Moringa Yağının Özellikleri ve Kullanımları

13 Haziran, 2021
Moringa yağı, cilt bakım özellikleri ile ünlüdür. Temizler, nemlendirir ve hatta olası akne oluşumlarının önüne geçebilir. Bu makalede bunun hakkında daha fazla bilgi edinin!

Moringa, tropikal ve subtropikal iklimlerden gelen, 13 türden oluşan bir ağaç cinsidir. Hindistan’a özgü olan ve yağının yapıldığı Moringa oleifera en çok bilinenidir.

Bu tür yağın sağlığa ve cilt bakımına fayda sağlayabilecek özelliklere sahip olduğu bilinmektedir. Genel olarak, genellikle hem dermisi hem de saçı temizlemek ve nemlendirmek için kullanılır. Moringayı toz, kapsül, toz yapraklar ve tohumlar gibi başka şekillerde de bulabilirsiniz.

Bu bitkinin yağının ne olduğunu, nasıl çıkarıldığını ve kullanıldığını, ayrıca yararlarını ve olası yan etkilerini öğrenmek için okumaya devam edin.

Moringa yağı nedir?

Yukarıda da söylediğimiz gibi bu yağ, Moringa oleifera ağacının tohumlarından elde edilmektedir. “Ben” adıyla da bilinen bu bitki, Hindistan’ın en güneyinde bulunan bir eyalet olan Kerala’ya özgüdür.

Bu türün bir diğer dikkat çekici özelliği ise tüm kısımlarını (tohumları, kökleri, kabuğu, çiçekleri ve yaprakları) farklı alanlarda (yemek pişirme, kozmetik, ilaç) kullanabilmemizdir. Bu yüzden genellikle mucize ağacı veya hayat ağacı olarak adlandırılır.

Bu açıdan yağın esansiyel yağ ve yemeklik yağ şeklinde bulunması şaşırtıcı değildir. Aynı zamanda cilt ve saç bakımı için üretilen birçok kozmetik ürünün bir bileşenidir.

İlginizi çekebilir: Eşek Arısı Sokması İçin Ev Yapımı Çözümler

Yağı çıkarma işlemi

Yukarıda da okuduğunuz gibi, moringa yağı tohumlardan çıkarılır. Bunlar, çekirdeği koruyan  bir kabuğa sahiptir ve ağırlıkça yaklaşık %40 yağ içerir.

Bunu elde etmenin en yaygın yöntemi, tohumları bir vidalı presle sıkıştırmaktır. Bununla birlikte, tohumlardan çok fazla özüt elde edilemese de soğuk preslemenin en yüksek kalitede yağı üreteceğini unutmayın.

Bu nedenle, bazı üreticiler daha büyük bir verim elde etmek için bunları ısıtır veya çözücüler kullanır. Bazıları bu uygulamanın çıkarılan yağı neredeyse %50 oranında artırdığına, ancak nihai ürünün saflığını ve kalitesini düşürdüğüne inanıyor. Bu nedenle uzmanlar, soğuk preslenmiş moringa yağı satın almanızı tavsiye ediyor.

30 mililitre soğuk preslenmiş yağ elde etmek için yaklaşık 500 moringa tohumu (yaklaşık 35 bakla) gerektiğini bilmek ilginizi çekebilir Bu, yağın neden bu kadar pahalıya mal olabileceğini açıklıyor.

Moringa yağının yaygın kullanımları

Bu tür yağın kullanımı eski zamanlara kadar uzanmaktadır, insanlar onu bitkisel bir ilaç ve topikal kozmetiklerde içerik olarak kullanmışlardır. Bu uygulamalardan bazıları hala kullanımdayken, aşağıdakiler gibi diğer kullanımlar da başlatılarak alanı genişletilmiştir:

  • Parfümeri endüstrisi, yüksek oleik asit içeriği (omega-9 ailesine ait tekli doymamış bir yağ asidi) nedeniyle temizleyici, nemlendirici ve yağlayıcı olarak kullanır.
  • Protein ve oleik asit bakımından zenginliği sayesinde gıda endüstrisinde ve gastronomide pahalı yağların ekonomik ve besleyici bir alternatifidir.
  • Moringa yağı aynı zamanda yenilenebilir enerji endüstrisi için de önemlidir. Bioresource Technology dergisinde yayınlanan bir araştırma, bunun petrole iyi bir biyoyakıt veya biyodizel alternatifi olduğunu ortaya koymuştur.
şişelerde bitkili yağlar
Moringa yağı, gastronomide daha pahalı olan diğer yağlar için iyi bir alternatiftir.

Moringa yağının faydaları

Moringa oleifera tohumları, insan sağlığını destekleyen  tekli doymamış yağlar, proteinler ve steroller gibi kimyasal bileşiklerin kaynağıdır. Bu bitkinin yağının nasıl yardımcı olabileceğini daha ayrıntılı olarak görelim.

Sağlık ve yemek pişirme

Moringa yağı, genel sağlık söz konusu olduğunda aşağıdaki şekillerde yararlı olabilir:

  • Nutrients dergisinde yayınlanan araştırmaya göre, yemeklik moringa yağında bulunan steroller, kötü kolesterol veya LDL seviyelerini düşürebilir.
  • Bu yağ, antioksidan ve anti-diyabetik etkileri olan bitkilerde doğal olarak bulunan bir fitosterol olan beta-sitosterol bakımından yüksektir. Ancak bunu kanıtlayacak yeterli araştırma henüz yapılmamıştır.
  • Moringa yağında bulunan aktif bileşikler olan tokoferoller, kateşinler, kersetin, ferulik asit ve zeatin, insanların hem topikal hem de oral yoldan elde edebileceği antioksidan ve anti-inflamatuar özelliklere sahiptir. Bazı insanlar bunun akneye karşı etkili olabileceğine inanır.

Cilt bakımı ve güzellik

Cilt faydaları şunları içerir:

  • Moringa yağı etkili bir nemlendiricidir ve kuru ve hassas ciltlerin tedavisi için iyi olabilir. Bunun nedeni, cildin su kaybını ve çevresel hasara maruz kalmasını önleyen koruyucu bariyerini destekleyen %40 tekli doymamış yağlar ve %70 oleik asit içermesidir.
  • Bu yağ, yüksek oleik asit içeriği sayesinde iyi bir yüz temizleyicidir.
  • Potansiyel yaşlanma karşıtı etkileri vardır. Moringa yağının ince çizgileri doldurmak ve sağlıklı, gür bir cilde sahip olmak için etkili olduğu doğru olsa da, taze ve düşük miktarda serbest oleik asit içeren birini seçmelisiniz.
  • Advances in Traditional Medicine dergisinde yayınlanan bir araştırmaya göre, moringa yağı sıyrıkları, kesikleri ve yanıkları tedavi etmek ve iyileştirmek için iyidir.
  • Lipids in Health and Disease dergisinde yayınlanan bir araştırmaya göre, bu yağ, cildi temizleyen ve olası sivilceleri önleyen anti-inflamatuar özelliklere sahiptir. Bu nedenle, genellikle pigmentasyon, ince çizgiler, kırışıklıklar ve akneye meyilli cildi tedavi eden ürünlerde temel bir bileşendir.
  • Moringa yağı, raf ömrü uzun olduğu için aromaterapi seanslarında taşıyıcı yağ olarak kullanılır.

Moringanın diğer kullanımları

Tohumlar sadece yağ için değildir. İnsanlar onları meyve ve yapraklarla birlikte sığır yemi olarak kullanırlar.

Benzer şekilde, Güney Afrika’da insanların tohumları içme suyunu dezenfekte etmek için kullandığı ülkeler var. Ayrıca yapraklarını tarlalarda organik gübre olarak kullanırlar.

Okuyun: Güzellik İçin 10 Esansiyel Yağ

Moringa yağının yan etkileri

Kocakarı ilaçları neredeyse mucizevi ve kullanımının nispeten güvenli olduğunu iddia etse de, moringa yağının olası yan etkileri hakkında yeterli bilimsel kanıt yoktur.

Bu nedenle topikal olarak kullanmayı düşünüyorsanız bir alerji testi yapın. Örneğin, kulağın arkasına biraz uygulayın, 24 saat bekletin ve olumsuz bir reaksiyon varsa kullanmayı bırakın.

yanaklarında akne olan surat
Moringa yağı sivilceleri önleyebilir ve tedavi edebilir.

Moringa yağı hakkında akılda tutulması gerekenler

Moringa yağı, Moringa oleifera tohumlarından elde edilen bir özüttür. Bu, bu cinsin en bilinen türüdür. Aynı şekilde, en yaygın sunumları esansiyel ve yemeklik yağlardır.

Faydalarına gelince, bir antioksidan kaynağıdır, iltihap önleyici özelliklere sahiptir ve kötü kolesterol seviyelerini azaltabilir.

Aynı şekilde, cilt görünümünü iyileştirebilir. Aynı zamanda bir temizleyici ve nemlendiricidir, akne salgınlarını önler ve mimik çizgilerini azaltır.

Son olarak, bu maddenin yan etkileri hakkında yeterli kanıt yoktur. Bu nedenle, profesyoneller kullanmadan önce topikal bir test yapmanızı ve bir uzmana danışmanızı önerir.

  • Rashid, U., Anwar, F., Moser, B. R., & Knothe, G. (2008). Moringa oleifera oil: a possible source of biodiesel. Bioresource technology, 99(17), 8175–8179. https://doi.org/10.1016/j.biortech.2008.03.066
  • Trautwein, E. A., Vermeer, M. A., Hiemstra, H., & Ras, R. T. (2018). LDL-Cholesterol Lowering of Plant Sterols and Stanols-Which Factors Influence Their Efficacy?. Nutrients, 10(9), 1262. https://doi.org/10.3390/nu10091262
  • Meireles, D., Gomes, J., Lopes, L., Hinzmann, M., & Machado J. (2020). A review of properties, nutritional and pharmaceutical applications of Moringa oleifera: integrative approach on conventional and traditional Asian medicine. Advances in Traditional Medicine (ADTM), 20, 1–21. https://doi.org/10.1007/s13596-020-00468-0
  • Nadeem, M., & Imran, M. (2016). Promising features of Moringa oleifera oil: recent updates and perspectives. Lipids in health and disease, 15, 212. https://doi.org/10.1186/s12944-016-0379-0