Bağırsak Gazının Sağlığa Etkileri

Gaz, genellikle komik video, utanç ya da alay konusudur. Ancak, aslında sağlığınızı değerlendirmek için kullanabileceğiniz büyük bir bilgi kaynağıdır.
Bağırsak Gazının Sağlığa Etkileri

Son Güncelleme: 28 Temmuz, 2022

Tüm sindirim olaylarının içinde en rahatsız edici olanı gaz olabilir. En zamansız anlarda çıkagelir. Eğer o an dışarı salmazsanız, herkesin içinizde ne olup bittiğini anlamasını sağlayacak bir sesle birlikte yoğun bir karın ağrısına sebep olur. Bağırsak gazının sağlığa etkileri hakkında daha fazlasını öğrenmek için okumaya devam edin!

Çok doğal bir şey olmasına rağmen, sosyal normlar sizin toplum içindeyken gaz salmanızı engeller, bu sebeple gaz gibi bir konu bile sosyal ilişkilerinizde problemlere neden olabilir. Öte yandan, ne kadar çok saklamaya çalışsanız da, gaz aslında sağlığınız için çok yardımcı bir göstergedir.

Gaz, sindirim sürecinizin en sonunda ortaya çıkar, bu yüzden bu süreçte bir problem olup olmadığı konusunda sizi uyarmak için çok faydalıdır. Bildiğiniz üzere, besini düzgün bir biçimde sindirmek, fiziksel ve zihinsel sağlığınız için çok önemlidir.

Örneğin, kaygı ve mutsuzluğunuzu bir seviyede tutmanıza yardımcı olan bağışıklık sisteminizde ve hormon salgılamanızda önemli bir rol oynar. Bu sebeple, bağırsak gazının önemini küçümsememek gerekir.

Önyargıları ve yaftaları unutun. Unutmayın ki gaz, hapşırmak ya da kaşıntı hissetmek gibi diğer tüm doğal olaylar kadar doğal bir şeydir. Vücudunuzun akışını kabul etmeyi öğrenmelisiniz.

Bağırsak Gazının Sağlığa Etkileri

Huzursuz bağırsak sendromu

Huzursuz bağırsak sendromu (IBS) kabızlık ya da ishal gibi dönemlerden geçtiğiniz zaman normalde belirlenebilmesine rağmen, çok fazla mide gazı ilk aşamasıdır.

  • Günde 14 defaya kadar gaz çıkarmak doğaldır.
  • Huzursuz bağırsak sendromu ile daha sık gaz çıkarmazsınız ama koku, normalden çok daha güçlüdür.
  • Eğer bu tarz bir değişiklik fark ettiyseniz, bir doktora görünmeyi düşünebilirsiniz.

Kötü yeme alışkanlığı

Çok hızlı yemek yediğiniz zaman, sindirim sorunları yaşarsınız. Sindirim sisteminiz, yiyeceği sindirmek için gerekli olan asit ve suları üretmeye yeterli vakit bulamaz. Sonuç olarak da diğer bağırsak hareketlerinde diğer problemlerin yanı sıra gaz üretilir.

Düzenli olarak çok hızlı yemek yediğiniz zaman, enfeksiyonlarla karşılaşabilirsiniz ya da aşırı mide gazı oluşturabilen alerjiler geliştirebilirsiniz.

Gaz, ülser ve parazitlerin bir belirtisidir

ülser

Gaz, organlarınızda yaralar ya da ülser gibi, olağan olmayan şeylerin bulunduğunun bir habercisi olabilir. Aynı zamanda geğirmeyle birlikte de gelebilirler.

Üstteki durumlar alışkanlıktan olamayacağı için, eğer bu olayların herhangi birini yaşarsanız, değişimi fark edeceksiniz. Bu nedenle bu değişiklikleri fark eder etmez hemen bir uzmana görünmelisiniz. Eğer zamanında yakalanırsa, tedavisi kolay problemlerdir.

Belirli yiyecek ve içeceklere hassasiyet

Sadece alerjiden bahsettiğimizi düşünmüş olabilirsiniz. Ancak belirli yiyecek ve içecekler her zaman vücudunuzda çok güçlü tepkilere neden olmaz; sadece çok iyi hissetmemenize neden olurlar.

Vücudunuz, size belirli bir besini düzgün bir biçimde sindiremediğini anlatmak için bağırsak gazı üretiyor olabilir, otoimmün bir reaksiyonla ilgili olmasa bile. İdeal olarak, ne zaman çok gaz ürettiğiniz ve üretmediğiniz zamanlara dikkat göstermelisiniz. Bu, problemli yiyeceklerin hangileri olduğunu çözmenize yardımcı olacaktır.

İlaçların yan etkisi

bağırsak

Kronik bir hastalık için olan ilaçların yan etkilerinden bahsetmediğimiz sürece bu, fark edilişi en kolay ve en az endişe verici olanıdır. Şöyle ki: ilaca başladığınız zaman gaz oluşur.

Geçici olduğu zaman genellikle ortada bir problem yoktur. Fakat eğer bu uzun süreli bir ilaçsa durum farklıdır. Eğer durum böyleyse, doktorunuza danışmanızı tavsiye ederiz. Genelde aynı problemi çözen birden fazla ilaç vardır, yani tedavinizi değiştirebilirsiniz.

Bağırsak gazının etkileri rahatsız edicidir, fakat ilerde büyük bir olaya dönüşecek küçük sorunlar için sizi uyarmak için oldukça yardımcı olur. Mümkün olan her anda gazı dışarı salın ve önem verin. Şu an kötü kokuyor mu? Daha sık mı yaşanmaya başladı? Sizi rahatsız hissettirdiği zamanlar oluyor mu?

Bu bilgi, her şeyin yolunda olduğundan emin olmak için ya da bir doktora görünmenizi sizi anlatan önemli bir bilgidir.

Ana görsel referansı wikiHow.com

Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.



Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.