nedenle aşırıya kaçmadan sağlıklı bir diyet takip etmek her zaman en iyisidir.

Sevdiğiniz bir şekilde egzersiz yapın

Çeşitli çalışmalar, bazı insanların, aşırı yemek yediklerinde, bu durumu telafi etmek için egzersiz yaptıklarını gösteriyor. Bir başka deyişle, onlar için egzersiz, çok fazla yemek yendiğinde alınan bir ceza ve kiloyu önlemek için de tek yol.

Fiziksel egzersizin sağlıklı bir şey olduğunu unutmamalısınız. Ancak egzersiz yaparken amaç sadece kilo vermek olmamalıdır. Egzersiz yapmalısınız çünkü bu, sağlığınız için iyidir. Fiziksel kapasitenizi aşmamaya dikkat edin. Eğer egzersiz yapmaya alışık değilseniz, o zaman günde yirmi otuz dakika arasında olacak şekilde yavaş yavaş başlayın.

esneyen kadın
Düzenli olarak egzersiz yapmak, yemekle ilgili anksiyetenizi azaltmaya yardımcı olabilir. Ancak çok fazla yemek yemenizin cezası olarak değil,  kendi iyiliğiniz için egzersiz yapmalısınız.

Bir profesyonele danışın

Söz konusu aşırı yemek yemek olduğunda, herkes bir sağlık profesyoneli gibi davranamaz. Ancak bunu yapmanız gereken durumlar vardır. Bu, özellikle aşırı yemek yemenin duygusal faktörlerle ilişkisi olduğu durumlar için geçerlidir.

‘Current Psychiatry Reports’ (Güncel Psikiyatri Raporları) isimli tıp dergisinde yapılan bir çalışmada açıklandığı gibi, psikolojik terapi, aşırı yemeye yol açan davranışların tanınmasında ve düzeltilmesinde fayda sağlar. Aynı zamanda bir kişinin genel huzurunu artırır.

Aşırı yemek yemenin sonuçları: Unutmamanız gerekenler

Uzun süre boyunca aşırı yemek yemek kilo alınmasına yol açabilir. Bunun yanında başka sonuçlar da doğurabilir.

Bu yüzden, neden olduğunu belirlemek ve onunla ilişkili faktörleri mümkün olan en kısa sürede tanımlamak önemlidir. Böylece bu sorunun, yaşam kalitenizi etkilemesini önlemek için uygun tedaviyi seçebilirsiniz.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Goldschmidt AB, Loth KA, MacLehose RF, Pisetsky EM, Berge JM, Neumark-Sztainer D. Overeating with and without loss of control: Associations with weight status, weight-related characteristics, and psychosocial health. Int J Eat Disord. 2015;48(8):1150‐1157. doi:10.1002/eat.22465
  • Razzoli M, Pearson C, Crow S, Bartolomucci A. Stress, overeating, and obesity: Insights from human studies and preclinical models. Neurosci Biobehav Rev. 2017;76(Pt A):154‐162. doi:10.1016/j.neubiorev.2017.01.026
  • Ferrario CR. Food Addiction and Obesity. Neuropsychopharmacology. 2017;42(1):361. doi:10.1038/npp.2016.221
  • Godoy F. Trastorno del comedor compulsivo: Incorporación del concepto en la salud pública chilena.Rev Chil Nutr. 2015.42(4),399-402.
  • Dittmer N, Jacobi C, Voderholzer U. Compulsive exercise in eating disorders: proposal for a definition and a clinical assessment. J Eat Disord. 2018;6:42. Published 2018 Nov 28. doi:10.1186/s40337-018-0219-x
  • Síndrome de edorexia: evaluación y diagnóstico. salud pública de méxico. 2014. Disponible en: http://www.scielo.org.mx/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0036-36342014000300007.
  • Iacovino JM, Gredysa DM, Altman M, Wilfley DE. Psychological treatments for binge eating disorder. Curr Psychiatry Rep. 2012;14(4):432‐446. doi:10.1007/s11920-012-0277-8

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.