Enerjinizi Arttıran 6 Kuru Yemiş Çeşidi

Her gün kuru yemiş tüketmek virüsler ve yaygın enfeksiyonlara karşı bağışıklık tepkinizi iyileştirmeye yardımcı olur ve çeşitli hastalıklar ile savaşabilmesi için bağışıklık sisteminizi güçlendirir. Bu yazımızda, enerjinizi arttırmak için kullanabileceğiniz kuru yemiş türlerini keşfedebilirsiniz.
Enerjinizi Arttıran 6 Kuru Yemiş Çeşidi
Eliana Delgado Villanueva

Yazan ve doğrulayan beslenme uzmanı Eliana Delgado Villanueva.

Son Güncelleme: 25 Ağustos, 2022

Beslenme uzmanları ve diğer uzmanlar, genel olarak kuru yemişlerin sağlıklı özelliklerini ve besleyici katkılarını kabul ederler. Kuru yemiş türleri size uzun süreli enerji sağlar, az yer kaplar ve emilimini geciktiren ve enerji etkisini uzatan lifler ile birlikte pek çok kalori içerir. Sağlıklı bir diyet, besinlerin alımını iyileştirmek için bu yiyeceği içermelidir. Bu yazıda size enerjinizi arttıracak kuru yemişlerden bahsedeceğiz.

Kuru Yemiş Nedir?

Küçük kaselere koyulmuş farklı kuru yemiş çeşitleri.
Kuru yemiş sağlıklı yağlar açısından zengin olmasının yanı sıra önemli vitaminler ve esansiyel mineralleri de içerir.

Kuru yemiş çok ilginç bir enerji kaynağıdır. Hatta, günlük beslenme ihtiyacınıza uygun porsiyonlarda tüketilmelidirler.

Ayrıca, bu meyveler insan vücudunun üretemediği ve günlük diyet ile sağlanması gereken oleik, linoleik ve linolenik gibi temel yağ asitlerini içerir. Uluslararası Moleküler Bilimler Dergisinde yayınlanan bir çalışmaya göre, bu sağlıklı yağların enerjik ve antienflamatuar güçleri vardır.

Hatta, günlük kuru yemiş tüketimi, virüslere ve yaygın enfeksiyonlara karşı bağışıklık tepkinizi iyileştirmeye yardımcı olur. Böylece, çeşitli hastalıkları, özellikle de ani iklim değişikliklerinin neden olduğu mevsimsel hastalıkları önlemek için bağışıklık sistemini güçlendirmeye yardımcı olurlar.

Enerjinizi Arttıran Kuru Yemiş Türleri

1. Badem

Bu, vücuda bitkisel proteinler ile birlikte karbonhidratlar ve sağlıklı yağlar şeklinde yaptığı enerji katkısı nedeniyle sporcular için çok besleyici bir Akdeniz kuru yemişidir. Yaklaşık 30 gramlık bir avucu; çözünmeyen lif, antioksidan E vitamini ve enerji metabolizmasında rol alan B vitaminleri ile birlikte 162 kalori sağlar.

Ayrıca badem, kalsiyum, potasyum, fosfor, selenyum ve demir gibi mineraller açısından da zengindir. Bu nedenle çok besleyicidirler. Bu nedenle tatlı bademlerin ezilmesinden elde edilen süt, eskiden anne sütünün yerine ya da laktoz intoleransı sorunu olan insanlar için kullanılıyordu.

2. Fındık

İki kase fındık.
Fındık folik asit içeriği nedeniyle öne çıkmaktadır, bu nedenle uzmanlar özellikle hamilelik döneminde tüketilmesini önermektedir.

Bu, çeşitli şekillerde tüketilebilen ve istilacı bir tada sahip olmayan hafif bir kuru yemiştir. Nöral tüp doğum kusurlarını (fetüs-gebelik) önleyen folik asit içerir. Annales D’Endocrinolige dergisinde yayınlanan bir makaleye göre, bu besin maddesinin takviye edilmesi hamilelik sırasında takviye edilmesi ve bu besini önemli miktarda içeren yiyeceklerin alımını arttırmak gereklidir.

Bol miktarda enerji sağlamasının yanı sıra, doymamış yağlar ve E vitamini içeriği öne çıkmaktadır, bu yüzden egzersiz sırasında doku iltihabını önlemeye ve azaltmaya yardımcı olurlar. Ayrıca demir, magnezyum, manganez ve lif içerirler. Tüm bu nedenlerden dolayı, çok canlandırıcıdırlar.

3. Enerjinizi Arttıran Kuru Yemiş Türleri: Yer Fıstığı

Esas olarak folik asit, proteinler ve izoflavonlar açısından zengindirler. Bir baklagil bitkisinden gelirler ve içerdikleri besinler aynı zamanda omega-6 yağ asitleri ve liflerden oluşur. Bu nedenle, kolesterolü düzenleyebilirler ve kalp için sağlıklı olarak kabul edilirler.

Bunları çiğ ya da fıstık ezmesi olarak tüketebilirsiniz. Ekmek üzerine 30 gr fıstık ezmesi sürmek yaklaşık 10 gr protein almanızı sağlar. Ayrıca, fıstık ezmesi harika bir kalori değerine sahiptir ve ayrıca kalsiyum ve demir içerir, bu yüzden uzmanlar onu kahvaltıda tüketmenizi önerir.

Daha fazlasını öğrenmek için okumaya devam edin: Bu 10 Yemiş Türünün Özelliklerini Öğrenin

4. Brezilya Cevizi

Brezilya cevizi, başta selenyum olmak üzere önemli miktarda mineral içerdiğinden öne çıkmaktadır. Bu nedenle tüketimleri kontrollü olmalıdır. Ayrıca, serbest radikallerin olumsuz etkilerini azaltmaya yardımcı olan doğal bir antioksidan olan E vitamini bakımından zengindirler.

Oldukça enerjik ve besleyicidirler (sporcular için idealdirler) ve önemli miktarda sağlıklı yağ asidi içerirler. Bir avuç Brezilya cevizi önemli miktarda lif ve protein sağlar.

5. Ceviz

Bir sürü ceviz.
Bazı makaleler, her gün ceviz tüketmenin kalp koruyucu etkisini göstermiştir.

Enerji sağlamanın yanı sıra, en önemli faydalarından biri de kalbi korumaya yardımcı olmalarıdır. En çok omega-3 yağ asidi içeren kuru yemişlerdir. Yağlı besinler olmalarına rağmen, içerdikleri yağın çoğu çoklu doymamış olup, kilonuzu değiştirmeden kardiyovasküler sağlığınızı iyileştirmeye yardımcı olurlar.

Ayrıca vitamin, protein ve lif içerirler ve antioksidan ve doyurucu özellikleri sayesinde insanların kilo vermesine yardımcı olurlar. Aynı şekilde ceviz, kabızlık ile savaşmak için çok önemli bir besin olan çözünür lifleri içerir. Uyku ve serotonin seviyelerini iyileştirmeye de yardımcı olurlar.

6. Enerjinizi Arttıran Kuru Yemiş Türleri: Antep Fıstığı

Demir, E vitamini ve potasyum (1,000 g/100g) açısından en zengin kuru yemişlerden biridir. Bağışıklık fonksiyonunu uyaran amino asit arginin içeriği öne çıkan bitkisel proteinin önerilen günlük alım miktarının %43’ünü sağlarlar.

Vitaminler ve mineraller bakımından ise B1 vitamini, B6 vitamini, kalsiyum, magnezyum, fosfor ve bakır açısından zengindir. Ayrıca, oleik asit ve diğer sağlıklı yağların katkısı, tüketiminin insülin duyarlılığını arttırmasına ve böylece hücrelere olan glikoz katkısını arttırmasına katkıda bulunur.

Enerjinizi Arttırmak İçin Beslenmenize Kuru Yemiş Ekleyin

Kısacası, bu yazımızda sizlere enerjinizi arttıran temel kuru yemişlerden bahsettik. Bununla birlikte, size enerji vermenin yanı sıra, kardiyovasküler sisteminizi korumaya ve kolesterol seviyenizi düzenlemeye yardımcı olan çok daha fazla kuru yemiş olduğunu unutmayın.

Bunları beslenmenizin bir parçası haline getirdiğinizden emin olun!


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Stella AB., Gortan Cappellari G., Barazzoni R., Zanetti M., Update on the impact of omega 3 fatty acids on inflammation, insulin resistance and sarcopenia: a review. Int J Mol Sci, 2018.
  • Valentin M., Coste Mazeau P., Zerah M., François Ceccaldi P., et al., Acid folic and pregnancy: a mandatory supplementation. Ann Endocrinol, 2018. 79 (2): 91-94.
  • Abdelhamid AS., Brown TJ., Brainard JS., Biswas P., et al., Omega 3 fatty acids for the primary and secondary prevention of cardiovascular disease. Cochrane Database Syst Rev, 2018.

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.