Karın Germe veya Karın Duvarı Ameliyatı Nedir?

Abdominoplasti veya karın duvarı ameliyatı cerrahi bir işlemdir. Sadece estetik değil, aynı zamanda sağlık tedavilerinin bir parçası olarak da kullanılmaktadır. En çok fayda sağlayanlar genellikle yüksek bir kilo kaybı sürecinden geçenlerdir.
Karın Germe veya Karın Duvarı Ameliyatı Nedir?

Son Güncelleme: 29 Haziran, 2021

Karın germe veya karın duvarı ameliyatı son yıllarda ivme kazanan ve daha çok bilinir hale gelen bir ameliyattır. Çoğu insan bunun kilo vermeye katkı sağlayan bir işlem olduğunu düşünse de durum böyle değildir.

Bu cerrahi işlemi abdominal plastik cerrahi olarak da biliyoruz. Genellikle ani kilo değişiklikleri yaşayan kişiler için gerekli olan vücudun bu bölümündeki fazla derinin alınmasından oluşur.

Karın germe, fazla sarkık derinin alınmasına ek olarak karın bölgesindeki yağların bir kısmının alınmasına da yarayabilir. Hatta normalden daha gevşek olabilen karın kaslarını düzeltmek için bile kullanılabilen bir yöntemdir.

Bugünlerde en çok rağbet gören ameliyatlardan biri. Sadece estetik olarak değil, aynı zamanda bir kişinin benlik saygısını da geliştirir.

Bu nedenle bu yazımızda karın germe ameliyatının ne olduğunu ve neden yapıldığını anlatacağız.

Karın duvarı ameliyatı nedir?

Ani kilo değişiklikleri yaşadığımızda – hem büyük artışlar hem de kayıplar – aşırı gerilme cildi değiştirebilir. Bu, cildin elastikiyetini kaybetmesine ve doğal şeklini geri alamamasına, sarkmasına ve gerilmesine neden olur.

Karın duvarı ameliyatı, daha düz ve daha sıkı bir karın elde etmek için bu fazla derinin alınmasını içerir. Ayrıca, bu değişikliklere eşlik eden fazla karın yağını ve kas gevşekliğini de düzeltir.

Geleneksel tip ve mini abdominoplasti olmak üzere farklı karın cerrahisi türleri vardır. Geleneksel karın germe ameliyatı genel anestezi ve birkaç gün hastanede kalmayı gerektirir. 2 ila 6 saat arasında sürer ve daha büyük bir kesi yapılması gerekir.

Öte yandan doktorlar, sadece göbek deliğinin altındaki bölgenin tedavi gerektirdiği durumlarda mini karın germe ameliyatı yaparlar. Daha basit ve daha kısa bir işlemdir. Kesi daha küçüktür ve iyileşme süresi de daha kısadır. İyileşme geleneksel karın duvarı ameliyatından daha kolaydır.

görülen karın yağları
Ani kilo değişiminden sonra sarkık kalan karın, karın germe ile çözülebilir.

Karın duvarı ameliyatı kimlere yapılır?

Abdominoplastinin kilo vermeye yardımcı bir ameliyat olduğu düşünülse de asıl amacı bu değildir. Aslında, zayıf ama bölgede deri fazlalığı olan kişilere yapılır. Ayrıca, diyet veya egzersizle düzelmeyen fazla yağ olduğunda da yapılabilir.

Bu ameliyat için ilk adaylar, birkaç hamilelik geçirmiş kadınlardır. Bunun nedeni, birkaç hamilelikten sonra bazen karın derisinin ve kaslarının ilk şeklini geri kazanamamasıdır.

İdeal olarak, bu ameliyatın yapıldıktan sonra kadın tekrar hamile kalmamalıdır. Yeni bir gebelik oluştuğunda gerilmiş olan deri ve kaslar tekrar çok fazla esneyebilir ve ameliyatı anlamsız hale getirebilir.

Karın germe ameliyatından fayda görebilecek bir diğer grup ise çok kilo vermiş obezitesi olan kişilerdir. Bu durumlarda, cildin sarkması yaygındır ve hatta sarkan deri kendi başına birçok kilo ağırlığında olabilir.

karın ameliyatı yapılan yerler

İlginizi çekebilir: Bilime Göre Obezite Geni

Neler dikkate alınmalıdır?

Bu prosedür çok faydalıdır. Sonuçta, estetik bir sorunu düzeltmenin yanı sıra, kişinin benlik saygısını geliştirmeye de yardımcı olabilir. Ayrıca, fazla derinin büyük bir yük olabileceği düşünüldüğünde, kişinin rahatını da artırır.

Ancak, bunun cerrahi bir işlem olduğunu unutamayız. Bu nedenle risksiz değildir. Her şeyden önce, kalan yara izinin kesinlikle çok görünür olacağını anlamak önemlidir. Göbek deliğinin pozisyonunu değiştirebilen büyük bir kesidir.

Diğer cerrahi prosedürlerde olduğu gibi, enfeksiyon veya kötü iyileşme riski vardır. Ayrıca, anestezi kullanımı ile ilgili riskler de vardır. Dahası, alanın hassasiyetini değiştirme olasılığı bile var.

Son olarak, karın germe ameliyatı olmadan önce kilonuzu en az altı ay sabit tutmanın en iyisi olduğunu bilmek önemlidir. Tüm bu nedenlerle, doğru bir şekilde bilgilendirilmelisiniz ve karar vermenize yardımcı olacak kişi doktorunuz olmalıdır.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.



Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.