Karantina Sırasında Bütün Gün Pijamalarınızla Oturmayın
Karantina, alışkanlıklarımızı pratikte bir gecede değiştirmeye zorladı. Zihinlerimiz böyle bir deneyimle yüzleşmeye hazır değildi ve bu nedenle yeni gerçekliğimize nasıl uyum sağlayacağımızı bilmek çok zor olabilir. Ama kesin olan bir şey var: Bütün gün pijamalarınızla oturmak iyi bir fikir değil. Bugün size nedenini anlatacağız.
Evde kalmayı bir rutin eksikliğiyle ilişkilendirmek kolaydır; özellikle de her zamanki çalışma, okula gitme, yemeğe çıkma gibi rutinler hayatımızdan neredeyse tamamen çıktığı için… Yine de, mevcut koşullarımızda, yapabileceğimiz her türlü alışkanlığı sürdürmek önemlidir. Bunu yapmak sakin, güvende ve emniyetli hissetmenize yardımcı olacaktır.
Bu yazımız da ilginizi çekebilir: Karantina Sırasında Ailenizle Geçinmek İçin İpuçları
Neden tüm gün pijamalarınızla oturmak sizin için zararlıdır?
Bütün gün pijamalarınızla oturmak tek başına kötü bir şey değildir. Normal rutininiz sırasında haftanın bir günü evde oturup dinlenmeniz bir sorun yaratmaz. Ertesi gün normal rutininize geri döneceksiniz ve bu bir günün büyük sonuçları olmayacak.
Ancak şu anda yaşadığımız karantina durumu alışılmışın dışında bir şey. Haftalarca tüm gün pijamalarınızla oturmak beyniniz üzerinde olumsuz bir etki yaratabilir. Bu, beyninize, her gün uyuma veya hiçbir şey yapmama zamanının geldiğini söylemek gibi bir şeydir.
Bu nedenle, karantina sırasında kendimizi bir dizi alışkanlığı takip etmeye zorlamamız önemlidir. Bu rutin alışkanlıklar günün farklı anlarını ayırt etmemize yardımcı olacaktır. Bu şekilde ders çalışmak ya da iş yapmak, yemek yemek, egzersiz yapmak, dinlenmek ve ayrıca hijyen ve fiziksel görünümünüze özen göstermek için zamanınız olur.
Görünüşünüze zaman ayırmak, böyle zamanlarda tamamen gereksiz bir şey gibi görünebilir. Ancak bunu yapmak, kendinizi daha iyi hissetmenize katkıda bulunacaktır ve bu çok önemli bir ayrıntıdır.
Bu yazımızı da okuyun: Karantina Süreci İçin Tavsiyeler
Kendimizi daha iyi hissetmek için karantina sırasında hangi rutinleri korumalıyız?
Karantina sırasında izlemeye karar verdiğiniz rutinler büyük ölçüde gününüzün nasıl geçtiğine bağlı olacaktır. Her durumda, aşağıdaki temel yönergeleri izlemeliyiz:
- Her gün duş alın. Günlük duş, metabolizmamızı harekete geçirir ve cildimizi ve saçımızı temiz tutar. Dahası, sabahları uyanmamıza ve güne başlamamıza yardımcı olur. Geceleri duş almayı tercih ediyorsanız, uyumadan önce rahatlamak için de yararlı bir yoldur.
- Kıyafetlerinizi değiştirin. Bütün gün pijamalarınızla oturmak yerine, evde olsanız bile, her fırsat için uygun kıyafetler giymek önemlidir. Böylece beyninize “işe gitme zamanı“, “egzersiz yapma zamanı“, “dinlenme zamanı” gibi belirli mesajlar gönderirsiniz.
- Saçınızı tarayın ve süslenin. Tam olarak ne yapacağınız sizi iyi hissettiren şeylere bağlı olacaktır. Yeni bir saç modeli, tırnaklarınızı boyamak, krem sürmek, makyaj yapmak, tıraş olmak… Fiziksel görünümünüz hakkında iyi hissetmek, etrafınızda olanlar hakkında da daha iyi hissetmenize yardımcı olacaktır.
- Her yemekten sonra dişlerinizi fırçalayın. Fiziksel sağlığınız söz konusu olduğunda bu sadece önemli bir alışkanlık değildir. Diş hijyeni, kendimize iyi baktığımız mesajını gönderir ve bu da zihinsel refahımızı artırır.
Karantina dönemi için öneriler
Belirli koşullar bulunduğumuz yere göre değişse de, yaklaşık iki aydır zamanımızın çoğunu evde harcıyoruz. Bir noktada, önlemler daha esnek hale gelecektir. Bununla birlikte, şimdilik, birkaç hafta daha göreceli olarak sosyal izolasyonda olacağımızı varsayabiliriz.
Bu nedenle, normal günlük yaşantımıza mümkün olduğunca yakın yeni rutinler oluşturmamız gerekiyor. Yapamayacağımız birçok şey olsa da, normalliği korumak için elimizden gelen her şeyi yapmamız gerekiyor. Kişisel bakım son derece önemlidir ve hem vücudunuz hem de zihniniz bunun için size teşekkür edecektir.
Fiziksel görünümünüze ve giydiklerinize dikkat etmek, bu gibi zamanlarda çok anlamsız ve yüzeysel görünebilir. Bununla birlikte, kendinizi sevmenin ve kendi vücudunuzda iyi hissetmenin basit ve etkili bir yoludur. Ve bu, içinde bulunduğumuz karantina döneminde, kendinize ve başkalarına gönderebileceğiniz en iyi mesajlardan biridir.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- Diener, E. & Suh, E. M. (2002). Culture and subjective wellbeing. Cambridge, MA: MIT Press.
- Gómez Lillo, S. (2006). Equilibrio y organización de la rutina diaria. Revista Chilena de Terapia Ocupacional, (6), Pág. 47 – 54. doi:10.5354/0719-5346.2010.111
- Schwartzmann, L. (2003). Calidad de vida relacionada con la salud: aspectos conceptuales. Ciencia y enfermería, 9 (2), 09-21. doi: 10.4067/S0717-95532003000200002