B Grubu Streptokok Pozitif ve Hamile Olmak

Doktorunuzu B grubu streptokok için pozitif tanı aldığınız konusunda bilgilendirmek, onların bebeğinizin karşılaşabileceği riskleri engellemek için uygulayabileceğiniz bilgiye dayalı bir plan oluşturması konusunda yardımcı olacaktır.
B Grubu Streptokok Pozitif ve Hamile Olmak
María Cantos

Yazan ve doğrulayan Hemşire María Cantos.

Son Güncelleme: 09 Ağustos, 2022

Vajinaların bir mikrobiyotası (flora) vardır. Bu mikrobiyotanın fonksiyonu, sizi vücudunuzda bulunup enfeksiyonlara yol açabilecek, aynı zamanda Latince adı steptococcus agalactige ile de bilinen B grubu streptokok gibi mikroplardan korumaktır.

Streptokok genelde asemptomatiktir, dolayısıyla pozitif olsak da bilmeyebiliriz. Ancak, hamilelik gibi belirli durumlarda gelecek bebeğinizin enfekte olmasını engellemek için pozitif olup olmadığınızı öğrenmek için bir efor göstermelisiniz.

B Grubu Streptokok Testi

B grubu strep'in mikroskop altında görünüşü.

Hem bebek, hem de anne için sağlıklı, düşük riskli bir hamilelik olup olmayacağını değerlendirmek için hamilelik sırasında takip testleri yapılır. Bu testlerin içinde kan testleri, ultrasonlar ve “pozitif hızlı streptokok testi” bulunur.

İlk iki çeyrek dönemde hamileliğin izlenmesi bebeğin düzgün şekilde gelişmesi ve annenin genel sağlık durumu üzerine odaklanır. Üçüncü çeyrek dönemde ise testlerin çoğu doğum süreci ile ilgilidir ve riskleri azaltmak için gereken bilgileri sağlar.

35. hafta civarında sağlık durumunuzu değerlendirebilmeleri ve bir pozitif streptokok testi yapabilmeleri için ebenizden veya doğum uzmanınızdan bir randevu almalısınız.

Bakterilerin var olup olmadığını tespit etmek için doktorunuz pamuk uçlu bir çubuk ile vajinal akıntınızdan bir örnek alacaktır. Bu teknik hızlı ve acısızdır.

B Grubu Streptokok Riskini Azaltmak

Genital bölgesini tutan bir kadın.

Pozitif B grubu streptokok ortaya çıkmasını engellemek mümkün değildir. Yukarıda da bahsettiğimiz üzere bu bakteri vajinal mikrobiyotanın bir parçasıdır ve bu da organizmanızın onu genellikle bir patojen (vücuda zararlı madde) olarak tanımlamadığı anlamına gelmektedir.

Ancak, hamilelik ve doğum gibi belirli durumlarda aşırı dikkatli olmalısınız.

Yeni doğan bebekler bu bakteriyi genelde doğum sırasında kaparlar ve bu büyük bir enfeksiyon riski oluşturur. Sağlık profesyonelleri enfeksiyon risklerini azaltmak için kaynak ve protokollere sahiptir. Bundan dolayı, taşıyıcıların hastaneye ulaştıklarında bu durumu bildirmeleri gerekmektedir.

Sonuçların çıkması ortalama bir hafta kadar sürer ve testi yapan sağlık uzmanının konsültasyonuna ulaşır. Doğum başladığı için hastaneye gitmeden önce streptokok testinizin sonuçlarını almış olmanız önemlidir.

Bu yazımızla da ilgilenebilirsiniz: Normal Doğum Mu Sezaryen Mi?

Hastanedeyken

Doktor muayenesinden geçen hamile bir kadın.

Pozitif hızlı streptokok testi, diğer parametrelerle beraber, doğumdan önce sahip olabileceğiniz herhangi bir sıkıntı hakkında sağlık ekibinize bilgi verecektir. Pozitif streptokok tespiti doğum yapmanızdan önce yapılacak son testlerden biridir.

Hastaneye her gidişinizde hamilelik takip listenizi de yanınızda götürmelisiniz. Bu, sağlık profesyonellerinin uygulamaları gereken testlerin tümünün sonuçlarını yazdıkları bir listedir. Bu listede GBS şeklinde bir kısaltmanın altında olan bir kısım da vardır, bu B grubu streptokok testi içindir. Sonuç alanına, test sonucunun pozitif mi negatif mi olduğu yazılmalıdır.

Pozitif bir sonuç alındığında uygulanması gereken bir eylem protokolü bulunmaktadır. Bu eylem protokolleri her hastanenin kendi klinik pratiklerine göre hastaneler tarafından tasarlanır.

En sık kullanılan protokoller şunlardır:

  • Öncelikle, doktorların herhangi bir ilaca, özellikle de antibiyotiklere alerjiniz olup olmadığını, bilmesi gerekir. Antibiyotik kullandıktan sonra herhangi bir reaksiyon gösterdiyseniz bunu doktorunuza söylemelisiniz.
  • Tipik olarak doktorlar size bebek doğana kadar 4 ila 6 saatte bir intravenöz antibiyotik uygulayacaktır (bu en sık uygulanan yöntemdir, ancak antibiyotikler ağızdan da verilebilir).
  • Doğum sonrasında bir çocuk doktoru yeni doğan bebeğinizi hastanede bulunduğu her gün ziyaret edecektir. Amaç, bebeğinizin genel sağlık durumunu değerlendirmektir.

Yani, bir takip süreci ve bir protokolün sebebi bebekte görülmesi olası enfeksiyonların riskini azaltmaktır. Test sonuçlarını bilmek bunu kolaylaştıran bir faktördür.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.



Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.