Damar Sağlığı Destekleyici 9 Besin

Damar sağlığını korumak ve damar tıkanıklığı problemlerini önlemek için kanı temizleyen ve kolesterol seviyesini iyi tutan besinler yemeliyiz.
Damar Sağlığı Destekleyici 9 Besin
Karla Henríquez

tarafından incelendi ve onaylandı. Doktor Karla Henríquez.

Tarafından yazılmıştır Carolina Betancourth

Son Güncelleme: 16 Eylül, 2022

Son yıllarda, yüksek kolesterol, trigliserid artışı ve damar tıkanıklığı gibi hastalıklardaki ciddi artış; bizleri damar sağlığı üzerine düşünmeye itiyor. Diyetisyenler ve sağlık uzmanları, yediğimiz yiyeceklere dikkat etmemiz gerektiğini söylüyor. Aksi takdirde kendimize zarar verebiliriz.

Daha da kötüsü, bu hastalıklar hayat düzenimizi etkileyebilir. Böyle bir hayat düzeni işleri sadece daha da kötüleştirir ve bu durum maalesef trajik sonuçlar doğurabilir. Kalp ve damar hastalıkları sessiz katiller olarak bilinir. Hayati organlara yavaş bir şekilde zarar verirler.

Ancak, bu durumun beslenme düzeniyle önlenebileceğini söyleyebiliriz. Bazı yiyecekler kanın temizlenmesine yardımcı olur ve damar sağlığı için faydalıdır. Başka bir deyişle, bazı yiyecekler, vücudun atıklardan kurtulmasına ve kan akışının sorunsuz bir şekilde devam etmesine yardımcı olur.

Bir çok insan bu konuyla oldukça ilgilenmektedir. Bu sebeple, kanınızı temizlemeye yardımcı olan 9 yiyecekten bashetmek istiyoruz.

Hadi başlayalım!

Şu da ilginizi çekebilir: Damarları Tıkayan Yiyecekler

1. Sarımsak

Sarımsak

Sarımsağın kullanım alanı oldukça geniştir. Hem yemek yaparken hem de alternatif tıpta kullanılan bir besindir. Sarımsağın bütün yararı içindeki alisin maddesinden kaynaklanmaktadır. Bu kimyasal madde, serbest radikallerin ve yüksek kolesterolün sebep olduğu zarara karşı mücadele eder.

Alisin, yüksek kötü kolesterolün yani LDL’nin düşmesine yardımcı olur. Bu tip kolesterol, damar tıkanıklığının en önemli sebebi olarak görülmektedir. Sarımsak diğer şeylerin yanında vitaminler, mineraller ve lif içerir. Bunların hepsi hem dolaşım hem de kalp damar sağlığı açısından yardımcı olur.

2. Yulaf

Her gün yulaf yemek iyi bir alışkanlıktır. Kalp sağlığınızı korumanıza yardımcı olur. Yulaf tamamen karbonhidrattan oluştuğu için özellikle iyidir. Suda ağırlıklarını 7 kata kadar emebilirler.

Yulaf, çözülebilir bir lif olduğundan kolesterolün atardamar duvarlarına yapışmasını azaltır. Ayrıca, düzenli olarak yulaf yiyen insanlar, aşırı kilolu olma ihtimalının az olması gibi avantajlara da sahiptir.

3. Acı ve Tatlı Biber

Biber ve toz acı biber

Acı biber, atardamarlarınızdaki kolesterol oluşumunu engelleyen bir antioksidan içerir. Bu antioksidanın adı kapsaisindir. Düzenli olarak biber yediğinizde, sağlığınıza olumlu etkilerini fark edeceksiniz.

Acı ve tatlı biber yemek trombosit riskini azaltır ve yüksek tansiyonu kontrol atına alır. Biber bir çok insanın önerdiği bir besindir. Özellikle, aşırı kilolu, kalp krizi veya inme riski olan insanlara tavsiye edilir.

4. Limon

Limonun bir çok özelliği vardır. Bunlardan en önemlisi yüksek miktarda C vitamini içermesidir. C vitamini, tansiyonu ve atardamar iltihabını azaltır. İçerdiği doğal yağlar, antioksidanlar ve vitaminler sayesinde limon mucizevi bir besindir. Kanınızı temizlemeye yardımcı olur. Hatta aşırı yağlardan kurtulmanızı sağlar.

5. Nar

Nar

Nar harika bir meyvedir. Narın içindeki bitkisel kimyasallar, çok güçlü antioksidanlar içerir. Bu bileşenler, dolaşım sistemini yağ oluşumundan korur. Düzenli olarak nar yemek, atardamarlardaki plak oluşumunu engeller.

Aynı zamanda, vücudun kanda nitrik asit oluşumunu kolaylaştırır. Böylece, kan damarları açılır ve tansiyonu normal hale getirilir.

6. Keten tohumu

Keten tohumu, en iyi bilinen “süper besin”lerden biridir. Çünkü sağlığa bir çok yararı vardır. Keten tohumu, yağlı asitler, antioksidanlar, proteinler, ve iltihap önleyiciler gibi bir çok farklı bileşenden oluşur. Bunların hepsi, kar damar sağlığını korur.

Keten tohumu aynı zamanda harika bir alfo lipoik asit (ALA) kaynağıdır. Bu asit, atardamarlarda plak oluşumunu ve yağlanmayı önler. Keten tohumu aynı zamanda kolesterolü kontrol eden ve düşüren lifler barındırır.

Bu yazımıza da bir göz atın: Damar Sertliği: Nedenleri ve Tedavisi

7. Zeytinyağı

Zeytin yağının faydaları

Natürel sızma zeytin yağı, kalp sağlığınız için harikadır. Özellikle kolesterolle mücadele etmeye yardımıcı olur. Zeytin yağı, sağlıklı bir yağdır ve diğer bitkisel yağlara kıyasla daha az oksitlenir.

8. Avokado

Bu lezzetli meyven sağlığımız için oldukça yararlıdır. Serbest radikallere karşı içerisinde çok fazla yağlı ait ve antioksidan barındırır. Günde bir yarım avokado yemek, vücudunuzdaki yağ miktarını azaltır. Metabolizmanızı hızlandırır ve damar sertleşmesi riskini azaltır.

9. Domates

Domates

Domates çok güçlü bir antioksidandır. Kolesterol seviyesinin düşürür ve atardamarlarınızdaki plakları azaltır. Salatalara ve meyve/sebze sularına koyarak çiğ olarak yiyebilirsiniz. Yararını en iyi bu şekilde görürsünüz. Ancak, domatesin içindeki ikopen bir antioksidandır ve pişmiş domateste daha güçlü etki gösterir.

Bu besinleri ne sıklıkla tüketiyorsunuz? Beslemenizde bu besinlere daha fazla yer vermeye çalışın ve damar sağlığı iyararlarından faydalanın.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Majluf-Cruz, A., & Espinosa-Larrañag, F. (2007). Fisiopatología de la trombosis. Gaceta Medica de Mexico.
  • I., M., I., S., M., U., K., Y., Y., M., M., O., … E., K. (2004). Improvement of peripheral blood circulation in mouse and human with aged garlic extract preparation combined with ginseng, oriental bezoar, antler velvet, cuscuta seed and epimedium herb. Pharmacometrics.
  • Muñoz, M. A., & Barrón, A. R. (2009). Efectos médicos del aguacate. Medicina Interna de Mexico.
  • Hernández, F., Melgarejo, P., Martínez, J. J., Martínez, R., & Legua, P. (2011). Fatty acid composition of seed oils from important spanish pomegranate cultivars. Italian Journal of Food Science.

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.