Zor Zamanların Üstesinden Gelmek İçin 4 Kilit Nokta
Bir ayrılık ya da boşanma, bir aile üyesini kaybetmek, işten kovulmak… Bunların hepsi insanın başına şaşırtıcı ve beklenmedik şekillerde gelebilen karmaşık olaylardır. Bu nedenle, zor zamanların gelip çattığı noktada, onların üstesinden gelebilmek için birkaç anahtar yolunuzun olması sizin için çok yararlı olabilir.
Duygular, kriz dönemlerinde yönetmesi en karmaşık olan şeylerdir. An gelir kendinizi çok üzgün, çok korkmuş ve umutsuz hissedebilir, tüm dünyanın size karşı olduğunu düşünebilirsiniz. Ancak, o an her şey size yanlış görünüyor olsa bile tünelin sonunda biraz ışık görebilmek için çabalamanız gerekir.
Bu yazıda sizinle, zor zamanların üstesinden gelmenize yardımcı olacak bazı ipuçları paylaşacağız.
Ayrıca bakınız: Duygusal Bir Ayrılık Sonrasında Yaşanan Acı Nasıl Atlatılır?
Zor zamanların üstesinden gelmek için kilit noktalar
1. Olanları kabul edin
Zor zamanların üstesinden gelmek istiyorsanız bu çok önemli bir adımdır. Üzgün olduğunuzu ve kendinizi kötü hissettiğinizi ya da başınıza gelenleri hak etmediğinizi açıkça düşünebilirsiniz ve bunların hepsi doğru olabilir. Bununla birlikte, olanları kabul etmelisiniz.
İnkar etmek, sinirlenmek ve hali hazırda olanlara karşı sayıp sövmek size yardımcı olmayacaktır. Ancak, olanları kabul ettikten sonra hayatınıza devam etmek için ileriye doğru adımlar atmaya başlayabilirsiniz.
Bu basit örneğe bir göz atalım.
Partneriniz sizden ayrıldı ancak siz bu gerçeği inkar ediyorsunuz. Üzgün olmanız ve ilişkinizi kurtarmak için çabalamak istemeniz mümkün, ama bunlar bir işe yaramıyor. Şimdi, zamanınızı neden ayrıldığınıza dair bir açıklama bulmaya çalışarak harcıyorsunuz ve diğer kişi için yeterince iyi olmadığınızı düşünerek kendinize acımaya başladınız.
Bu ruh haline sıkışıp kalabilirsiniz, dikkatli olun. Bu gibi bir durumda bir veya iki gününüzü olumsuz düşüncelerin etkisi altında geçirmeniz normaldir. Bununla birlikte, zamanla hayatınıza devam etmeniz ve bu zor anı aşmanız gerekir.
2. Bir şeylerle meşgul olun
Çoğu insan, zor zamanlar geçirirken, kendisini kapatır ve bir zamanlar heyecan duyduğu ve keyfini yerine getiren şeyleri yapmayı bırakır. Sanki bir yanları duraklamış gibidir.
Yukarıda da belirttiğimiz gibi, ilk birkaç günü kötü geçirmek ve üzüntünüze sığınmak doğal ve normaldir. Ancak bu evre haftalar, aylar, hatta yıllarca devam ederse, yardım almak gerekir.
Kendinizi, evinizdeki dünyaya kapatmayın. Hareket etmeyi veya spor salonuna gitmeyi bırakmayın. Eğer bu şeyler sizi bir kez olsun mutlu ettiyse, yapmaya devam edin. Kendinizi korkunç hissedebilirsiniz, elbette, ama hayat devam ediyor.
Sevdiğiniz şeyleri yapmaya başlar başlamaz, şimdiye kadar göremediğiniz bir şeyin farkına varacaksınız: umut var.
3. Kendinizi diğerlerinden tamamen soyutlamayın
Bir başka çok önemli bir adım, diğer insanlardan kendinizi soyutlamaktan, arkadaşlarınızdan ve ailenizden kaçınmaktan ve başkalarıyla etkileşime girmemek için evden mümkün olduğunca az ayrılmaya çalışmaktan uzak durmaya çalışmaktır. Aksi halde size daha fazla zarar vererek ters bir etkiyle karşı karşıya kalırsınız.
Başkalarıyla iletişim kurmak – içe veya dışa dönüklük seviyelerinize bağlı olarak rahat ettiğiniz şekilde – size bu dünyada yalnız olmadığınızı hatırlatır. Ve bir arkadaşınız ya da güvendiğiniz biriyle birlikteyseniz duygularınızı ifade edebilir, düşündüklerinizi söyleyebilir ve içinizdekileri dışa vurabilirsiniz.
Bu, aynı zamanda, çevrenizdekilere sizi teşvik etmeleri, size destek olmaları ve farklı bakış açıları kazandırmaları için olanak tanır. Tüm bunlar, hayatınıza devam etmek konusunda size yardımcı olacaktır.
Ayrıca bakınız: Bilinçli Yalnızlık: Neyi Değiştirmeniz Gerekiyor?
4. Her şey geçmişte kalacak
Şu sıralar görebildiğiniz şey zifiri karanlık olsa da, eğer geçmişte kötü şeylerin üstesinden nasıl geldiğinizi hatırlarsanız, bu, mevcut zorlukların üstesinden gelmenize de yardımcı olacaktır. Geçmişte yaşanan bir ayrılık, iş kaybı ya da sevilen birinin ölümü buna örnek olabilir.
O zaman da sanki sizin için dünyanın sonunun geldiğini ancak sonrasında hayatın devam ettiğini ve her şeyin daha iyiye gittiğini hatırlıyor musunuz? Zaman iyileşmenize yardımcı olmadı mı? Her şeyin yanlış gittiği o anda, bir çıkış yolunun var olmadığını düşünebilirsiniz. Ancak, daha sonra, olduğunu gördünüz.
Bu nedenle, şu anda sizi etkisi altına alan acıya sarılıp kalmayın. Zor zamanların üstesinden gelmek için, yukarıda özetlediğimiz kilit noktaları hatırlamaya çalışın; şu anda geriye hiçbir umudunuz kalmamış gibi hissetseniz bile zamanla ileriye doğru hareket edebileceğinizi göreceksiniz.
Yaşadığınız zor zamanlar, sizi hala hayatta doğru yolu takip edip etmediğinizi kontrol etmeye zorlayabilir. Zor zamanlar yeri gelir sizi daha güçlü kılar, gerçekten nelerin önemli olduğunu size hatırlatır, hatalarınızı kabul etmenize yardımcı olur ve kendinize olan güveninizi ve benlik saygınızı artırır.
Bunlar, kendinizi daha iyi tanımak ve ne olursa olsun hayatın devam ettiğini size hatırlatmak için karşınıza çıkan fırsatlardır.
Zor zamanların üstesinden nasıl gelebilirsiniz? Kendinizi çok kötü hissettiğiniz ve bir daha asla ayağa kalkamayacağınıza inandığınız zamanlar oldu mu? Size bu dönemde neler yardımcı oldu ve neler olmadı?
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- Book, A. S., Quinsey, V. L., & Langford, D. (2007). Psychopathy and the perception of affect and vulnerability. Criminal Justice and Behavior. http://doi.org/10.1177/0093854806293554
- Numerof, R. E. (2006). Assertiveness Training. The American Journal of Nursing. http://doi.org/10.2307/3462457
- Castelló, J. (2012). La Superación de la Dependencia Emocional. In La superación de la Dependencia Emocional.