Bezelyenin Besin Değeri ve Sağlığa Faydaları

Bezelye sağlık için çok faydalı bir sebzedir. Bezelye hem çok doyurucudur hem de içerdiği yüksek orandaki lif sayesinde kabızlığı önler. Dahasını öğrenmek için yazımızı okuyun!
Bezelyenin Besin Değeri ve Sağlığa Faydaları
Saúl Sánchez Arias

Yazan ve doğrulayan beslenme uzmanı Saúl Sánchez Arias.

Son Güncelleme: 25 Ağustos, 2022

Bezelye sağlık açısından çok faydalı bir sebzedir.

Hatta pek çok beslenme uzmanının neredeyse her türlü beslenme düzeni için önerdiği kapsamlı bir yiyecektir. Bezelyeyi, dengeli bir beslenme düzenine dahil olarak tükettiğinizde, çok sürmeden etkilerini görebilirsiniz.

Bezelye bakliyat ailesine dahildir ve bu ailenin pek çok özelliğini taşır. Uzmanların görüşlerine göre, haftada en az bir sefer bakliyat tüketmelisiniz. Bu besin grubunun daha sık tüketilmesi, kardiyovasküler rahatsızlıklar gibi çeşitli kompleks durumların ortaya çıkma riskini azaltır.

Bezelyenin besin değeri

100 gram bezelyede 31 kalori vardır yani bezelyenin kalori değeri çok da yüksek değildir. Makro besinler söz konusu olduğunda ise, 100 gram bezelyede 7 gram karbonhidrat ve 1.8 gram protein vardır. Bu, bezelyenin yağ içermediği anlamına gelir.

Bezelyeyi diğer bakliyatlardan ayıran şey, su ve lif içeriğidir. Hatta, sağlığa olan faydalarının ana kaynağı da lif içeriğidir.

Mikro besinler açısından incelendiğinde ise 100 gram bezelye, 6 miligram sodyum ve 12.2 gram C vitaminine ek olarak 690 miligram A vitamini ve 33 miligram B9 vitamini içerir.

çeşitli kuru bakliyatlar
Bakliyatlar, dengeli bir beslenme düzeninde haftada en az 1 sefer tüketilmelidir.

Beslenme düzeninize bezelye eklemenin faydaları

Bezelyenin sağlığa olan faydalarını ve bilimsel değerlerini öğrenmek için okumaya devam edin!

1. Bağırsak sorunlarını azaltır

Lif tüketimi kabızlık riskini azaltır. Bunun nedeni bağırsak hareketlerinin, sık, düzenli ve zahmetsiz olmasını sağlaması ve sindirime faydalı olmasıdır.

Ayrıca, bu sebzenin kolon kanserini önlemeye karşı faydaları üzerinde yapılan çalışmalar bulunmaktadır. Fekal bolusun (dışkı kütlesi) boyutunu büyütür ve bünye sindiremediği için bağırsakların duvarına takılı kalan atıkların kütleye yapışarak atılmasını sağlar. Böylece, dokuların hasar görmesini önler.

Ek olarak, lif tüketimi sizi tok tutar ve öğünler arasında bir şeyler atıştırma miktarınızı azaltarak kilo vermenize yardımcı olur.

2. Yağ tüketimini kontrol altına alır

Diyetin yağ alımı üzerindeki etkisi gerçekten sınırlıdır. Bununla birlikte, bazı yiyecek türleri plazma kolesterolü veya trigliserid düzeylerini hafifçe düşürebilir. Bu da daha düşük bir kardiyovasküler risk anlamına gelir.

Postępy Higieny i Medycyny Doświadczalnej’de (Hijyen ve Deneysel Tıp Alanındaki Gelişmeler) yayınlanan bir araştırmaya göre, lif diyet yağı ve kolesterol gibi belirli besin maddelerinin emilimini kısmen engellemektedir. Bu sayede, bu elementlerin sentezi içsel olarak uyarılır ve regülasyon oldukça etkilidir.

Ayrıca karbonhidratların emilimini modüle etmede de benzer bir etkiye sahiptir. Bunun nedeni karbonhidratların kan dolaşımına girişini geciktirmesidir. Bu da diyabet kontrolü için etkili bir strateji olabilir.

3. Bağışıklık sistemini güçlendirir

Yukarıda bahsedildiği gibi, bezelye önemli bir C vitamini içeriğine sahiptir. Bu besin, mevcut bilimsel kanıtlara göre bağışıklık sisteminin işleyişini iyileştirebilir.

Bilimsel iddialar, günde 1 gram C vitamini tüketilmesinin, soğuk algınlığı gibi bazı bulaşıcı hastalıkların gelişmesini önlemeye yardımcı olduğunu göstermektedir. Ayrıca, C vitamini bir hastalık durumunda da semptomların ortaya çıkma süresini kısaltır.

bir konserve bezelye
Bezelye konservelendiğinde hem besin değerini korur hem de yemeye hazırlanma süresi kısalır.

En çok faydayı elde etmek için bezelye nasıl pişirilir

Bu sebzeyi pişirmek aslında oldukça basit. Bu sebzeyi tüketmeden önce pişirmelisiniz – pişirme işlemi ne kadar yavaş olursa nihai sonuç o kadar iyi olur.

Bunu yapmanın en iyi yolu, bezelyeleri sotelenmiş sebzelerle birlikte bir tencereye koyup üzerine yeterince su eklemektir. Ardından ocağı yemeği kaynatacak şekilde ayarlayın ve 1 saat veya bezelyeler yumuşayana kadar pişirin.

Çoğu bezelye çeşidinin en az 24 saat suda bekletilmesi gerektiğini unutmayın.

Her markette konserve bezelye bulabilirsiniz ve konserve bezelyeler önceden pişirilmiştir. Konserve bezelye, bu sebzeyi kullanabileceğiniz tariflerin miktarını arttırır. İstediğiniz salatalara ekleyebilir, püre haline getirip kullanabilir veya istediğiniz başka bir yiyecek ile kolayca soteleyebilirsiniz.

Gördüğünüz gibi, bu baklagilleri pişirmenin en sevdiğiniz yolunu bulana kadar deneyebilirsiniz.

Beslenme uzmanları sağlığa olan faydaları nedeniyle bezelye tüketmeyi öneriyor

Yukarıda da açıkladığımız gibi, sağlık uzmanları dengeli bir beslenme düzeninde bezelye de tüketmenizi öneriyorlar. Bu bakliyat, bedenimiz için gerekli besinler ve önemli konsantrasyonlarda lif içerir.

Ayrıca bezelye çeşitli yemeklere ekleyebileceğiniz veya farklı tarifler deneyebileceğiniz çok yönlü bir bakliyattır. Güveç ve türlü en klasik seçenekler arasında olsa da salatalarda ve sotelerde de kullanabilirsiniz.

Besin özellikleri bozulmadan kaldığı ve tüm yemeklerinizde kullanmak daha kolay olduğu için konserve veya pişmiş bezelye satın almanızda bir sakınca yoktur.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Gianfredi V, Salvatori T, Villarini M, Moretti M, Nucci D, Realdon S. Is dietary fibre truly protective against colon cancer? A systematic review and meta-analysis. Int J Food Sci Nutr. 2018 Dec;69(8):904-915.
  • Maćkowiak K, Torlińska-Walkowiak N, Torlińska B. Dietary fibre as an important constituent of the diet. Postepy Hig Med Dosw (Online). 2016 Feb 25;70:104-9.
  • Carr AC, Maggini S. Vitamin C and Immune Function. Nutrients. 2017 Nov 3;9(11):1211.

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.