Neden Yanlarımıza Kramplar Girer?
Birçok insan muhtemelen bir noktada yanlarına giren kramplar yaşamıştır. Bu; eğlence için de olsa rekabetçi bir seviyede de olsa fiziksel egzersiz yapan kişilere işkence eden rahatsız edici bir histir. Bu rahatsız edici ağrı bazen spora devam etmeyi imkansız hale getirir, çünkü sadece sporcu spor yapmayı bıraktığında yatışır.
Yanınıza giren kramplar göğsünüz ve karnınız arasında, yan tarafınızda keskin bir ağrı gibi hissettirir. Birçok insan bunun tehlikeli bir şeyin işareti mi, yoksa vücuttaki bir yaralanmanın neden olduğu bir semptom mu olduğunu merak eder. Gerçekte, acı çok yoğun hale gelebilse de, korkulacak hiçbir şey yoktur.
Yanımıza neden kramplar girdiği hakkında bugüne kadar bilim insanlarının verebilmiş oldukları kesin bir cevap yoktur. Ellerinde olan şey, bu sinir bozucu acıyı açıklayabilecek bir dizi teoridir.
Daha fazlasını öğrenmek için okumaya devam edin!
Okumaya devam edin: Sırt Ağrısı için En İyi Yoga Pozisyonları
Yanınıza Giren Kramplar Nedir?
Yanınıza giren kramplar, karın bölgenizin yan tarafına giren keskin ve delici bir ağrıdır. Siz tekrar eden egzersizler yaparken ortaya çıkar ve genellikle yapıyor olduğunuz aktiviteye normal bir şekilde devam etmenizi engeller.
Yanınıza giren kramplar ayrıca “dalak şişmesi” olarak da bilinirler, ancak tıbbi adları geçici karın ağrısıdır -transient abdominal pain (TAP)-. Uzmanlar bu ağrıların sadece bir faktörden dolayı olmadığına ve çeşitli neden ve koşullardan kaynaklandığına inanırlar.
Yanlarınızdaki kramplar en yaygın şekilde yüksek enerji gerektiren aktiviteler yaparken, esasında ise siz koşarken ortaya çıkarlar. Genelsel olarak insanlar bu ağrıları egzersiz yapmadan önce bir şeyler yemek ile ilişkilendirirler, ancak bisikletçiler -yarışları sırasında yemek yedikleri için- bu teoriyi çürütüyor gibi görünmektedir.
Neden Yanımıza Kramplar Girer?
Bu krampların nedenleri hakkında herhangi bir kesin sonuç yoktur. Mevcut olan çalışmaların hiçbiri kesin bir neden ortaya koyamamıştır.
Ancak, en çok kabul edilen teorilerden bir tanesi diyafram ile mideyi birleştiren bağ dokularda sürekli bir sürtünme ya da gerginlik sonrasında gerçekleştiklerine işaret eder. Bu sürtünme karın boşluğunu örten bir zar olan peritonun tahriş olmasına neden olabilir.
Diğer insanlar, bu keskin ağrının nefes alma problemlerinin bir etkisi olduğunu düşünürler. Nefes alış verişiniz zor ve düzensiz hale geldiğinde bu durum vücudunuzda bir oksijen eksikliğine neden olabilir ve bu da diyaframın kendisini kısıtlamasına yol açar.
Çalışmalar, kısa bir sürede yüksek seviyede enerji kullanımı gerektiren sporların -yani hızlı olmak için yarıştığınız herhangi bir spor- yanınızda kramplar ulaşmasına daha sık bir şekilde neden olduğuna işaret etmektedir. Sırası ile, bu sorunun en çok görüldüğü fiziksel aktiviteler şunlardır:
- Yüzme: %75
- Atletizm: %69
- At binmek: %65
- Aerobik egzersizler: %52
- Basketbol: %47
- Bisiklet sürmek: %32
Daha fazlasını keşfedin: Karın Ağrılarını Rahatlatmak için 4 Doğal İlaç
Yanınızdaki Krampları Ne Arttırır?
Klinik deneyimler bazı faktörlerin yanınızda ağrı olma riskini arttırdığını ve bunu yoğunlaştırdığını, ama buna direkt olarak neden olmadığını belirlemeyi başarmıştır. Bunların arasında şunlar bulunur:
- Egzersiz yapmadan önce çok fazla şey yemek ya da içmek: Bu karnınızda daha fazla ağırlık birikmesine neden olur ve midenizin daha fazla hareket etmesini sağlar, bu da diyafram ile arasında daha fazla sürtünme yaratır.
- Sertlik ve hipertoni: Omurga çevresinde bulunan stabilize eden kaslarında aşırı sertlik olan sporcular bu krampları daha fazla yaşarlar.
- Egzersizin yoğunluğu: Egzersiz ne kadar yoğun olursa kramplar yaşanma riski de o kadar artar.
Hem kadınlar hem de erkekler bu problemden muzdarip olabilirler ve arada pek fark görülmez. Bazı çalışmalar gençlerin bu problemi yaşama riskinin daha yüksek olduğunu fark etmiştir, ancak problem yaşlılarda daha az görülmektedir.
Krampları Engellemek İçin Aklınızda Tutmanız Gereken Şeyler
Kramplar neden gerçekleşiyor tam olarak bilinmese de, bazı uygulamaların bunlardan kaçınmak ya da bunları önlemek açısından etkili olduğunu göstermiştir. Biz şunları tavsiye ediyoruz:
- Sağlıklı bir beslenme düzeni takip edin: Sindirim problemleri kramplar ile ilgili riskleri arttırır.
- Gövdenizi agresif bir şekilde döndürmekten kaçının.
- Düzenli bir şekilde nefes alın.
- Karın bölgenizi güçlendirin ve nefes alış verişinizi düzenleyin.
- Yoğun fiziksel aktiviteler yapmadan önce çok fazla yemek yemeyin.
- Egzersiz yaparken sadece küçük miktarlarda su için ancak bunu sık sık yapın. Bir seferde çok fazla su tüketmeyin.
Eğer yanınızda kramplar yaşarsanız yapabileceğiniz en iyi şey hızınızı azaltmak ve ellerinizi karnınızın ağrıyan bölgesine bastırmaktır. Eğer rahatsızlık hissi devam ederse durmalı, nefes alış verişinizi düzenlemeli ve karnınızı esnetmelisiniz.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- Pérez, C. Ayán. “Dolor abdominal transitorio vinculado al ejercicio: causas y soluciones.” Revista Andaluza de Medicina del Deporte 3.3 (2010): 103-109.
- Domínguez, R. “Aproximación al dolor abdominal transitorio.” Apuntes del Máster de Fisiología del Ejercicio. Universidad de Barcelona–Editorial Médica Panamericana (2013).