Denemeniz Gereken 5 Arınma Diyeti

Arınma diyetlerinin arkasındaki fikir vücudunuzu sağlıklı tutmaktır. Faydalarındna en üst düzeyde yararlanmak için bir arınma diyetinin ardından sağlıklı bir beslenme düzeni benimsemelisiniz.
Denemeniz Gereken 5 Arınma Diyeti

Tarafından yazılmıştır Yamila Papa Pintor

Son Güncelleme: 25 Mayıs, 2022

Arınma diyeti, uzun süre vücudunuzu ihmal etmişseniz yapabileceğiniz en güzel şey olacaktır.Çok fazla yemek yemek, egzersiz yapmamak, hareketsiz olmak, alkol içmek, olumsuz duygular vb. şeyler, vücudumuza ağır bir yük yükler.

Bedenimiz, işte bütün bu zararlı alışkanlıklarımızın etkilerini telafi etmek için büyük çaba harcar. Bu yüzden, hastalanırsınız ya da kendinizi iyi hissetmezsiniz.

Sizi hasta yapan ya da vücudunuza zarar veren şeylerden kurtulmak için arınma diyeti ya da yaygın adıyla detoks uygulamalarını deneyebilirsiniz.

Bu yazıda, kolaylıkla yapabileceğiniz beş arınma diyeti ve bunları nasıl uygulayacağınızdan bahsetmek istiyoruz.

Arınma diyeti nedir?

yeşil sebzelerle detoks diyeti

Bu diyet değişikliğinin ana fikri bedeninizi temizlemektir. Yani zaman geçtikçe biriken toksinlerin atılmasını sağlamaktır.

Normal koşullarda, bu gerekli değildir çünkü vücudunuzun zaten doğal bir arındırma sistemi (idrar, dışkılama ve terlemeye) vardır.

Bununla birlikte, yaşam alışkanlıklarımız nedeniyle vücudumuzda pek çok toksin birikiyor ve bunları olması gerektiği şekilde atamıyoruz. Özellikle şehirde yaşayan kişiler için bu bir gerçek.

Genelde birçok kişi yılbaşı tatili ya da bayramlardan sonra arınma diyeti yapar. Bunun nedeni, o dönemlerde çok yemek yiyip içmeleridir.

Bunun yanı sıra, çok radikal olmak zorunda değilsiniz. Detoks yapmak için yılda iki kez zaman ayırmanız yetecektir.

Arındırıcı diyetler vücudunuza toksinlerden kurtulmak için ihtiyaç duyduğu bileşikleri sağlar. Bu doğal elementler vücuttaki fazlalık ve size zarar veren diğer şeylerden kurtulmanıza yardımcı olur. Bu arınma işlemi, idrar ya da dışkılama yoluyla gerçekleşir.

Bu tür bir rutin birçoklarının düşündüğünün aksine kısıtlayıcı değildir. Sağladığı lif ve potasyum sayesinde, vücudu arınma işlemlerini gerçekleştirmeye teşvik eder.

Bu diyetlerin faydaları arasında sıvı tutulumundan kurtulmak, hastalıkları önlemek ve vücuttaki şişkinliği azaltmak sayılabilir.

Arınma diyeti çeşitleri

Çoğu durumda, bunlar sadece bir gün ya da haftasonu boyunca yapabileceğiniz diyetlerdir. Bu süre zarfında sadece belli gıdaları tüketmelisiniz. Egzersiz ya da yorucu aktiviteler yapmadan evde kalmanız gerekiyor.

Bazı arınma diyetleri şunlardır:

Greyfurt diyeti

arınma diyeti için greyfurt

Greyfurt güçlü bir yağ eritici ve arındırıcı meyvedir. Ayrıca çok miktarda lif ve C vitamini sağlar. Bu diyeti uygulamak için bütün günü greyfurt tüketerek geçirmeniz gerekir. Bu, meyve suyu ya da dilim şeklinde olabilir.

Öğleden sonra, yağsız yoğurt ile beraber greyfurt yiyebilirsiniz . Gece bir ıspanak ya da marul salatası yiyebilirsiniz.

Lif diyeti

Yulaf ezmesi, hafta sonu yapacağınız bir arınma diyeti için idealdir. Yağı alınmış süt ya da yağsız yoğurt, portakal suyu, tahıl barları ya da badem ve benzeri fındıklarla yiyebilirsiniz.

Öğleden sonraları yulaf ezmesinize biraz taze meyve (çilek, elma) ekleyin. Geceleri, pırasa ve kereviz ile havuç çorbası içebilirsiniz.

Havuç diyeti

havuç suyu ile detoks yapmak

Bütün günü havuç yiyerek harcamak kötü bir şey değildir. Havucu çiğ yemek hem endişelerinizi hem de iştahınızı azaltmak için birebirdir. Bununla birlikte, bu sebzeyi hazırlamanın farklı yollarından da yararlanabilirsiniz.

Biraz limon suyu ile rendelenmiş havuç salatası hazırlayabilirsiniz.

Yatmadan önce bitki  çayı içebilirsiniz.

Domates diyeti

Bu, sigara içenler (ya da sigarayı bırakan insanlar için) mükemmel bir seçenektir. Selülit ile mücadele eden kadınlar için de oldukça faydalıdır.

Gün boyunca dilediğiniz şekilde domates  tüketin:

  • Uyandıktan sonra, domates suyu için; kahvaltı için dilimler halinde kesilmiş domatesleri yiyin.
  • Öğle yemeğinde, fasulye filizleri ve marul ile domates salatası yapın (zeytinyağı ile tadlandırabilirsiniz).
  • Bir atıştırmalığın yanında, nane ile domates suyu içebilirsiniz. Akşam yemeği ve öğle yemeğinde de aynı şekilde domates tüketebilirsiniz.
  • Yatmadan önce bir bardak bitki çayı için.

Enginarla arınma diyeti

arınma diyeti ve enginar

Bu lezzetli sebze idrar söktürücü özelliklere sahiptir. Özellikle de midede depolanan yağlardan kurtulmaya yardımcı olur.

Enginar diyeti bir gün uygulanmalıdır:

  • Kahvaltıda, tam bir buğday ekmeği dilimi üzerine enginar kreması sürün.
  • Öğle yemeğinde ızgarada enginar kalpleri yiyin. Akşam yemeğinde, enginar güveci hazırlayın.
  • Sabah ortası ve öğleden sonra aperatif olarakyağsız yoğurt tüketebilirsiniz.

“Özgür” bir arınma diyeti uygulayabilir miyim?

Çoğu kişi bir günden fazla diyet yapma fikrinden hoşlanmaz.

Belki de bugün daha sağlıklı yemeye başlamanız gerektiğini düşündünüz. Ya da bir hafta sonu arınma diyeti uyguladıktan sonra bu noktaya gelmiş olabilirsiniz.

Bu durumda, arındırma kabiliyetleri ile bilinen aşağıdaki gıdaları yemenizi de öneririz:

  • Meyveler (ananas, çilek, üzüm, kivi, portakal, elma, armut)
  • Sebzeler (kereviz, kuşkonmaz, soğan, kalkan)
  • Taze gıdalar (buğday, yonca, soya)
  • Tüm tahıllar
  • Yağsız et
  • Yağlı balık
  • Yoğurt

Detoks sonrası

Arınma diyetinden sonra ne olur? Bu yaygın bir sorudur.

Asıl fikir, bir diyetten sonra, yüksek kalorili gıdalara aşırı yüklenmemektir. Yediğiniz gıdaların miktarını yavaş yavaş artırın. Meyve ve sebzeleri olabildiğince çok yiyin.

balık ve çeşitli sebzeler

Son olarak sık sık egzersiz yapmayı unutmayın.Gün içinde yarım saatlik bir  yürüyüşe çıkmak bile yeterli. Günde 8 bardak su için. Ayrıca yağ, şeker ve rafine unlardan kaçının.

Kahve ve gazlı içecekler yerine yeşil çay, doğal çaylar ve meyve suları için. Buna ek olarak, işlenmiş ya da rafine edilmiş olan ürünler yerine alternatif olacak doğal yiyecekler bulmaya çalışın.

Böylelikle vücudunuzda toksinler birikmez ve sağlıklı olursunuz.

Ana resim: ©wikiHow.com


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Galarza, V., & Cabrera, G. (2008). Hábitos alimentarios saludables. Nutrición, Salud y Alimentos ….

  • ALVARADO, I., MONTENEGRO, L., & GARCIA, O. (2013). Formación de hábitos alimentarios y de estilos de vida saludables. Curriculum de Educación Inicial. https://doi.org/10.1111/apa.12203.

  • Zumeta, N. S. (2011). Guía de hábitos saludables. Medicina Naturista. https://doi.org/10.1371/journal.pone.0019044.


Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.