Gut Hastalığının Belirtileri ve Tedavisi

Gut Hastalığının Belirtileri ve Tedavisi
Carlos Fabián Avila

tarafından incelendi ve onaylandı. doktor Carlos Fabián Avila.

Tarafından yazılmıştır Equipo Editorial

Son Güncelleme: 03 Ocak, 2023

Gut hastalığı, eklemleri etkileyerek enflamasyon ve çok yoğun ağrıya neden olur. Vücuttaki tüm eklemlerde ortaya çıkma ihtimali vardır ancak yaygın olarak ayak başparmağında görülür.

Halk arasında beslenme alışkanlıklarından dolayı yakalanan bir hastalık olarak görülmesine rağmen asıl nedenleri farklıdır. Metabolizmada bozukluklar, düzensiz beslenme ya da başka hastalıklar gutu tetikleyebilir.

Genelde ileri yaşlarda görülen bu hastalığa yakalanan kişi, fazla ürik asidi vücuttan atamaz ve asit bedenin bir kısmında birikir.  Gut hastalığı ve tedavisi hakkında daha fazla şey öğrenmek için okumaya devam edin.

Gut hastalığının belirtileri nelerdir?

Gut, sorunlu eklemde çok yoğun bir ağrıya, eflamasyona ve derinin kızarıp parlamasına neden olur. Belirtilere hafif bir ateş de eşlik edebilir.

Bu durum kişinin hayatı boyunca devam ederse eklem çevresine sıkışarak biriken ürik asit, tofüs adı verilen sert, küçük yumrular oluşturmaya başlayabilir.

Gut hastalığı için hangi tedaviler önerilir?

Gut hastalığının yarattığı ağrı ve acıyı dindirmek için basit bir tedavi yöntemi uygulayabilirsiniz. Acı çeken eklemi dikkatlice yükseğe kaldırın ve hiçbir şekilde zorlamamaya özen gösterin.

Bölgeye 10 dakika boyunca buz uygulayın. Bu basit yöntem sayesinde hem enflamasyon hem de ağrı azalacaktır. Ayrıca sağlıklı bir kiloda kalmaya özen gösterip yeterince su içmeniz de çok önemlidir.

Teşhis konulması için doktorunuza başvurduğunuz taktirde kanınız alınıp içindeki ürik asit miktarı kontrol edilir. Ayrıca ağrılı ve şişmiş bölgeden sıvı alıp ürik asit kristali oluşumu olup olmadığına bakılır.

Muayene ettikten sonra doktorunuz enflamasyonu ve ağrıyı azaltması için size çeşitli anti-enflamasyon ilaçları verebilir. Bu ilaçların istenmeyen yan etkileri olabileceğinden ötürü doktorunuz reçete yazmadan kullanmayın.

Gut hastalığına yatkınlığı olan kişiler kırmızı et, deniz ürünü, sakatat, konsantre et suları, maya (hem bira hem de pastane mayası) ve alkol tüketmemelidir. Ayrıca ürik asit üretimini arttıracak yiyecekleri de yememeye dikkat etmelidir.

Gut hastaları için önerilen besinler:

  • Yumurta
  • Süt ürünleri
  • Zeytinyağı
  • Nohut
  • Filizsiz (tohumsuz) rafine tahıllar
  • Sebzeler
  • Meyveler
  • Kahve
  • Çikolata
  • Jelatin

Kırmızı et, balık, tam tahıl veya filizli tahıllar, gazlı meşrubatlar, kuşkonmaz, ıspanak ve mantar çok az miktarda tüketilebilir.

Gut hastalığı tam olarak tedavi edilmezse, ilerleyen dönemlerde çeşitli böbrek rahatsızlıklarına neden olabilir. Hastaların yediklerine dikkat etmesi ve spor yapmaya özen göstermesi, tedavinin gözle görülür ölçüde hızlanmasını sağlayacaktır.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.



Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.