Bacaklardaki Dolaşımı Arttırıcı Yiyecekler

Dolaşımı arttırabilmek için tuz alımınızı azaltmanız, kritik öneme sahiptir. Yemeklerinize tat katmak için tuz yerine aromatik bitkiler kullanmayı deneyebilirsiniz.
Bacaklardaki Dolaşımı Arttırıcı Yiyecekler
Carlos Fabián Avila

Yazan ve doğrulayan doktor Carlos Fabián Avila.

Son Güncelleme: 24 Şubat, 2022

Yorgun, ağır ayaklar ve genişlemiş damarlar, kan ve sıvının baldır ve ayak bileklerinde tutulumuna neden olur ki bu da bu sorunlardan yakınanlar için önemli oranda bir ağrıya sebep olur. Peki dolaşımı artırmak için ne yapmalısınız?

İspanyol Fleboloji Derneğine göre, yetişkin insanların %30’u kronik venöz yetmezlik sorunu yaşamaktadır ve bu durum yaz başlangıcında daha da kötüleşmektedir.

Bu problemin temelinde bacaklardaki dolaşımın yetersizliği yer almaktadır. Ayrıca hareketsiz yaşam tarzı bu problemde büyük rol oynamaktadır. Bacaklardaki damarlar, elastikiyetlerini kaybettiklerinde kapakçıkları düzgünce kapanamaz. Bu da kanın toplanmasına ve ağrılı şekilde varis oluşumuna sebep olur.

Bu tarz durumları önlemek açısından bacaklarınızdaki dolaşımı arttırabilecek bir şeyler yapabilir misiniz? Elbette yapabilirsiniz. Eğer günlük olarak egzersiz yapmaya başlarsanız ve yazının kalanında söz edeceğimiz besinleri, beslenme diyetinizde bulundurursanız kendinizi çok daha iyi hissedeceksiniz. Haydi deneyin!

1. C Vitamini Açısından Zengin Besinler

limon ve limon suyu

İnsanların yaptığı en yaygın hatalardan biri de, yeterli miktarda C vitamini almamaktır; veya daha da kötüsü, marketlerde satılan işlenmiş meyve sularından satın almak ve ihtiyaç duydukları temel besleyicileri bu şekilde ediniyor olduklarına inanmaktır.

Alınabilecek en uygun meyve suyu, tamamen doğal meyvelerden yapılmış olanlarıdır ve hatta mümkünse organik meyveler kullanılmalıdır. Bu sayede ihtiyaç duyduğunuz tüm vitamin ve mineralleri aldığınızdan emin olabilirsiniz ve böylece bacaklarınızdaki dolaşımı da arttırmış olabilirsiniz.

Portakal, limon ve papaya, C vitamini açısından zengin meyvelerdir ve bu meyveler bacaklarınızdaki dolaşımı arttırmaya aşağıdaki şekillerde yardımcı olurlar:

  • Damarları ve kılcal damarları güçlendirirler.
  • Kan dolaşımında yağ birikimini önleyicidirler.
  • Dolaşımı iyileştiricidirler ve tansiyon ile kolesterolü düşürürler.
  • Vücudu arındırıcıdırlar, sıvı tutulumunu engellerler.
  • Bağışıklık sistemini güçlendiricidirler.

2. Zencefil

zencefil bitkisi

Bu harika kökün uzun yıllardır doğal tedavi alanında kullanımı adeta gelenekselleşmiştir. Belki halihazırda, bacaklarınızdaki dolaşımı arttırabilmek amacı ile, günlük terapötik veya farmakolojik tedaviler uygulamaktasınız ancak eğer günlük beslenme diyetinize zencefil ilave ederseniz bu konuda birçok olumlu gelişme yaşayacaksınız demektir.

Burada kastettiğimiz zencefil ile, uyguluyor olduğunuz tedavilerin yerini değiştiremezsiniz; ancak zencefil kullanarak tedavinize oldukça etkili bir tamamlayıcı eklemiş olursunuz. Çünkü;

  • Doğal analjeziktir, ağrıyı ve iltihabı azaltıcıdır.
  • Zencefil dolaşımı arttırmada harikadır.
  • Zencefilin iyileştirici özelliklerinden maksimum fayda sağlamak için, her zaman taze olarak tüketmeye çalışın. Böylelikle daha fazla besleyici edinmiş ve vücudunuza daha fazla oksijen sağlayıp damarlarınız ile arterlerinize sağlık ve elastikiyet kazandırmış olursunuz.

3. Kabak Çekirdeği

kabak çekirdeği

Bu kabak çekirdeklerini asla çöpe atmayın. Bazen bu küçük çekirdeklerin, sağlığınız için ne kadar önemli olduğu gerçeğini fark etmeyebilirsiniz. Benzer durum, daha önce de bahsettiğimiz üzere, karpuz çekirdekleri için de geçerlidir.

Ancak kabak çekirdekleri doğal E vitamini depolarıdır ki E vitamini de sağlıklı doku oluşumu ve damarlar ile arterlere esneklik sağlamak açısından çok önemlidir. Buna ilaveten kabak çekirdeği dolaşımı iyileştirici ve pıhtılaşmayı engelleyicidir. Dolayısı ile kabak çekirdeğini nasıl tüketmek isterseniz o şekilde hazırlamaktan çekinmemelisiniz.

4. Aç Karnına Su ile Birlikte Bir Diş Sarımsak Tüketmeyi Deneyin

diş sarımsak

Bu inanılmaz bir ilaçtır! Eğer halihazırda bu tedaviyi günlük bazda uygulamıyorsanız, yarından tezi yok, hemen başlayın. Kahvaltıdan önce, su ile birlikte, bir diş sarımsak tüketerek, kan dolaşımınızı temizleyebilir ve damarlarınızda plak oluşumunu engelleyebilirsiniz.

Bu sayede, bacaklarınızdaki dolaşımı arttırabilir ve genel anlamda kardiyovasküler sağlığınız için faydalı bir alışkanlık edinmiş olabilirsiniz. Sarımsak ayrıca bulup bulabileceğiniz en iyi doğal antibiyotiklerden biridir!

5. Karpuz

dilimleniş karpuz

Karpuz; ferahlatıcı, diüretik ve kan dolaşımını arttırıcı etkisi ile bilinen ve domateste de bulunan likopen isimli antioksidan açısından zengindir. İltihap ve sıvı tutulumunu engelleyici özellikleri sayesinde, günlük olarak karpuz tüketmek, kan pıhtılarını ve varisi önlemekte yardımcı olabilir. Hatta damarlardaki varislerin görünümlerini dahi azaltabilir.

6. Zerdaçal

toz zerdeçal

Zerdeçal, doğu tıbbında oldukça yaygın kullanılan bir baharattır ve gün geçtikçe batı toplumlarında da kendisine yer edinmeye başlamaktadır. Harika rengi sayesinde, yahniler için kullanımı idealdir. Ayrıca özgün tadı sayesinde, tuz yerine kullanılabilmeye elverişlidir. Aşağıda sayacağımız özellikleri sayesinde zerdeçal, sağlığınız açısından harika faydalar sağlayacaktır:

  • Anti-enflamatuar özelliktedir, antiseptiktir ve güçlü bir antioksidandır.
  • Zerdeçal kan dolaşımını hızlandırıcıdır.
  • Ağrının azaltılmasında etkilidir, bacaklarınızda zayıf dolaşımdan kaynaklanan ağırlık ve baskı hissini hafifleticidir.

Her zaman aklınızda bulundurmalısınız ki, bacaklarınızdaki dolaşımı arttırabilmek için öncelikle tuzu günlük beslenme diyetinizden çıkartmalı ve her gün azar azar egzersiz yapmaya başlamalısınız. Bu küçük ancak önemli değişiklikler, yaşam kalitenizi arttırabilmenize yardımcı olacaktır. Hemen bugün başlamak istemez misiniz?


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Klingelhoefer, L., Bhattacharya, K., & Reichmann, H. (2016). Restless legs syndrome. Clinical Medicine, Journal of the Royal College of Physicians of London. https://doi.org/10.7861/clinmedicine.16-4-379
  • yang chung, & saranjit. (2001). Recent Advances on the Nutritional Effects Associated with the Use of Garlic as a Supplement Historical Perspective on the Use of Garlic 1 , 2. The Journal of Nutrition. https://doi.org/10.2307/1940703
  • Grzanna, R., Lindmark, L., & Frondoza, C. G. (2005). Ginger—An Herbal Medicinal Product with Broad Anti-Inflammatory Actions. Journal of Medicinal Food. https://doi.org/10.1089/jmf.2005.8.125

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.