Kırkkilit Otu Nedir, Neye İyi Gelir?

Kırkkilit diüretik özelliği ile bilinir, ancak vücuda sağladığı yararlar bundan çok daha fazlasıdır. Vücudunuzun içine iyi geldiği kadar dışına da iyi gelir. 
Kırkkilit Otu Nedir, Neye İyi Gelir?
Karla Henríquez

Yazan ve doğrulayan Doktor Karla Henríquez.

Son Güncelleme: 25 Ağustos, 2022

Kırkkilit otu nedir? Kırkkilit otu, pek çok tıbbi ve tedavi edici özelliğe sahip bir bitkidir. Kırkkilit otunun bir diğer adı at kuyruğu otudur. At kuyruğuna benzediği için bu adı almıştır.

Bu bitkinin sağlığa yararlarından bahsederken en harika olanlarından başlayalım. Yaralara ve morluklara iyi gelen anti-enflamatuvar özelliğinin yanı sıra erken yaşlanma ile mücadele etmek için krem halinde de kullanılabilir.

Kırkkilit otu su kaynaklarına yakın yerlerde; bataklıklar, göller, nehirler, akiferlerde büyür. Prehistorik bir bitki olmasının yanında Asya, Avrupa, Kuzey Afrika ve Kuzey Amerika’nın bir çok bölgesinde yaygın olarak bulunur.

Kırkkilit otu, pek çok farklı duruma çeşitli yararlar sağlaması ile ön plana çıkar. Bu yazımızda, kırkkilit otu hakkında toplanmış en iyi bilgileri sizinle paylaşacağız; kullanımı, bileşimi ve daha fazlası!

Kırkkilit otu nedir ve neye iyi gelir?

kırkkilit otu demeti

Kırkkilit otu sürekli büyüyen bir bitkidir. Kısacası, mevsimlerin ya da konumunun bir sonucu olarak bir büyüme döngüsünü takip etmez. Kökleri toprağın çok derinine iner ve bu bitki türüne özgü olan tüberkülleri filizlendirir.

Kırkkilir otunun özellikleri arasında:

  • Cildin yenilenmesine yardımcı olur.
  • Güçlü bir doğal arındırıcıdır.
  • Yüksek miktarda D ve E vitamini içerir.
  • Protein ve amino asit içerir (yaşlanma karşıtı merhemlerin veya kremlerin hazırlanmasında kullanılır).
  • Anti-septik ve anti-enflamatuvar ajan olarak bilinir.
  • Sağlıklı kilo vermek için yararlıdır.

Kimyasal bileşeni

Kırkkilit otu kimyasal elementlerden oluşan zengin bir kombinasyon içerir. Bu özelliği onu ağrıları dindirmek için harika bir bitki haline getirir.

  • Mineraller: Silikon, manganez, alüminyum ve potasyum.
  • Bitkisel gıdalar: Saponin, fitosteroller, fenolik asit, kafeik asit, alkaloidler, tanenler ve biyoflavonoidler.

Sağlığa faydaları

yara izi

Genel olarak, pek çok farklı belirtileri ortadan kaldırmak ve hafiften orta dereceye kadarki sağlık durumları ile mücadele etmek için önerilmektedir. 

İyileştirici

Özellikleri sayesinde açık yaraların iyileşmesini hızlandırır. Özellikle iyileşmesi gerekenden daha uzun sürenler yaralar için etkilidir.

Bu durumu mümkün kılan proteinlere “tanenler” adı verilir. Yeni, sağlıklı dokuların oluşumunu tamamlamak için çalışırlar.

Ayrıca, mükemmel bir doğal astrejandır ve cilde olumsuz bir etkisi yoktur.

Anti-bakteriyel ve mantar karşıtı

Son zamanlarda yapılan bir çalışma kırkkilit otunun esansiyel yağının E. coli veya Salmonella enteritidis gibi bakterilerin üremesini ve yayılmasını azalttığını ve ortadan kaldırdığını göstermektedir. Ayrıca, Candida albicans gibi farklı mantar sorunlarında da etkilidir.

Güçlü bir ağrı kesici ve anti-enflamatuvar

Kırkkilit otu bileşenleri, şişme ya da travma sonucu dokuların iltihaplanmasını kontrol altına almaya yardımcı olur. Dahası, orta şiddetteki ağrıları dindirmek için de etkilidir.

Estetik kullanım

bir demet kırkkilit otu

Artık kırkkilit otunun hangi amaçlar için kullanıldığını biliyorsunuz. Ancak, şimdi bahsedeceğimiz özelliği, kırkkilit otunun adını bu kadar duymamıza sebep olmuş olabilir. İster inanın ister inanmayın, aynı zamanda saçlarınız ve cildiniz için de birçok faydası vardır.

  • Bu bitki saç bakımı ve uzaması için mükemmeldir.
  • Doğal bir mantar karşıtı bitki olarak, kütiküllerin görünümünü veya bozulmasını önler ve tırnakların güçlenmesi için harikadır.  

Ayrıca, cildi bile yeniler:

  • Yüksek silikon içeriği, daha hızlı yenilenmesi için cilt hücrelerinin işleyişini hızlandırır.
  • Sağladığı D ve E vitamini sayesinde cildiniz daha genç, daha elastik ve daha sağlıklı görünecektir.

Yan etkileri ve ilaçlarla etkileşimi

Kırkkilit otu, pek çok tıbbi ve güzellik kullanımına sahip harika bir bitkidir. Bununla birlikte, ilaçlarla karışımına özen gösterilmelidir. İlaç kullanıyorsanız 6 haftadan uzun bir süre kırkkilit otu kullanmanız önerilmez. 6 haftadan sonra, vücut ilacın bileşenlerine karşı direnç geliştirir ve etkilerini nötralize eder.

Kırkkilit otunu çok fazla kullanırsanız, sindirim sisteminde ve vücut mukozasında etkilerini görebilirsiniz. Aspirine karşı alerjiniz varsa da çok dikkatli olmalı ve bu otu kullanmaktan kaçınmalısınız.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Bährle-Rapp, M., & Bährle-Rapp, M. (2010). Equisetum arvense. In Springer Lexikon Kosmetik und Körperpflege. https://doi.org/10.1007/978-3-540-71095-0_3622
  • Radulović, N., Stojanović, G., & Palić, R. (2006). Composition and antimicrobial activity of Equisetum arvense L. essential oil. Phytotherapy Research. https://doi.org/10.1002/ptr.1815
  • Sandhu, N. S., Kaur, S., & Chopra, D. (2010). Equietum arvense: Pharmacology and phytochemistry – a review. Asian Journal of Pharmaceutical and Clinical Research.

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.