Bebeğiniz için Göbek Deliği Bakımı
Yeni doğan bebeğinizin göbek deliği bakımı nasıl yapılır, biliyor musunuz? Göbek deliği, her biri farklı ve benzersiz bir şekle sahip olsa da, hepimizin karnında bulunan o komik küçük dairesel şeydir. Aslında gebelik sırasında bebekleri anneleriyle birleştiren göbek bağının kesilmesinden sonra oluşan bir yara izidir.
Göbek bağı, hamilelik boyunca anne ve bebek arasında hem besinlerin hem de gazların değiş tokuş edilmesini sağlar. Başka bir deyişle, aslında anneyi çocuğuna bağlayan alandır.
Doğumdan kısa bir süre sonra, fetüsü serbest bırakmak için göbek bağı kesilir. Ancak bebeğin karnı ile aynı hizada kesilmez. Bunun yerine, doktor veya hemşire kordonu bir santim kadar uzun bırakacak ve bu parçanın da düşmesi birkaç gün alacaktır. Sonunda kordon kendiliğinden düşer ve bebeğin göbeğinden ayrılır.
Bebeğin göbek deliğinin düzgün bir şekilde iyileşmesi için yaşamının ilk günlerinde belirli bir özen gösterilmesi gerektiğinden birçok anne bu konuda endişelidir. Aksi takdirde, enfekte olma riski vardır. Bu nedenle bu yazımızda bebeğinizin göbek deliğine nasıl bakacağınızı anlatacağız.
Bebeğinizin göbek deliğine nasıl bakım yapılır
Daha önce de belirttiğimiz gibi göbek deliği, bebeğin göbek bağı kesildiğinde oluşan bir yara izidir. Bu nedenle, enfeksiyon riski olduğu için hassas bir bölgedir. Buna dikkat etmek ve uygun hijyeni sağlamak önemlidir.
İlk birkaç gün içinde bebek ve anne hastanedelerse, muhtemelen bununla hemşireler ilgilenecektir. Bununla birlikte, daha sıklıkla, her şey normal bir şekilde gerçekleşir ve bebeklerinin göbek deliğine dikkat etmesi gereken kişiler yeni ebeveynler olurlar.
Öncelikle bu bölgeye dokunmadan önce ellerinizi iyice yıkamanız çok önemlidir. Ellerimiz büyük bir mikrop kaynağıdır, bu nedenle bu, izlemeniz gereken kaçınılmaz adımlardan biridir.
Düzgün bir şekilde yıkadıktan sonra işleme başlayabilirsiniz. Aslında, ebeveynler yıllardır alkol veya hidrojen peroksit gibi çeşitli dezenfektan sıvıları kullanmış olsalar da bunlar gerekli değildir. Temizlik sabun ve su ile yapılmalıdır.
Prosedür
Bebeğinizin göbek deliğini temizlemek için steril gazlı bez kullanabilirsiniz. Göbek deliğini suya batırılmış gazlı bezle ve biraz doğal sabunla nazikçe yıkayın. Ardından, bölgenin hava almasına ve biraz kurumasına izin vermelisiniz. Birkaç saniye yeterli. Hava, göbek deliğinin iyileşme sürecini destekler.
Bebeğinizin göbek deliğini günde en az bir kez temizlemeniz gerektiğini unutmamak önemlidir. Bebeğinizin altını kirletmesi durumunda işlemi tekrarlamanız gerekir. Ayrıca, göbek deliğini kapatmamak en iyisidir. Ancak, kapatacaksanız, önce bölgenin kuru olduğundan emin olun.
İlginizi çekebilir: Bebekler Neden En İyi Annelerinin Yanında Uyur
Diğer ürünler ne zaman kullanılır?
Uzmanlar uzun süredir göbek deliği bölgesini tedavi etmek için antibiyotik veya dezenfektan kremlerin kullanılmasını tavsiye ediyor. Bunun enfeksiyon riskini azalttığı düşünülüyordu. Ancak, artık durumun böyle olmadığını biliyoruz.
Aslında bu ürünler göbek bağının düşmesinin daha uzun sürmesine neden olurlar. Bu nedenle, antibiyotikli kremler ve antiseptikler, yalnızca bir enfeksiyon mevcut olduğunda veya risk çok yüksek olduğunda kullanılır. Örneğin, hijyen koşullarının iyi olmadığı yerlerde işe yararlar.
İlginizi çekebilir: Prematüre Bir Bebek Hastanede Ne Kadar Kalmalıdır?
Bebeğin göbek deliği için riskler nelerdir?
İyileşme süreci olduğu için bebeğin göbek deliği olası enfeksiyonlara maruz kalır. Bu nedenle, yukarıda belirtilen adımları takip etmek önemlidir. Ayrıca semptomları ayırt edebilmek ve zamanında tedavi edebilmek için bu riskin farkında olmak önemlidir.
Göbek deliği enfekte olduğunda, kırmızı veya şişmiş görünebilir. Bebeğin ateşi bile çıkabilir. Enfeksiyonun başka bir belirtisi, bölgede kan veya kötü kokulu bir akıntıdır.
Bu belirtilerden herhangi biri ortaya çıkarsa, göbek deliğini uygun şekilde gözlemlemek için çocuk doktoruna gitmelisiniz. Aynısı, doğumdan sonraki ilk 12 ila 15 gün içinde bağ kendi kendine kopmazsa da geçerlidir.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- Castro Curi, Sabina, and Greicith Ruiz Ramirez. “EFICACIA DE LA CLORHEXIDINA EN PREVENCIÓN DE ONFALITIS NEONATAL.” (2018).
- Tello Escobar, Jennifer Gabriela. Proceso de atención de enfermería en el recién nacido con onfalitis. BS thesis. BABAHOYO, UTB 2018, 2018.
- Cubero Rego, María de los Ángeles, et al. “Las infecciones de la piel y partes blandas en el recién nacido.” Revista Cubana de Pediatría 89.4 (2017): 1-18.