Yavaşlık Hareketi: Ağırdan Almak

Hiç sürdürdüğünüz telaşlı yaşam tarzının sizi bunalttığını hissettiniz mi? O zaman okumaya devam edin, çünkü size insanların "yavaş hareketi" adını verdiği bir yaşam felsefesinden bahsetmek üzereyiz. Bir göz atın!
Yavaşlık Hareketi: Ağırdan Almak
Isbelia Esther Farías López

Yazan ve doğrulayan filozof Isbelia Esther Farías López.

Son Güncelleme: 09 Ağustos, 2022

Yavaşlık hareketi hayatı ağırdan almak ve yaptığınız şeyleri aceleye getirmemek ile ilgilidir. Bu bir trendden daha fazlasıdır, hayata karşı bir tutumdur. Her dakikanın her saniyesinin barış ve huzur içerisinde keyfini çıkarmanın bir zorunluluk olduğu bu felsefe ile ilgili her şeyi öğrenmek için okumaya devam edin.

Modern Hayatın Yüksek Hızı

Birçoğumuz, bizleri anlardan gerçekten zevk almadan bir şeyleri hızlı yapmaya zorlayan milyonlarca görevin içinde kaybolmuş durumdayız. Bu görevleri tamamlamak için basitçe günde yeterince saat yok.

Peki, bunun sağlığınızı nasıl etkilediği konusunda herhangi bir fikriniz var mı?

Carl Honoré tam da bu soruyu cevaplamayı hedefleyen bir kitap yazmıştır. Bu kitap çok satanlara girmiştir ve bu konuda bize madalyonun diğer yüzünü gösterir: Yavaş: Hız Çılgınlığına Başkaldıran Yavaşlık Hareketi.

Kendinize şunu sorabilirsiniz: “Neden yavaş yaşamalıyım ki? Bunun tam tersine ihtiyacım var! Yapmam gereken her şeyi bitirebiliyor olmalıyım!”

Ancak, gerçek şu: Birçok çalışmaya göre, her zaman hızlandırılmış bir yaşam temposuna sahip olmak sağlığınız için sadece olumsuz sonuçlara yol açar.

Yavaşlık Hareketi

Yazar Carl Honoré bizleri hayatımızın dinamiğinin bu şekilde olmasının bizi yok edeceği konusunda bizleri uyarıyor. Ayrıca şunları da ekliyor:

“Hız eğlencelidir, bize bir adrenalin patlaması sağlar… Buna bağımlı haldeyiz.”

Bu çoğunlukla sakin bir hayata direnmemizi açıklayabilir. Ancak, bunu yapmamak da bizi şu anın, özellikle de kaliteli anların keyfini çıkarmaktan alıkoyar.

Honoré bunu bir gece küçük oğluna masallar okurken fark etti. O gün, okuyor olduğu Pamuk Prenses kitabında cüceler yokmuş gibi hissettiğini fark etti. Bütün cüceler, tıpkı onun hayatının büyük bölümünün de olduğu gibi, kayıptı.

Bunu merak etti ve fark etti: “Burada ne olmuş? Yavaşlamam gerektiğini fark ettim, ancak görevler ve sabırsızlık ile dolu bir dünyada bu kolay değildi.”

Yavaşlık Hareketi Nedir?

Bilgisayarının önünde meditasyon yapan bir kadın.
Yavaşlık hareketi bize kaliteli anların tadını çıkarmak için acele etmeden yaşamanın önemini öğretir.

Felsefeye dayanan bu hareket gerçekliği anlamanın ve deneyimlemenin farklı bir yoludur. Bundan dolayı, bu tembel olmak ve hiçbir şey yapmamak ile ilgili değildir. Yavaşlık kısmı, her anın keyfini çıkarmak için doğru miktarda zaman ayırarak anları sonuna kadar yaşamak ile ilgilidir.

Biraz yavaşlamak hayatınızın her anında mevcut ve farkındalık sahibi olmanızı sağlar. Ayrıca, bu, acele etmek yerine yaptığınız şeylerin gerçekten keyfini çıkarmak ile ilgilidir. Bundan dolayı, yavaşlamak, kendisini kaliteli zaman olarak gösterir.

Bizden çok fazla şey istendiği zamanlarda dahi, yavaşlamak, bizi başarıya daha da yakın hale getiren çözüm olabilir. Bundan dolayı, toplumumuzda yaygın bir şekilde görülen bu hız ihtiyacından etkilenmeyelim.

Yavaşlık Hareketinden Ne Kazanılabilir?

Ağların ve anlık haber ve mesajların hüküm sürdüğü bu dünyada, birçok insan yavaşlamak ve nefeslerini yakalamak için bu hayat felsefesini benimsemektedir. Peki, değişikliği tam olarak nerede görüyoruz?

Burada, bu felsefeyi benimsemenin birçok yararının bazılarından kısaca söz edeceğiz.

  • Kişiler arası ilişkilerinize daha fazla değer vermenizi sağlayabilir.
  • Yaratıcılığınıza daha çok alan açar.
  • Yavaşlık hareketi kendiniz hakkında daha fazla şey keşfetmenize yardımcı olur.
  • Rutinleri kırmanıza yardım eder.
  • Farklı bir perspektif edinebilmenizi mümkün kılar.
  • Yavaşlık hareketi her anı yoğun şekilde yaşamak konusunda sizi teşvik eder.
  • Sizi normalde nadiren fark ettiğiniz şeylere dikkat etmeye teşvik eder.
  • Kendinizi daha iyi tanımanıza yardımcı olur.
  • Yavaşlık hareketi memnuniyet ve rahatlama hislerini teşvik eder. 
  • Bolluk, uyum ve esenlik kaynakları bulmanıza yardımcı olabilir.
  • Stresinizi azaltır.
  • Yavaşlık hareketi daha üretken olmanıza yardım edebilir.

Nasıl Acele Etmeden Yaşayabiliriz?

Daha yavaş bir yaşam ritmi benimsemek için aşağıdaki şeyler üzerinde çalışmak önemlidir:

  • Öncelikle, düşünme şeklinizi sıfırlayın. Düşüncelerinizi sakinleştirmeyi öğrenin ve kendinizi dış uyaranlara tepki vermeye zorlamayı bırakın.
  • İçinizin rahatlaması için meditasyon yapın.
  • Sinir sisteminizin dengelenmesine yardımcı olmak için yoga ya da diğer rahatlatıcı aktiviteler yapın.
Çalışırken masasının başında esneme hareketleri yapan bir kadın.
  • İş yükünüzü azaltın ve onun yerine seçtiğiniz rahatlama tekniğini uygulamak için birkaç dakikanızı ayırın.
  • Genellikle işlerimizi daha çabuk bitirmek isteriz, bundan dolayı bir şeyleri hızlı bir şekilde yaparız. Ancak bu o şeyleri daha iyi yaptığımız anlamına gelmez. Bundan dolayı, her görevinizi bitirmek için tam olarak ihtiyacınız olan kadar zaman ayırın.
  • Honoré mutfakta yaptığınız her şeyin belirli zamanlar ve sabır gerektirdiğini keşfetmiştir. Bundan dolayı, yemek yapın. Yemek yapmak, rahatlamak ve her şey yoluna girerken beklemek için harika bir yoldur.
  • Kendinize zaman ayırın ve keyif aldığınız bir el işi ya da bir hobiyi yapın.
  • Boş zamanlarınızın keyfini çıkarın, çünkü bu zamanlar kafanızı temizlemenize yardım eder. Yapacak hiçbir şeyiniz olmayan o kısa anların zevkini çıkarın ve rahatlayın.
  • Acele etmeyi bırakın. Eğer biraz daha yavaş yürürseniz dünya dönmeyi bırakmayacak. Kendinize sadece yürümek ve manzaranın keyfini çıkarmak için biraz zaman vermek her sabah ya da akşamınızdan sadece on beş dakika alacaktır.
  • Son olarak, seks yaparken yavaş olun ve sevişmekten gerçekten zevk alın. Partnerinizin gözlerine derin derin bakın, her duyunuzu uyandırın ve birbirinizin cildinin temasını gerçekten hissedin.

Bu basit adımları izleyerek sadece yavaşlık hareketine katılmak ile kalmayacaksınız; ayrıca yeni bir hayat felsefesi edinmiş de olacaksınız.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Corredor, C. (1986). Estres. Colomb. Med.
  • Estrés, E. D. E. L., & Merino, G. (2007). Efectos del estrés laboral. Efectos Del Estres Laboral.
  • López-Pérez, B., & Fernández-Pinto, I. (2010). Ansiedad y Estrés. Ansiedad y Estrés.
  • Luceño Moreno, L., & Martín García, J. (2008). Estres laboral. EduPsykhé: Revista de Psicología y Psicopedagogía.
  • Salinas., D. (2012). Estrés. In Prevención y afrontamiento del estrés laboral.

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.