Spirulina Kullanmak: Önlemler ve Kontraendikasyon
Son zamanlarda, spirulina, gıda sektöründe popülerlik kazanmıştır çünkü sağlık açısından yararları kabul edilmiştir. Ancak herhangi bir besinsel bileşen gibi, spirulina almadan önce de göz önünde bulundurulması gereken bazı önlemler ve kontrendikasyonlar vardır.
Peki, kimler spirulina almaktan kaçınmalıdır?
Spirulina, çöl bölgelerinde kolayca yetişen; suyun alkali olduğu yerlerdeyse daha da kolay yetişen bir yosundur. Sağladığı besinlerin sayısı nedeniyle, pek çok kişi onu bir ‘süper yiyecek’ gibi görür. Aynı şekilde, bu, onu kullanmanın her zaman güvenli olacağı anlamına gelmez.
Spirulina: Hangi besinleri sağlar?
Aztekler ve İnkalar gibi uygarlıklar, bu maddeyi antik çağlardan beri tükettiler. Ancak bir süre öncesine kadar insan sağlığı açısından önemli özellikleri yeniden keşfedilmemişti. Sonuçta bugün birçok kişi onun değerli olduğunu düşünüyor. Spirulinayı toz, kapsül, sıvı ve tablet formda bulabilirsiniz.
Spirulina yüksek miktarda protein, esansiyel yağ asidi ve antioksidan içerir. Üstelik içerisinde aynı zamanda demir, bakır ve çinko gibi mineraller ve Vitamin A, E ve B kompleksi de bulunur.
Spirulinanın faydaları
Sonuç olarak çeşitli çalışmalarda, bileşenleri sayesinde spirulinanın, bazı hastalıkların önlenmesinde ve bağışıklık sisteminin güçlendirilmesinde yardımcı olabileceği vurgulanmıştır.
En çok tanınan eylemleri şunlardır:
- Antioksidan ve antiviraldir.
- Ağır metalleri tutar. Bu yüzden doğal bir şelatördür.
- Kan şekerini ve kolesterol düzeyini düzenler.
Spirulina kullanmak: Önlemler ve kontraendikasyonlar nelerdir?
Bu besinsel takviye çoğu insan için güvenli olmasına rağmen bazı spesifik durumlarda bundan kaçınmak en iyisidir. Çünkü bazı yan etkileri olabilir. Önlemi gerektiren 5 duruma daha yakından bakalım.
1. Kanama bozuklukları olan kişiler spirulina kullanırken dikkatli olmalıdır
Spirulinanın antikoagülan (pıhtılaşma önleyici) etkisi vardır. Bu da kan damarlarında yaraları engelleyen trombositlerin etkisini yavaşlattığı anlamına gelir. Bu nedenle kanamayı doğal şekilde durdurma aksiyonunu etkiler.
Bu bağlamda, atriyal fibrilasyon veya inme gibi durumlar için aynı etkiye sahip ilaçlar alanlar, spirulina almaktan kaçınmalıdırlar. Kanama bozukluğu olan hastalarda morlukların ve ağır kanamanın ortaya çıkışı yoğunlaşabilir.
2. Hamile veya emziren kadınlar
Hamilelik sırasında bu takviyenin etkileri hakkında kesin veri yoktur. Ancak uzmanlar yosunun toksinlerle veya metallerle kontamine olabileceğini bilirler.
Ağır metal zehirlenmesi çeşitli organları etkileyen ciddi bir durumdur. Beyin, böbrekler ve kırmızı kan hücreleri bu toksinlerin birikimine duyarlıdır. Bu durum orta vadede diğer hastalıkların gelişme riskini artırmaktadır.
Plasenta ve fetüs ile anne arasındaki iletişim birimi de ağır metal zehirlenmesine karşı savunmasızdır. Bu nedenle gebelik, spirulina alınmasına ilişkin önlemler ile kontrendikasyonların olduğu durumlardan biridir.
Bunu da okuyun: Yana Dönüp Uyumak Fetüs Ölüm Riskini Azaltır
3. Otoimmün patolojileri olan kişiler spirulina kullanmamalıdır
Spirulina almak bağışıklık sistemini güçlendirir. Ancak bazı durumlarda – multipl skleroz, lupus, romatoid artrit ve diğer benzer durumlar gibi – spirulinanın bu etkisi artabilir ve böylece bu durumlar kötüleşip ağırlaşabilir.
Bu nedenle, bu gibi durumlarda spiruline tüketmekten uzak durmak en iyisidir.
4. Alerjiler
Bazı çalışmalara göre spirulinanın alerjenik bir bileşeni olabilir. Bu nedenle olumsuz reaksiyonlara yol açma ihtimali vardır. Bunun anlaşılmasının tek yolu spirulinaya maruz kalmak olsa da halihazırda diğer gıdalara alerjileri olanlar yoğun önlemler almalıdırlar.
5. Fenilketonüri hastalığı olanlar spirulina almadan önce dikkatli olmalıdırlar
Fenilketonüri, genel popülasyonda başlama oranı düşük olan kalıtsal bir hastalıktır. Bu hastalarda fenilalanin denilen amino asit metabolizmasında bir değişiklik oluşur.
Bu bireyler için yosun gibi bu maddeyi içeren gıdaları tüketmek kontrendikedir. Böyle bir şey yaparlarsa belirtilerin ortaya çıkması halinde vücutları ona özgü metabolizmayı gerçekleştiremez.
Spirulina almadan önce neleri hesaba katmalısınız
Açık olmak gerekirse spirulina takviye olarak kullanılan bir gıdadır. İlaç olarak kullanılmaz. Uygun dozlarda tüketimi, önceki bölümde belirttiğimiz kişilerin dışında çoğu insan için güvenlidir.
Ancak bazı özel durumlarda yan etkiler oluşabilir. Deri döküntüsü, kaşıntı, susuzluk, kabızlık, karın ağrısı ve baş dönmesi bu yan etkilerden bazılarıdır. Bu bileşenin, proteinlerin, esansiyel yağ asitlerinin ve diğer besinlerin alımı için bir seçenek olması, olumsuz reaksiyonlar üretme becerisine sahip olmadığı anlamına gelmez.
Sanılanın aksine, bir ürünün doğal olması onun, her zaman zararsız olacağı anlamına gelmez. Bu nedenle, herhangi bir hastalığınız varsa, emzirme dönemindeyseniz ya da belli bazı gıdalara alerjiniz varsa, bu yosunu beslenme programınıza dahil edip edemeyeceğinizi öğrenmek için doktorunuza danışmalısınız.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- Chen, Y. Y., Chen, J. C., Tayag, C. M., Li, H. F., Putra, D. F., Kuo, Y. H., … & Chang, Y. H. (2016). Spirulina elicits the activation of innate immunity and increases resistance against Vibrio alginolyticus in shrimp. Fish & shellfish immunology, 55, 690-698.
- Deng, R., & Chow, T. J. (2010). Hypolipidemic, antioxidant, and antiinflammatory activities of microalgae Spirulina. Cardiovascular therapeutics, 28(4), e33-e45.
- Gutiérrez-Salmeán, G., Fabila-Castillo, L., & Chamorro-Cevallos, G. (2015). Aspectos nutricionales y toxicológicos de Spirulina (arthrospira). Nutricion hospitalaria, 32(1), 34-40.
- Deng, R., & Chow, T. J. (2010). Hypolipidemic, antioxidant, and antiinflammatory activities of microalgae Spirulina. Cardiovascular therapeutics, 28(4), e33-e45.
- Guardia_Alcántara, María_del_Mar. “Revisión del estado actual de la problemática y de los métodos de análisis para determinación de metales pesados en espirulina.” (2018).
- Bernstein, J. A., Ghosh, D., Levin, L. S., Zheng, S., Carmichael, W., Lummus, Z., & Bernstein, I. L. (2011, March). Cyanobacteria: an unrecognized ubiquitous sensitizing allergen?. In Allergy & Asthma Proceedings (Vol. 32, No. 2).
- Ponce López, E. (2013). Superalimento para un mundo en crisis: Spirulina a bajo costo. Idesia (Arica), 31(1), 135-139.
- Jensen, Gitte S., et al. “Clinical safety of a high dose of Phycocyanin-enriched aqueous extract from Arthrospira (Spirulina) platensis: Results from a randomized, double-blind, placebo-controlled study with a focus on anticoagulant activity and platelet activation.” Journal of medicinal food 19.7 (2016): 645-653.
- Zaragozano, Jesús Fleta, and Jorge Fleta Asín. “Valoración nutricional y económica de la utilización de algas.” Revista española de estudios agrosociales y pesqueros 253 (2019): 37-64.