Çocuklarda Anemi Belirtileri

Çocuklarda anemi, erken teşhis ve tanı gerektiren ciddi bir durumdur. Belirtileri hızla tanımlamak, komplikasyonları önlemek için önemlidir.
Çocuklarda Anemi Belirtileri
María Cantos

Yazan ve doğrulayan Hemşire María Cantos.

Son Güncelleme: 09 Ağustos, 2022

Çocuklarda anemi, çocukluktaki ciddi gelişimsel sonuçları nedeniyle halk sağlığı sorunu olarak kabul edilen bir hastalıktır. Bu hastalığın temel nedenini ve onunla savaşmanın en iyi yollarını tespit etmeye çalışmak için birçok çalışma yapılmıştır.

Anemi nedir?

Anemi, hemoglobin düzeylerinde bir azalmadır. Hemoglobin, kırmızı kan hücreleri içindeki oksijenin taşınmasından sorumludur. Bu nedenle, hemoglobin seviyelerindeki bir azalma, organlara oksijen tedariğinde bir azalmaya yol açar.

Doğal olarak, hamilelik gibi, hemoglobin seviyelerinin test sınırlarının altında olmasının normal olduğu bazı istisnai durumlar vardır. Bununla birlikte, olası anemi oluşumunu gösteren veriler olduğunda, tüm seviyeleri yorumlayabilmeleri için bir uzmana danışmanız gerekir.

Çocuklarda anemi türleri

Genel olarak, anemi, nedenine bağlı olarak, farklı tiplerde sınıflandırılabilir:

  • Kırmızı kan hücrelerinin üretiminin azalması. Bu durumda, kemik iliği onları üretmekle sorumludur. Bu amaçla demir, folat ve E vitaminine ihtiyacı vardır.
  • Kırmızı kan hücrelerinin tahrip edilmesi. Bunun tıbbi terimi hemolizdir. Kırmızı kan hücrelerinin parçalanmasıdır.
  • Demir kaybı. Tipik olarak, bu kanamalarda veya yetersiz demir alımından dolayı yaygındır.

Daha fazla bilgi için okumaya devam edin: Demir Eksikliği Anemisini İyileştirmek İçin 5 Çözüm

Çocuklarda anemi belirtileri

1. Bitkinlik veya yorgunluk

çocuklarda anemi belirtileri

Bu semptom için tıpta kullanılan terim asteni’dir. Çocuğunuz bundan muzdaripse, bir çocuk uzmanına gitmelisiniz. Orada, nedenini belirlemek için çocuğunuza fizik muayene yapacaklardır.

Ne yazık ki, bitkinlik veya yorgunluğu tanımlamak zordur ve çocuk için bunu yapmak daha da zordur. Bu yüzden her zaman ciddi bir semptom olarak düşünülmelidir. Genel olarak, çocuğun fiziksel performansı düşecek ve dinlenmek için sürekli bir istek gösterecektir.

2. Sinirlilik

Bu belirti sıklıkla yorgunluğa eşlik eder. Benzer şekilde, doğru bir şekilde tanımlamak çok zordur. Aslında, birçok çocuk gelişimden veya farklı nedenlerden ötürü öfke nöbetleri veya sinirlilik gösterir.

3. Çocuklarda anemide anoreksi

Ayrıca, iştah kaybı çocuklarda anemi ile ilişkili bir başka önemli semptomdur. Bununla birlikte, ancak zaman zaman bulaşıcı süreçler veya okuldaki sorunlar gibi belirli durumlar nedeniyle ortaya çıkabilir.

Tipik olarak uzmanlar, zaman içinde devam ederse bir uzman konsültasyonu istemek için gelişmeleri ve bu semptomun süresini izlemeyi önerir.

4. Çocuklarda pagofaji ve anemi

Bu, anemisi olan bir çocukta ortaya çıkabilecek oldukça garip bir semptomdur. Genel olarak, gıda dışı ürünlerin alımını içerir. Bu, kir ve nesneler gibi şeyleri içerebilir.

Ebeveynler veya veliler bu davranış değişikliğini denetlemelidir. Ayrıca, acil bir pediatrik konsültasyon talep etmelidirler. Bu özellikle neden olabileceği olası zehirlenmelerden kaynaklanmaktadır.

5. Cilt veya mukozal solgunluk veya sarılık

sarılık geçiren çocuk

Cilt rengindeki bir değişiklik, kırmızı kan hücresi seviyelerinde bir düşüş olduğunu gösterir. Bu tür değişiklikler ara sıra meydana gelirse ve iyileşme hızlıysa, genellikle sonunda kendi kendine çözülen akut vakalarla ilişkilidir. Bununla birlikte, birkaç gün boyunca devam ediyorsa, değerlendirme için bir çocuk doktorunu ziyaret etmenizi öneririz.

6. Çocuklarda taşikardi ve anemi

Yüksek bir kalp atış hızı veya çarpıntı çocuklarda anemi belirtisi olabilir. Bu semptomlar genellikle baş dönmesi, olası göğüs ağrısı veya nefes alma zorluğu olan çocuklarda ortaya çıkar.

Bu, çocuğunuza sıklıkla oluyorsa, diğer sorunlardan da kaynaklanabileceğinden, uygun değerlendirme için çocuk doktorunuzla görüşmelisiniz.

7. Saç dökülmesi veya zayıf tırnaklar

Son olarak, çocuklarda diğer iki anemi belirtisi zayıf tırnaklar ve saç dökülmesidir. Çocuğun yaşına bağlı olarak, çok ince saç tellerine sahip olması nedeniyle ikincisinin tespit edilmesi daha zor olabilir.

Sonuç

Sonuç olarak, bir çocuk anemiden muzdaripse birçok semptom ortaya çıkabilir. Komplikasyonları önlemek için herhangi bir sorunu olabildiğince erken tespit etmek için dikkatli olmalısınız.

Şüphe duyduğunuzda, bir çocuk doktoruna danışın.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Zavaleta, N., & Astete-Robilliard, L. (2017). Efecto de la anemia en el desarrollo infantil: consecuencias a largo plazo. Revista Peruana de Medicina Experimental y Salud Pública, 34(4), 716. https://doi.org/10.17843/rpmesp.2017.344.3346
  • L.M., L., K.S., P., & S.-R., P. (2017). Iron and Cognitive Development: What Is the Evidence? Annals of Nutrition and Metabolism, 71(3), 25–38. https://doi.org/10.1159/000480742
  • Reboso Perez, J., Jiménez Acosta, S., Cabrera Nuñez, E., & Pita-Rodríguez, G. (2005). Anemia por deficiencia de hierro en niños de 6 a 24 meses y de 6 a 12 años de edad. Revista Cubana Salud Pública.
  • Anemia – Síntomas y causas – Mayo Clinic. (2019). Retrieved 12 November 2020, from https://www.mayoclinic.org/es-es/diseases-conditions/anemia/symptoms-causes/syc-20351360
  • Reboso Pérez, J., Cabrera Núñez, E., Rodríguez, G. P., & Jiménez Acosta, S. (2005). Anemia por deficiencia de hierro en niños de 6 a 24 meses y de 6 a 12 años de edad. Revista Cubana de Salud Pública, 31(4), 0-0.
  • Casanovas Gordó, J. M. (2009). Del síntoma a la enfermedad: astenia. Pediatría Atención Primaria, 11, 425-431.
  • Anemia causada por bajo nivel de hierro en los niños: MedlinePlus enciclopedia médica. (2020). Retrieved 13 November 2020, from https://medlineplus.gov/spanish/ency/article/007134.htm

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.