Hamilelik Sürecinde Stresi Yönetmek İçin Stratejiler

Sürekli strese maruz kalmak hamileliğe zarar verebilir. Aşağıda, doğum öncesi stres seviyenizi azaltmak için uygulayabileceğiniz bazı stratejilerden bahsettik. 
Hamilelik Sürecinde Stresi Yönetmek İçin Stratejiler
Alicia Escaño Hidalgo

Yazan ve doğrulayan psikolog Alicia Escaño Hidalgo.

Son Güncelleme: 16 Eylül, 2022

Hamilelik sürecinde stresi yönetmek için neler yapabilirsiniz? Şüphesiz, hamilelik, bir kadının hayatında yaşayabileceği en harika aşamalardan biridir. Benzer şekilde, eşiniz de hamilelikten ve bebeğin gelişiminden mutluluk duyabilir.

Ancak hamilelik isimli duygusal hız treniyle yolculuk yapacak olan sizsiniz: Anne. Bu nedenle, hamilelik sürecinde stresi yönetmek için size yardımcı olacak stratejileri derledik.

Stres ve hamilelik

Hamilelik sürecinde hormonal ve biyolojik sistemler denetimlenir. Yine de, hem sizin hem de eşinizin psikolojik sistemlerinin de bu süreçte önemli bir rol oynadığı doğrudur.

Hamilelik sırasında zihinsel dengeyi, dinginliği ve sakinliği sürdürmek, bebeğin gelişimi için olduğu kadar annenin fiziksel ve psikolojik sağlığı için de gereklidir.

başı ağrıyan kadın
Hamilelik dönemindeki fiziksel ve hormonal değişiklikler stresi, anksiyeteyi ve başka duygusal değişiklikleri tetikleyebilir.

Hamile kadınların hamilelikleri boyunca farklı duygu dalgalanmaları yaşamaları tamamen normaldir. Stres de bunların arasındadır. İlk başlarda, kendinizi fiziksel olarak tanıyamayabilir, daha sonra, gelecek değişikliklerin farkına varmaya başlayabilirsiniz. Bu çok fazla strese neden olabilir.

Aylar geçtikçe, ikinci üç aylık döneme girdiğinizde daha da heyecanlanabilirsiniz. Vücudunuz başka bir varlığı içinde barındırmaya alışır. Mide bulantısı ve genel rahatsızlık hafifler, yorgunluk yavaşlar ve büyük ihtimalle hamileliğinizin tadını gerçek anlamda çıkarmaya başlayabilirsiniz.

Ancak daha önce de belirttiğimiz gibi, çoğu kadında, duygusal inişler ve çıkışlar gelgit dalgaları gibi vurmaya devam eder.

Bununla birlikte, bu duyguların yol açabileceği stresi yönetmeye çalışmak önemlidir. Stresin, homeostaz olarak da bilinen doğal vücut dengesini bozabileceğini ve sizi hastalanma riskiyle karşı karşıya bırakabileceğini biliyoruz. Genel bir kural olarak, stresi yönetmek herkes için ancak özellikle de hamile kadınlar için iyidir.

Hamilelik sürecinde stresi yönetmek için stratejiler

Hamilelik, bizzat biyolojik aktivasyonun düzenleyicisi olarak kabul edilir ve her zaman yaşamdaki stresli olaylar listesinin başında yer alır. Hamile kadınların yarısı, hamilelik öncesine kıyasla daha fazla anksiyete ve depresyon belirtisi yaşadıklarını bildirirler.

Hamileyken stres yaşayan bir anne ile bilişsel veya dilsel engeli olan çocuklar arasında pozitif ilişki olduğuna dikkat çeken birkaç çalışma vardır (LaPlante, Barr, Brunet vd, 2004).

Ayrıca çalışmalar, ceninin gelişiminin, annenin duygusal durumundaki değişikliklere karşı son derece hassas olduğunu göstermektedir. O kadar ki küçük seviyedeki stres bile cenini etkileyebilir.

Tüm bunlardan dolayı bugün, hamilelik sürecinde stresi yönetmek için size yardımcı olacak birkaç stratejiden bahsetmek istiyoruz.

Diğer hamile kadınlarla vakit geçirin

hamileler egzersiz
Hamile olan başka kadınlarla birlikte aktiviteler yapmak, sağlıklı stres seviyesini sürdürmek için faydalı olabilir.

Sosyal destek, herkes için streste tampon etkisi yaratan bir şeydir. Hamile kadınlara gelince, aynı durumdaki başka kadınlarla vakit geçirmelerinin stres seviyesini önemli ölçüde azalttığı gösterilmiştir.

Bunun nedeni, olumlu sosyal ilişkilerin, deneyimlerimizi paylaşmamıza, yargılanmadan kendimizi duygusal olarak ifade etmemize ve doğal olarak serotonini artıran olumlu sosyal takviyeler almamıza izin vermesidir.

Kahkaha terapisi yapın

Kahkaha ve mizah, stres karşıtı güçlü araçlardır. Fırsat buldukça, komik videolar izleyin, sizi güldüren bir film açın veya eşinizle birlikte gülün… Öylesine bile olabilir! Göreceksiniz, birkaç dakika sonra gerçekten kıkırdamaya başlayacaksınız.

Farkındalık pratiği yapın

Farkındalığın, doğum öncesi dönemdeki stresi uzaklaştırmaya yardımcı olmak da dahil pek çok faydası vardır. Dikkatimizi bulunduğumuz yere ve ana yargılamadan odaklamamızı sağlayan egzersizleri içerir.

Farkındalık, bir yandan şimdiki an ile bağlantı kurmamızı sağlarken bir yandan düşünceleri, suçluluk duygusunu ve endişeyi nazikçe uzaklaştırmamıza yardımcı olabilir.

Gerçekçi olun

hamilelik sürecinde stresi yönetmek
Hamilelik döneminde kendinizden çok fazla şey talep etmeniz, ruh sağlığınıza zarar verebilir. Baskıdan ve olumsuz düşüncelerden uzak durmaya çalışın.

Duygularınızı ifade edin

İnsanların sizin hakkında ne düşünebileceği veya zayıf görünme korkusu gibi nedenlerle hislerinizi ve duygularınızı bastırmayın. Hamile kadınlar, bazıları hoş olmayan sonsuz sayıda duygu yaşarlar. Ağlamanız gerektiğini düşünüyorsanız kendini tutmayın. Bu duyguları frenlemeniz, sadece stres seviyenizi artıracaktır.

Sonuç

Hamile kadınlar, hamilelik sürecinde stresi yönetmek için pek çok şey yapabilirler ancak bu, bir yere kadar yardımcı olur. Kadınlar, eşlerinin desteğine ihtiyaç duyarlar. Bu dönemde eşlerin, duygusal değişikliklere karşı daha nazik olmaları, empati ve anlayış göstermeleri ve belli tartışmaları veya sorunları kafalarına takmamaya hazır olmaları akıllıca olacaktır.

Böylece çok fazla baskı hissetmeyeceksiniz. Bu da, bizzat hamileliğin getirebileceği stresten kurtulmanıza yardımcı olacaktır. Mesele “hamile kadına kraliçe gibi davranmak” değil daha şefkatli ve elbette empati kurabilen bir tavır benimsemektir.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • García-Esteve, Miyar, V. (2017), Manual de Psiquiatria Perinatal. Guía para el manejo de los trastornos mentales durante el embarazo, posparto y lactancia. Editorial Panamericana.
  • T., F. (1994). The effects of mother’s physical and emotional unavailability on emotion regulation. Monographs of the Society for Research in Child Development.
  • González-Ochoa R, Sánchez-Rodríguez EN, Chavarría A, Gutiérrez-Ospina G, Romo-González T. Evaluating Stress during Pregnancy: Do We Have the Right Conceptions and the Correct Tools to Assess It?. J Pregnancy. 2018;2018:4857065. Published 2018 Feb 1. doi:10.1155/2018/4857065
  • Dunkel Schetter C, Tanner L. Anxiety, depression and stress in pregnancy: implications for mothers, children, research, and practice. Curr Opin Psychiatry. 2012;25(2):141–148. doi:10.1097/YCO.0b013e3283503680
  • Coussons-Read ME. Effects of prenatal stress on pregnancy and human development: mechanisms and pathways. Obstet Med. 2013;6(2):52–57. doi:10.1177/1753495X12473751jjj

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.