Düşük Progesteron: Komplikasyonlar, Sebepleri ve Daha Fazlası
Progesteron ovülasyonu takiben yumurtalıklarda üretilen bir dişil hormondur. Menstrüel döngüde ve gebeliğin gelişiminde çok önemli bir rol oynar.
Aylık döngüsünüzde gerekli olmasına rağmen, ana işlevi, döllenmiş bir yumurta için uterusun astarını kalınlaştırarak hazırlamaktır. Eğer döllenmiş yumurta yoksa, bu hormonun seviyesi düşer ve menstruasyon başlar.
Progesteron, göğüslerin gelişimi ve emzirme için gereklidir. Östrojenin bazı etkilerini tamamlayıcıdır. Testosteron ile ilgili olarak, adrenal hormonların ön hormonu olmaktan sorumludur.
Bir kadın hormonu olmasına rağmen, erkek vücudu da sperm geliştirmek için küçük miktarlarda kullanır. Gördüğünüz gibi, bu önemli bir hormondur.
Düşük progesterona sahip bir kadınsanız, bunun yol açabileceği komplikasyonları bilmek sizin için iyi olacaktır.
Düşük progesteron hakkında beni ne endişelendirmeli?
Progesteron, üreme yıllarınızda özellikle önemlidir. Yeterli progesterona sahip değilseniz, gebe kalamayabilir veya hamileliğinizi sürdüremeyebilirsiniz.
Uterusun astarı yeterince kalın olmadığında, döllenmiş bir yumurtayı tutamaz. Hamile olmayan kadınlarda düşük progesteron belirtileri şunlardır:
- Baş ağrısı veya migren.
- Anksiyete veya depresyon dahil olmak üzere ruhsal değişiklikler.
- Düşük cinsel istek.
- Ani ateş basması.
- Adet döngüsünde düzensizlik.
Hamilelik sırasında, düşük progesteron, uterus yeterince güçlü olmadığı için hamileliğin tam dönemine ulaşmadığı anlamına gelebilir.
Hamilelik sırasında bu hormonun eksikliği belirtileri şunlardır:
- Lokal karın ağrısı.
- Göğüslerde sürekli duyarlılık.
- Aralıksız yorgunluk.
- Sık düşük kan şekeri.
- Vajinal kuruluk.
Ayrıca okuyunuz: Adet Düzensizliğinin Nedenleri
Düşük seviyelerde progesteron, fetüsün ölümüne veya düşük doğuma neden olan kan zehirlenmesi veya ektopik gebelik varlığının bir göstergesi olabilir.
Öte yandan, progesteron seviyesi azaldığında, vücuttaki östrojen sağlık sorunlarına neden olabilir ve sizi bir dizi semptomdan muzdarip hale getirebilir. Bunlar şunları içerir:
- Kilo almak
- Cinsel istekte azalma
- Düzensiz döngüler ve fazla kanama
- Fibroidler, endometriyozis
- Safra kesesi sorunları
- Tiroid fonksiyon bozukluğu
Progesteronun doğru seviyeleri nelerdir?
Bir progesteron muayenesi, jinekologunuzun progesteron düzeyinizin düşük olup olmadığını bulmasına yardımcı olabilir. Bütün gereken, özel bir hazırlık gerektirmeyen bir kan testidir.
Bu test, vücudunuzda neler olup bittiğini ve belki de hamile kalamamanızın nedeni hakkında ipuçları sunabilir. Ayrıca, hormon yedeği terapilerini ve hamilelik yüksek riskteyse sağlığın durumunu izlemek gerekir.
Progesteron seviyesi, adet döngüsü sürerken, menstrüasyondan bir hafta önce zirveye ulaşırken, gün boyunca da değişebilir.
Progesteron normalde hamilelik sırasında artar. Daha fazla bebek taşıyorsanuz (ikizler gibi), progesteron seviyesi ona göre yükselir.
Genel olarak, erkek, çocuk ve postmenopozal kadınlarda üreme çağındaki kadınlara kıyasla düşük düzeyde progesteron vardır.
Yukarıdakilerin hepsinden ötürü, “normal” kabul edilen progesteron düzeyi yaşınıza, cinsiyetinize ve hamilelik veya menstruasyon gibi özel koşullara bağlı olacaktır.
Düşük progesteron hakkında bir şey yapabilir miyim?
Düşük progesterona sahip olmak sizin için herhangi bir semptom göstermeyebilir, bu nedenle herhangi bir tedaviye ihtiyacınız olmayabilir.
Ancak, bir bebeğiniz varsa, progesteronu arttırmak için hormonal tedavi rahmin astarını kalınlaştırmaya yardımcı olabilir. Bu sağlıklı, tam süreli bir hamilelik elde etme olasılığınızı artıracaktır.
Öte yandan, adet düzensizlikleri hormonal tedavilerle de çözülebilir. Şiddetli menopoz belirtileri için, hormonal tedavi östrojen ve progesteronun bir kombinasyonudur.
En yaygın tedavi seçenekleri şunlardır:
- Bölgesel veya vajinal olarak kullanılabilen kremler ve jeller.
- Doğurganlık problemleri için tedavi olarak kullanılan fitiller.
- Vajinal halkalar, oral ilaçlardan daha yavaş bir tedavidir.
- Oral ilaçlar.
Hormonal tedaviler, komplikasyonlar olmadan sağlıklı bir yaşam sürmenize yardımcı olabilir. Bu tedaviler, ateş basmaları, gece terlemeleri ve vajinal kuruluk gibi semptomları ortadan kaldırır.
Bazı kadınlar ruh hallerinde bile gelişmeler fark ediyorlar. Ayrıca osteoporoz ve diyabet hastalığından muzdarip olma riskini de azaltırlar. Oral seçenek sakinleştirici bir etki sunarak, daha kolay uykuya dalmanızı sağlar.
Bu makaleyi de ziyaret edin: Ani Ateş Basmaları İçin 11 Doğal Reçete
Doktorunuza sizin için en düşük progesteron tedavisi hakkında danışın
Herhangi bir tedavinin doktorunuzun gözetiminde yapılması gerektiğini unutmayın. Çok aşırı durumlarda hormonal tedavi, felç, kan pıhtılaşması ve safra kesesi problemlerini artırabilir.
Eğer meme kanseri veya endometriyal kanseriniz varsa, hormonal tedavinin sizin için en iyi seçenek olması muhtemeldir. Sağlığınız için en iyi yaklaşımı keşfetmenize yardımcı olabilecek tek kişi doktorunuzdur.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- Orizaba, B., Alba, G., & Ocharán, M. (2013). Farmacocinética de la progesterona. Revista Del Hospital Juárez de México.
- Maggio, L., & Rouse, D. J. (2014). Progesterone. In Clinical Obstetrics and Gynecology. https://doi.org/10.1097/GRF.0000000000000039
- Jacobsen, B. M., & Horwitz, K. B. (2012). Progesterone receptors, their isoforms and progesterone regulated transcription. Molecular and Cellular Endocrinology. https://doi.org/10.1016/j.mce.2011.09.016
- Mohammed, H., Russell, I. A., Stark, R., Rueda, O. M., Hickey, T. E., Tarulli, G. A., … Carroll, J. S. (2015). Progesterone receptor modulates ERα action in breast cancer. Nature. https://doi.org/10.1038/nature14583