Asitretin - Özellikleri, Endikasyonları ve Kullanım Alanları
Asitretin, A vitamini retinoidleri veya türevleri grubuna ait bir ilaçtır. Bu nedenle, cildi kalınlaştıran ve pullu bir görünüm veren sorunların tedavisinde bir yardımcıdır.
Bu ilaç, hücre aşırı büyümesini ve cildin keratinizasyonunu inhibe ederek çalışır. Keratinizasyon, proteinlerin üzerlerinde birikmesi nedeniyle cilt hücrelerinin kalınlaştığı bir süreçtir.
Asitretin ne içindir?
Asitretin, cilt koşullarının şiddetli ve yaygın formlarının tedavisinde kullanılır. Sedef hastalığı bu genelleşmiş durumlardan biridir. İktiyoz tedavisinde de yararlıdır. Bu, keratinin hücrelerde biriktiği ve onları sertleştirdiği bir cilt bozukluğudur. Tırnaklara ve saça benzer.
Bu ilacı sadece tıbbi gözetim altında, tercihen bir dermatologdan almalısınız. Bunun nedeni, özellikle bu uzmanların sistemik retinoidlerle tedavi konusunda daha fazla deneyime sahip olmalarıdır.
Ayrıca bakınız: Çocuklarda Sedef Hastalığı ile Nasıl Başa Çıkılır
Uygulama yolları
Acitretin’i yiyecek veya sütle almalısınız. Doza gelince, hastadan hastaya değişir. Daima doktorunuz tarafından verilen talimatlara uymalısınız.
Yetişkinler ve yaşlılar için olağan başlangıç dozu günde bir kez 25 mg veya 30 mg’dır. Bununla birlikte, 2-4 hafta sonra, doktorunuzun etkinliği ve sizin üzerindeki etkisine bağlı olarak dozu değiştirmesi mümkündür.
Her durumda, maksimum doz günde 75 mg’dır ve tedavi maksimum üç ay sürecektir. Bununla birlikte, uzman gerekli görürse daha uzun sürebilir.
Almayı unutursanız günlük dozunuzu telafi etmeye çalışmayın. Ancak, mümkün olan en kısa sürede alın. Ancak, kaçırdığınız doz ile bir sonraki arasında çok az süre varsa ilave doz almamalısınız. Tedaviyi bırakmak istiyorsanız doktorunuza danışmalısınız, bu yüzden kendi başınıza asla karar vermeyin.
Yan etkiler
Tüm ilaçlar gibi, Asitretin de yan etkilere neden olabilir. Genellikle bu yan etkiler dozajla ilgilidir. Günlük doz ne kadar yüksek olursa, risk de o kadar büyük olur.
Yan etkilerin çoğu tedaviye başladığınızda ortaya çıkar ve dozu değiştirir veya keserseniz yok olurlar.
Kuru cilt, mukoza ve dudaklar en yaygın yan etki görülen alanlar arasındadır. Ek olarak, istenmeyen başka etkiler de olabilir, örneğin:
- Saçın büyüme hızında ve dokusunda değişiklikler
- Diş eti ve oral mukoza iltihabı
- Deri kabarcıkları ve çatlakları
- Saçlarınızdaki ve cildinizdeki renk değişiklikleri
Kuru gözler, bulanık görme, zayıf gece görüşü ve kontakt lens intoleransı gibi görsel bozukluklar
Diğer durumlarda, cilt ve buruntaki mukoza zarlarının kuruluğuna ek olarak, cildin soyulması da söz konusu olabilir. Soyulma, özellikle avuç içlerinde ve ayak tabanlarında görülebilir.
Hastaların daha küçük bir yüzdesi burun kanaması gibi yan etkiler göstermektedir. Ayrıca pullu bir cilt görünümü oluşabilir ve artan hassasiyet de söz konusu olabilir.
Asitretin ile uzun süreli tedavi bittiğinde, kemik incelmesi veya kemik yoğunluğunda azalma – osteoporoz gibi kemik değişiklikleri olabilir.
Asitretin hangi durumlarda kullanılmamalıdır?
Asitretin’i aşağıdaki durumlarda kullanmamalısınız:
- Hamileyseniz veya tedavi sırasında veya sonraki 3 yıl içinde hamile kalırsanız
- Karaciğer, böbrek veya koroner yetmezliğiniz varsa
- Asitretin veya herhangi bir retinol türevine alerjikseniz
- Tetrasiklin tedavisi görüyorsanız
Asitretin’in oldukça teratojenik olduğunu bilmelisiniz. Yani, hamile kadınlarda tedavi görürlerse fetal malformasyonları tetikleyebilir. Tipik Asitretin malformasyonları şunları içerir:
- Merkezi sinir sisteminde hasar
- Kalp problemleri ve genişlemiş kan damarları
- Kafatası, yüz ve iskeletteki deformasyonlar
- Timus bezindeki problemler
Hamile bir kadın bu ilacı sadece kısa bir süre için aldığında bile, malformasyonların oranı yüksektir. Hamilelik, tedaviyi bitirdikten sonraki 3 yıl içinde ortaya çıkarsa da aynı durumlar söz konusu olabilir.
Sonuç
Asitretin’i daima tıbbi gözetim altında kullanmalı ve kadınsanız özellikle dikkatli olmalısınız. Hamileyseniz veya önümüzdeki 3 yıl içinde hamile kalmayı planlıyorsanız bu ilacı almayın. Yukarıda söylediğimiz gibi, bu ilaç majör fetal malformasyonlara yol açabilmektedir.
İlginizi çekebilir ...