Boyun Ağrısı Hakkında Akılda Tutulması Gereken 5 Şey

Boyun ağrısı kötü duruşun yanı sıra aşırı stresten de kaynaklanabilir. Bu nedenle, bu durumu önlemek için stres düzeylerimizle başa çıkmamız ve duruşumuzu geliştirmemiz akıllıca olur.
Boyun Ağrısı Hakkında Akılda Tutulması Gereken 5 Şey
Valeria Sabater

Yazan ve doğrulayan psikolog Valeria Sabater.

Son Güncelleme: 12 Aralık, 2022

Hepimiz hayatımızın bir noktasında boyun ağrısı çekeriz (ya da çekeceğiz). Bunun için kötü bir pozisyonda oturmak, çok fazla ağırlık taşımak veya boynu garip bir şekilde hareket ettirmek yeterlidir.

Bununla birlikte bazı durumlarda, bu hafif rahatsızlık kronik hale gelebilir. Osteoartrit veya dejeneratif boyun fıtıkları bu ağrıyı daha kalıcı yapabilir ve kişiyi devre dışı bıraktıracak hale getirebilir.

Sizlere her zaman kendinizi uygun profesyonellerin eline bırakmanızı öneriyoruz. Bazen iyi bir fizyoterapist ile gerçek mucizeler gerçekleştirebilirsiniz.

Ancak, boyun ağrılarının neredeyse %90ı kendi kendine kaybolur. Aslında, bazen iyi bir gece uykusu ya da iyice dinlenmek bir ağrı kesiciden çok daha etkili olur.

İşte size bu konuda yardımcı olabilecek 5 gerçek.

1. Boyun ağrısı ve baş dönmesi

Baş dönmesinin bir çok nedeni olabilir. Yine de 60 ila 70 yaş arası hastaların çoğunda zayıf düşme, denge kaybı ve oryantasyon bozukluğunun ana sebebi boyun ağrısıdır.

Baş dönmesi genelde mekanik boyun bozukluklarıyla ilişkili nörolojik hastalıklardan kaynaklanır, bunlar da yaşla ilgilidir. Bu tür bir baş dönmesi “servikojenik baş dönmesi” olarak tanımlanır.

Bazen, birçok kişi bu tür baş dönmesini zayıflıkla, kötü geçen bir günle ya da yorgunlukla ilişkilendirir. Yine de, bunun nedeni, omurgadaki problemlere bağlıdır. Örneğin, keskin bir dönüş ya da kötü bir hareket yapmak baş dönmesi ya da bayılmaya neden olabilir.

Dahası, görme problemleri, mide bulantısı ve kusma da yaşayabilirsiniz. Bu ciddi bir sağlık sorunu olmasa da, bu durum ciddi sıkıntı ve anksiyeteye neden olur. Bu nedenle, daha fazla sorunla karşılaşmadan önce bir doktora görünmek gereklidir.

2. Kas spazmları ve stres

Mutlaka bir günlük çalışmanın sonunda günü baş ağrısı ve ense sertliğiyle tamamlamışsınızdır. Kas spazmı probleminin klasik belirtileri vardır, bu çok acı verici bir kombinasyondan oluşur: stres ve kötü duruş.

  • Bu sorun genellikle birkaç gün ya da bir hafta kadar sürer. Ancak, bu süre içinde neredeyse hiçbir şey yapamayız.
  • Aynı zamanda önemli bir şey unutmamalıyız: stresin kendisi de boyun ağrısını tetikler.

Boyun kaslarının sertliğini arttırır, esnekliği önler ve sonunda bu alandaki sinirleri kafaya yayılacak kadar sıkılaştırır. Buna ek olarak, saatlerce kötü bir duruşta kalmak bu sorunu yoğunlaştırır.

3. Servikal osteoartrit (boyun artriti): Çok yaygın bir sorun

Boyun artriti genç nüfusun küçük bir bölümünü etkiler; ancak, 65 yaş üstü insanların neredeyse %90ı bundan sıkıntı duymaktadır.

  • Servikal spondiloz çok yaygın olan dejeneratif bir hastalıktır. Bu alandaki eklemler aşınır ve bu durumda sertlik, baş dönmesi ve boyun ağrısı hissetmek yaygındır.
  • Ek olarak, bu soruna bir uyuşma hissi ve bir kol veya elde kuvvet kaybı eşlik eder.
  • Bu tedavi edilemeyecek hastalık hakkındaki tek olumlu bilgi hastalığın ilerlemesinin yavaş oluşudur. Bunun yanı sıra, kişiye iyi bir yaşam kalitesi sunabilecek tedaviler mevcuttur.

4. Bel fıtığı: devre dışı bırakır ve çok acı verir

Bel fıtığı, lumbar fıtıklara göre daha az sıklıkla görülmesine rağmen, ilerleme süreci sorunlu olabilir.

  • Bel fıtığından muzdarip olduğunuzda, omurga esnekliğini ve elastikiyetini kaybeder. Dahası, omurgayı çevreleyen dokular kırılganlaşıp kopunca boyun ağrısı ve sırt ağrısına neden olmanın yanı sıra hareket etmekte güçlük çıkarır.
  • Boyun ağrısı ve sertliğine ek olarak, ayrıca üst uzuvlarınızda hissiyat kaybı ve baş dönmesi yaşayabilirsiniz.
  • Uzmanlara göre, bel fıtığı için etkili tedaviler arasında ilaçlar, dinlenme ve rehabilitasyon bulunmaktadır. Ancak, bazı ciddi vakalarda tek seçenek ameliyattır.

Şu yazımıza da bir göz atın: Bel Ağrısının 8 Tıbbi Nedeni

5. Boyun ağrısından kaçınmak için yeterli uyku alın

8 ila 10 saat arası derin ve dinlendirici uyku, klasik kas spazmları ve stres ile ilişkili problemleri azaltır. Dahası kronik uykusuzluğun da çeşitli kas-iskelet bozuklukları riskini artırabileceğini akılda tutmalısınız. Yani, vücudunuza uygun olan sağlam bir şilte ve yastık kullanarak uyku rejiminize dikkat edin.

uyku kalitesi

Bunların yanı sıra, boyun ağrısı çekiyorsanız rahat bir pozisyonda uyumanın yararlı ve gerekli olduğunu da belirtmeliyiz. İşte bunun için bazı basit kurallar:

  • Midenizin üzerinde uyumayın.
  • Boynunuzu büken yastık kullanmaktan kaçının.
  • Uzmanlar bir havluyu rulo yaparak omuzlarınızın altına yerleştirmenizi öneriyor. Ertesi sabah uyandığınızda rahatlamış hissettiğinizi göreceksiniz.

Sonuç olarak, boyun ağrısı halk arasında çok yaygın bir durum olmasına rağmen her zaman tedavi edilebilir. Daha iyi bir yaşam kalitesi için duruş eksenimize ve uyku hijyenimize dikkat etmeliyiz; gerekirse de sağlık uzmanlarına danışmalı ve tavsiye almalıyız.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Wrisley, D. M., Sparto, P. J., Whitney, S. L., & Furman, J. M. (2000). Cervicogenic Dizziness: A Review of Diagnosis and Treatment. Journal of Orthopaedic & Sports Physical Therapy30(12), 755–766. https://doi.org/10.2519/jospt.2000.30.12.755
  • Blanpied, P. R., Gross, A. R., Elliott, J. M., Devaney, L. L., Clewley, D., Walton, D. M., … Robertson, E. K. (2017). Neck Pain: Revision 2017. Journal of Orthopaedic & Sports Physical Therapy47(7), A1–A83. https://doi.org/10.2519/jospt.2017.0302
  • Hoy, D. G., Protani, M., De, R., & Buchbinder, R. (2010). The epidemiology of neck pain. Best Practice and Research: Clinical Rheumatology. Bailliere Tindall Ltd. https://doi.org/10.1016/j.berh.2011.01.019
  • Kim, S. H., Lee, D. H., Yoon, K. B., An, J. R., & Yoon, D. M. (2015). Factors Associated with Increased Risk for Clinical Insomnia in Patients with Chronic Neck Pain. Pain Physician18(6), 593–598. https://doi.org/10.1097/MD.0000000000004698

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.