Kış Hastalıkları İçin Esansiyel Yağlar
Balgam söktürücü ve enfeksiyon önleyici esansiyel yağlar yardımıyla soğuk algınlığı, grip ve bronşit gibi kış hastalıklarıyla savaşabilirsiniz. Bununla birlikte, yalnızca hastalıkların tedavisinde yararlı olmakla kalmazlar, aynı zamanda önlemede de etkilidirler.
Esansiyel yağlar, aromatik bitkilerin damıtma ve buhar damıtma yoluyla elde edilen uçucu özlerdir. Sadece tek başlarına uygulanmakla kalmazlar, aynı zamanda şuruplar, haplar, damlalar, spreyler, çevresel difüzyon veya inhalasyon şeklinde birleştirilebilirler.
Bilimsel aromaterapi, esansiyel yağların incelenmesidir. Laboratuvarda doğrulanmış sağlam bilimsel verilerle titiz bir metodolojiye dayanan bir bilimdir. Aromaterapi, esansiyel yağların tedavi amaçlı kullanılmasıdır. Esansiyel yağlarda bulunan biyokimyasal moleküllerin aktivitesine dayanan doğal bir yöntemdir.
Bugün sizlere kış hastalıklarının vazgeçilmezi olan sekiz esansiyel yağdan bahsedeceğiz.
Ayrıca okuyun: Evde Esansiyel Yağ Kullanmanın 7 Yolu
1. Balsam köknarı
Bu ağacın esansiyel yağı, cilt ve mukoza zarlarının iltihaplanmasını ve kızarıklığını yatıştırır ve atmosferik bir antiseptiktir. Cilt ve mukoza zarları için toksik olmaması ve hafif olması sayesinde küçük çocuklar ve hassas cilde sahip kişiler için idealdir.
Akciğerlerin mukoza zarları üzerinde dekonjestan ve yatıştırıcı bir etki uyguladığından solunum yolu için büyük bir afiniteye sahiptir. Özellikle konu bronşların kronik hastalıklarıysa bu yağ çok etkilidir.
2. Mentollü okaliptüs esansiyel yağı
Bu, solunum fonksiyonunun sağlığı ile yakından ilgili bir ağaçtır. Moleküler profili, balgam çıkarmayı kolaylaştıran bir mukolitik etki gösterir.
Hem akut hem de kronik solunum nezlesi durumları ve burun, boğaz ve kulak koşulları için faydalıdır.
Ancak moleküler profili bebeklerde, gebelikte ve emzirme döneminde kullanıma uygun değildir. Bununla birlikte, cilt ve mukozal düzeyde iyi tolere edilir.
3. Okaliptüs
Bu, çevresel difüzyonda yaygın olarak kullanılan, Avustralya kökenli okaliptüs esansiyel yağıdır. Solunum yolu antiseptiği, pulmoner dekonjestan ve anti-kataraldır.
Bronşit veya sinüzit gibi üst ve alt solunum yollarını tıkayan mukuslu soğuk algınlığının giderilmesinde faydalıdır. Antibakteriyel aktivitesi, kuru ve tahriş edici bir öksürük olduğunda çok etkili olmasını sağlar.
4. Defne yaprağı
Defne yaprağından elde edilen esansiyel yağ, birçok terapötik aktiviteye sahiptir. En önemli etki alanı duygusal düzeydedir, ancak sineol içeriği nedeniyle defne yaprağı yağı iyi bir nezle ve balgam söktürücüdür.
Bununla birlikte, bileşenleri nedeniyle antiviral, antibakteriyel ve antifungal özelliklere sahiptir. Her türlü ağrıyı hafiflettiği için çok eksiksiz bir esansiyel yağdır.
5. Yararlı bir esansiyel yağ olan Roma papatyası
İnsanlar, eski zamanlardan beri sinir astımı, dispne, nefes darlığı veya sinir öksürüğü tedavisinde Roma papatyasının rolünü kabul etmişlerdir. Roma papatyası esansiyel yağı, anti-inflamatuar, antispazmodik, analjezik ve yatıştırıcı etkiye sahiptir.
Etkisi yoğundur ve etkisi çabuk görünür. Cilt ve mukoza zarları üzerinde tamamen güvenli ve hafiftir.
6. Sarıçam
İskoç çamı olarak da bilinen sarıçam esansiyel yağının ana molekülü, pulmoner mukoza zarları için balzamik özellikler veren bir molekül olan pinendir. Pulmoner düzeyde dekonjestiftir ve atmosferik bir antiseptiktir.
Bununla birlikte, bitkisel yağda veya diğer tahriş edici olmayan kemotip esansiyel yağlarda seyreltme gerektirir. Bu şekilde konsantrasyonu %50’yi geçmeyecek şekilde azaltılır.
7. Ravintsara QT sineol
Uzmanlar bu esansiyel yağın varlığını 1980’lerde keşfetti. Sineol bileşimi nedeniyle nezle önleyici aktiviteye ve soğuk algınlığı, grip ve sinüzitte olağanüstü bir antiviral etkiye sahiptir.
Vücudun doğal savunmasını güçlendirir, bu nedenle enfeksiyonların önlenmesinde çok faydalıdır. Özellikle kreşlerde veya bakım evlerinde önleme için yararlıdır.
Hoş kokusuna ek olarak, ravintsara esansiyel yağı enerji ve canlılık getirir. Olağanüstü bir cilt toleransına sahiptir.
8. Kekik QT thujanol
Kekik QT thujanol hem kulak burun boğaz bölgesi hem de üst ve alt solunum yolları için çok etkilidir. Genel olarak, geniş spektrumlu antibakteriyel, antiviral ve antifungal etkiye sahiptir.
Bu yağ boğaz ağrılarını giderir ve bronşit ve sinüzit gibi kış hastalıklarını tedavi eder. Kısacası, esansiyel yağların doğal antibiyotiğidir. Ayrıca, kullanımı kolaydır.
Ayrıca ilginizi çekebilir: Sinüzit ile Mücadele İçin 6 Esansiyel Yağ
Sonuç
Bilinen biyokimyasal bileşime sahip esansiyel yağlar, tipik kış koşullarını önlemek ve tedavi etmek için harika bir alternatiftir.
Dahası, fizyolojik ve terapötik dozları bilindiği için bilimsel veriler ve kapsamlı klinik deneyimler kullanımlarını desteklemektedir. Bu nedenle bu, optimal etkinliği korurken herhangi bir toksisite riskini önler.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
-
Rodríguez, M., Alcaraz, L., & Real, S. (2012). Procedimientos para la extracción de aceites esenciales en plantas aromáticas. Secretaria de Agricultura, Ganaderia, Desarrollo Rural, Pesca y Alimentación (SAGARPA).
-
AGUDELO, L., GOMEZ, G., DURAN, D., STASHENKO, E., & BETANCUR, L. (2010). Composición química y evaluación de la actividad antiherpética in vitro de aceites esenciales de Lippia alba (Mill) N.E Brown y sus componentes mayoritarios. Rev. Univ. Ind. Santander. Salud.
-
Sánchez, Y., Pino, O., Correa, T. M., Naranjo, E., & Iglesia, A. (2009). Estudio Químico Y Microbiológico Del Aceite Esencial De. Revista de Protección Vegetal.