Glütensiz Gıdalar: Herkes İçin İyi Mi?

Glüten ile ilgili sıkıntı tahmin ettiğimizden daha çok yiyecekte bulunmasıdır, bu yüzden kendi intolaransımızı ölçtürmemiz önemlidir.
Glütensiz Gıdalar: Herkes İçin İyi Mi?

Tarafından yazılmıştır Francisco María García

Son Güncelleme: 09 Ağustos, 2022

Glütensiz gıdalar herkes için iyi midir?

Son zamanlarda, anti glüten söylemi doğal ve dengeli gıdaları savunanlar arasında çok yaygın hale geldi.

Diyet modasının ötesinde, hem destekleyenler hem de eleştirenler, çok sayıda gıdada bulunan bu maddeye karşı lehine ve aleyhinde geçerli argümanlara sahiptir.

Glüten onu tüketen herkes için iyi mi? Kanıtlar bu yüksek proteinli içeriğin bazı insanlar için zararlı olabileceğini gösteriyor.

Glüten nedir?

Glüten, esas olarak buğdayda ve diğer tahıllarda bulunan bir bitkisel proteindir. Buna karşı olanlar, bu yiyeceğin yüksek kalorili içeriğini sorgulamaktadır.

Bazıları, insan vücudunun henüz bu maddeye ve genel olarak buğdayı sindirmeye yeterince adapte olmaya hazır olmadığını düşünüyor.

Elbette ki bu gıda bazı insanlar için iyi değil. Bu, çölyak hastalığı olanların, temel olarak glütene karşı hassasiyeti olan bir sindirim sorunları yaşayan özel durumlu insanlardır.

Çölyak olup olmadığınızı biliyor musunuz?

çölyak

Yorgunluk, kemik erimesi, karın ağrısı ve laktoz hassasiyeti. Bunlar çölyak hastalığı olanların yaşadığı semptomlardan bazılarıdır.

Açık olsalar da, bu işaretler çok geneldir ve bu hastalığı sadece tıbbi muayenelerden geçtiğinizde emin olabilirsiniz.

Sadece ABD’de, çölyak hastalığı tanısı konan yaklaşık 20 milyon insan var. Sorun şu ki, pek çok insan önemli belirtiler göstermiyor ve toplum içinde çok az bilgi var.

Bütün bunlara ek olarak, en kötüsü bu hastalığa karşı bir çare olmaması ve ömür boyu sürmesidir. Bu hastalar için en iyi tedavi sıkı bir glütensiz diyet takip etmektir.

Glütensiz beslenme

Glütensiz diyetin takip edilmesi her zaman kolay değildir, çünkü günlük olarak tükettiğimiz sayısız ürünlerde glüten bulunur.

Bahsedilen gıdalar şunlardır:

  • Makarna
  • Ekmek
  • Soslar
  • Beşamel sos
  • Hububat
  • Bisküvi
  • Bira

İdeal senaryo, tüm bu gıdalar olmadan devam etmeli ve diyete benzer şekilde tolere edilmesi kolay olan diğer gıdalarla dengelenmelidir:

  • Sebzeler
  • Meyveler
  • Tavuk

Zorluk, gerekli besinleri kaybetmeden ya da kilo vermeden değişimi yapmaktır.

Pek çok ticari ürünün, içerikleri arasında buğday kullandığını aklınızda bulundurmak önemlidir.

Süpermarkette alışveriş: glütensiz ürünler

gluten

Glütenin, buğday ve diğer tahıllardan yapılmayan ürünlerin besin değerini arttırmak için kullanıldığını hatırlamak önemlidir.

Yani, her şey satın alma ve yeme alışkanlıklarımızla başlar.

Altın kural, gıdaların ambalajındaki maddeleri okumaktır. Neyse ki, çoğu ülke üretim şirketlerine “%100 glütensiz” etiketi kullanmalarını talep ediyor.

Alıcı sadece etiketi okumalı ve seçimi yapmalıdır.

Bazı yiyeceklerin bu içeriği içermesine gerek yoktur, ancak buna rağmen, yine de bunu içerir. Bu durum şunlarda geçerlidir:

  • Soya sosu
  • Salata sosları
  • Yoğurt
  • Kurutulmuş meyveler
  • Küflü peynir
  • Soğuk etler
  • Bazı tavuk sunumları

Ayrıca, içermeye eğilimli oldukları için tam buğday ürünlerine özellikle dikkat etmek gerekir.

Çapraz bulaşma

Çapraz kirlenme riski nedeniyle, pişirme işlemi de kökten değiştirilmelidir.

Bu kavram, glüten içeren diğer gıdalar ile pişirirken glutensiz gıdaların kirlenmesine neden olma olasılığını ifade eder.

Örneğin, daha önce patates veya hamur işlerini kızartmak için kullanılan bir yağda patlıcan ya da tavuk kızartırsanız, buğdayın bazı kalıntıları yemeğinize geçebilir.

Ayrıca grup yemekleri ve aile yemeklerinde de önlem almak önemlidir. Herkes böyle sıkı bir beslenme rutinini takip etmeyecek olsa da, bazı insanlar glütensiz yemek zorunda kalacaktır.

Bu makaleyi de ziyaret ediniz: Gluten Yemeyi Bırakmak için 5 Neden

Tolere edilebilir bazı ürünler

yulaf

Çölyak hastaları tarafından tolere edilebilecek yulaf gibi bazı düşük glüten içeren gıdalar vardır.

Bir alerjiyi tetiklemeye yatkın olan çok miktarda gıda ile dikkatli olunması önemlidir. Ayrıca, zaman zaman yiyebileceğiniz yiyeceklerle de testler yapmanız önerilir.

Çölyak hastalığının yanı sıra, alerjiler, bağırsak iltihabı, diyabet ve kardiyopatilerden etkilenenler de düşük glüten diyetlerini takip ederler.

Çünkü glütenin sizin için kötü olduğunu söyleyemeyiz. Dünya nüfusunun çoğunluğu günlük olarak tükettikleri halde önemli tepkiler vermemektedir.

Bununla birlikte, bu madde ve bazı olumsuz klinik vakalar arasında açık bir ilişki vardır.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.



Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.