Tiroidlerinizi Etkileyen 5 Alışkanlık

Tiroidlerinizi Etkileyen 5 Alışkanlık
José Gerardo Rosciano Paganelli

tarafından incelendi ve onaylandı. doktor José Gerardo Rosciano Paganelli.

Tarafından yazılmıştır Equipo Editorial

Son Güncelleme: 03 Ocak, 2023

Tiroid, metabolizmanız için gerekli hormonları üretmekden sorumlu olması nedeniyle vücudunuzdaki çok önemli bir bezdir. Bu hormonlarda eksiklik olması durumunda vücudunuz doğru bir şekilde işleyemez ve kalorileri normal bir şekilde yakamaz. Bunun sonucunda istemsiz olarak kilo almaya başlarsınız. Bu durum da hipotiroidiye neden olur.

Ayrıca hipotirodinin zıttı olan bir bozukluk da vardır. Bu ise bir tiroid hormonunun aşırı üretimi sonucu görülmektedir. Bu da hipertiroidi olarak bilinir.

Hipotiroidi veya hipo-aktif tiroidlerden muzdarip kişiler kilo alır, ciltleri kurur, kalpleri daha yavaş atar ve kabızlık deneyimleyebilirler. Bunların hepsi metabolizmanın daha yavaş olmasına ve böylece verimsiz olmasına neden olur.

Bu nedenle, eğer ortada bir sebep yokken kilo almaya veya vermeye başladığınızı fark ederseniz, bir doktora görünmekte yarar vardır. Doktorunuz tiroid bezleriyle ilişkili bir bozukluktan muzdarip olup olmadığınızı belirleyen gerekli tahlilleri gerçekleştirebilir.

Hormon üretiminde hem yetersizlik,  hem de aşırılık duruma uygun bir tedavi gerektirir. Hipotiroidi durumunda kişinin ömrü boyunca ilaç alması gerekir.

Bu bezdeki değişikliklerin nedeni genelde otoimmün ya da konjenital gibi hastalıklar veya ilaçlardır. Tiroidinizin işlevlerini ve aynı şekilde metabolizmanızı da etkileyen yaşam alışkanlıklarının da olduğunu kontrol etmekte yarar var.

Bu Alışkanlıklar Nelerdir?

Hareketsizlik

Hareketsizlik, örneğin hipotiroidi durumunda olduğu gibi hormonal bozukluklarla ilişkilendirilebilir. İşte, günlük olarak egzersiz yapmanın önemini gösteren bir durum daha karşımızda. Egzersiz sırf sizin daha ince bir vücuda sahip olmanızı mümkün kılmaz, aynı zamanda pek çok hastalığı veya sağlık değişikliklerini önlemek için de önemlidir.

Kafein

kahve içmek

Hiçbir şeyin aşırısı sizin için iyi değildir. Eğer sürekli kafein tüketiyorsanız, buna bir dur demeniz gerekir. Aşırı kafein tüketimi tiroid bezlerinde düzensizliklerin görülmesine neden olabilir.

Alkol

Aşırı miktarda alkol tüketimi tiroidlerinizi ve genel olarak vücudunuzu değiştiren en yaygın alışkanlıklardan biridir. Ancak konumuz tiroidler olduğu için, alkolün hipotiroidiye neden olabileceğini not etmemiz yeterli olacaktır.

Tütün

sigara içmek

Eğer sigara içiyorsanız, bu alışkanlığı bırakmanızı öneriyoruz. Bu ürün ortaya çıkardığı sonsuz hastalıklarla ilaveten, bunun tiroid bezlerinin zayıf bir şekilde çalışması sonucu sağlığınıza zarar verme riski olduğunu unutmayın.

İyot

İyot, tiroid bezlerinin doğru çalışması için çok önemli bir elementtir. Yetersiz miktarda iyot alımı tiroidde bir değişikliğin nedeni olabilir.

Ayrıca okuyunuz: İyot: Gerekli Bir Mineral

İyodu Hangi Gıdalarda Bulabilirim?

İyodu balık, deniz ürünleri, sarımsak, beyaz fasulye, yoğurt, peynir, inek sütü, deniz yosunu, portakal, elma, pancar, pazı otu, soğan, ananas ve benzeri gıdalarda bulabilirsiniz. Bunu mutlaka her zaman diyetinize katınız.

Eğer iyodu diyetinize doğru bir şekilde ve aşırıya kaçmadan nasıl katabileceğinizden emin değilseniz, bir beslenme uzmanını ziyaret etmenizde yarar var. Kendisi sizi herhangi bir besini çok fazla ya da yetersiz tüketmeden nasıl sağlıklı ve dengeli beslenebileceğiniz konusunda yönlendirecektir.

Yukarıda bahsettiğimiz alışkanlıklar sadece tiroidleri etkilemekle kalmaz. Gerçek şu ki, kötü alışkanlıklar vücudu bir bütün olarak etkiler. Uzun vadede vücudunuz bu alışkanlıkları kaldıramaz. Unutmayın ki, bugün yaptığınız her şey ertesi sabah etkisini gösterir. Zararlar birikir ve ileride mutlaka sorun yaşarsınız.

Hayatınızdaki bu gibi tüm zararlı alışkanlıkları ortadan kaldırın. Her zaman doğal ve sağlıklı olanı seçin. Vücudunuzun ölümsüz olmadığını unutmayın. Ona size mümkün olan en kaliteli hayatı sağlayacak şekilde bakın.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.



Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.