Hematospermi: Menide Kan

Tıp uzmanları genellikle hematosperminin nedenini bulamasa da, genellikle prostat biyopsisi veya enfeksiyonundan sonra ortaya çıkan bir durumdur.
Hematospermi: Menide Kan

Son Güncelleme: 19 Mart, 2020

Hematospermi, hemospermi olarak da adlandırılır, erkekler için menide kan bulunmasını tanımlamak üzere kullanılan tıbbi terimdir. Bu meydana geldiğinde, genellikle hastaları endişelendirir.

Birçok insanın inandığından daha yaygındır ve her yaşta ortaya çıkabilir. Bununla birlikte, uzmanlar hala kaç erkeği etkilediğini bilmiyor, çünkü çoğu kişi başına geldiğinde doktora başvurmuyor.

Normal olarak, vakaların %75’inde hematospermi kendi kendine, iyi huylu ve kendi kendini sınırlayan bir şekilde baş gösterir. Ancak, oluşma nedenine bağlı olarak bu durum değişir.

Erkekler genellikle menide bulunan kanı idrardaki kanla (genellikle farklı koşulları içerir) veya cinsel ilişki sırasında eşlerinden bulaşan kanla karıştırırlar. Bu nedenle, tüm ayrıntıları dikkatlice doğrulamak önemlidir.

Yukarıda belirttiğimiz gibi, hematospermi genellikle ciddi olmasa da, bu makalede bunun hakkında bilmeniz gereken her şeyi açıklıyoruz. Ayrıca, bunun neden olabileceğini ve başınıza gelmesi durumunda ne yapılacağını açıklayacağız.

Hematospermi neden oluşur?

Hematosperminin neden oluştuğunu anlamak için önce erkek cinsel organının nasıl çalıştığı hakkında biraz bilgi sahibi olmalısınız. Semen, üç farklı bez sayesinde oluşan bir sıvıdır:

spermde kan

Ayrıca, semen, testislerden üretraya doğru yolculuğunda, bir dizi kanaldan geçer. Enflamatuar bir süreç veya bu yolculukta enfeksiyon gibi herhangi bir değişiklik hematospermiye neden olabilir.

Ana nedenler:

  • Prostat bozuklukları. İlk olarak, hematosperminin en yaygın nedeninin prostat biyopsisi olduğunu belirtmeliyiz. Bu prosedür prostat kanserini tespit etmek için gerçekleştirilir. Bununla birlikte, bir enfeksiyon, iyi huylu bir tümör veya prostat vasküler bozukluğu da semende kana neden olabilir.
  • Seminal veziküllerde problemler. Bu bezlerdeki herhangi bir enfeksiyon da hematospermi ile ilişkilidir. Benzer şekilde, bir tümör de menide kan varlığına neden olabilir.
  • Üretrada herhangi bir yaralanma. Bu üretrit, üretranın iltihabını içerir. Genellikle cinsel yolla bulaşan bir hastalıktan kaynaklanır. Ek olarak, üretral polipler veya kistler bile hematospermiye neden olabilir.
  • Testis bölgesinde veya peniste travma veya şok.

Bazı durumlarda, hipertansiyon gibi sistemik bir hastalık buna neden olabilir. Aslında, Von Willebrand hastalığı olan hastalar gibi pıhtılaşma problemleri olan insanlar bundan muzdarip olabilir.

Bir hastanın hematospermiden muzdarip olması durumunda yapılması gereken testler

En patolojik ana nedenleri açıklamış olsak da, birçok hastanın bu nedenlerden, özellikle de en başta olanlardan herhangi birinin olmadığını belirtmek önemlidir.

idrar tutma

40 yaşın altındaki kişilerde tıp uzmanları genellikle bir enfeksiyonun varlığını dışlamaya çalışır. Bunu yapmak için hastaya cinsel aktivitelerini ve herhangi bir bölgede ağrı olup olmadığını sorarlar. Tıp uzmanının ayrıca hastanın ateşi olup olmadığını da bilmesi gerekir.

Öte yandan, 45 yaşın üzerindeki hastalara gelince, kanserojen bir süreç olduğuna inanabilirler. Çok sayıda çalışma, bu yaştan itibaren, malign veya iyi huylu bir prostat tümörünün yaygın olduğunu göstermektedir.

Bu nedenle, bazı tamamlayıcı testler tanıda tıp uzmanlarına yardımcı olabilir. İlk olarak, penis de dahil erkek cinsel organı düzgün bir şekilde incelemelidirler.

Buna ek olarak, cinsel yolla bulaşan hastalıkları ekarte etmek için tam kan çalışması ve sınavlar almak önemlidir. Bunu yapmak için doktor bir meni kültürü isteyebilir. Bu şekilde, örneğin bel soğukluğuna bağlı bir üretrit vakası durumunu ekarte edebilirler.

45 yaşından büyük hastalar için muayene daha kapsamlı olma eğilimindedir. Genellikle, doktor ultrason, prostatı hissetmek için rektal muayene ve kan PSA düzeylerini ister.

Sonuç

Hematospermi, menide kan bulunmasıdır. Genellikle sadece bir kez oluşur ve endişe için patolojik bir nedeni yoktur.

Bununla birlikte, bir enfeksiyona veya 45 yaşın üstündekilere prostat sorununa bağlı olabilir. Bu nedenle, herhangi bir şüpheniz varsa doktorunuza danışmanız önemlidir.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.



Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.