Bebeklerde Adenoidit: Semptomları ve Tedavisi
Adenoidit, bebeklerin nazofarenks boyutuna göre adenoidlerin boyutunda (burun deliklerine yakın olan lenfoid doku kütlesi) iltihaplanma ile karakterize olan bir hastalıktır. Diğer komplikasyonların yanı sıra burun tıkanıklığına neden olur. Pediatrik kaynaklara göre ana nedeni bulaşıcı bir epizottur.
Adenoidit karakteristik bir semptomatolojiye sahiptir ve bebeklerde nispeten yaygındır. Yine de, bu durumdan şüphelenirken olası bir tedavi için ne zaman doktora başvurmanız gerektiğini bilmek önemlidir. Daha fazlasını öğrenmek için okumaya devam edin.
Buna da bir göz atın: Ses Tellerinde İltihaplanma: Sebepleri, Semptomları ve Tedavisi
Adenoidit Yaşamaya Kimler Yatkındır?
Konuya girmeden önce, bu durumdan en çok muzdarip olan nüfus grubundan bahsedelim. Çeşitli tıbbi muayeneler aşağıdaki verileri sağlamıştır:
- Bebeklerde adenoidit prevalansını ölçmek zordur çünkü bu durum genellikle rinosinüzit gibi diğer klinik tablolar ile ilişkilendirilir
- Bilimsel çalışmalara göre en yüksek morbidite (hastalığa yakalanma olasılığı) bir ila dokuz yaşları arasındadır
- Adenoid doku altı ve yedi yaşlarında atrofiye uğramaya başlar ve ergenlik döneminde küçülmeye devam eder; bu nedenle bebeklerde ve çocuklarda karakteristik olan bir hastalıktır
Görebileceğiniz üzere, bu kişinin yaşına bağlı olan bir patolojidir. Adenoidit, yetişkinlerde yaşanan burun tıkanıklıklarının birincil nedenlerinden bir tanesi değildir.
Adenoiditin Özellikleri
Yukarıda da söylediğimiz üzere bu patoloji lenfatik sistemin bir parçası olan burnun hemen arkasında bir parça olan adenoid dokunun şişmesi şeklinde kendini gösterir. Bu yapı enfeksiyonlara üst solunum yollarına girmemeleri için mikropları ve bakterileri hapsederek tepki verir.
Adenoidler bebeklerde ve çocuklarda işlevseldir, ancak yukarıda belirtilen kaynaklara göre, yedi yaşında maksimum büyüme seviyelerine ulaşırlar. O andan itibaren, bir çocuk yetişkinliğe ulaştığında neredeyse yok olma noktasına inmeye başlarlar. Bunun nedeni yaşlandıkça yeni bağışıklık mekanizmaları geliştirmemizdir.
Bu kavram tüm bibliyografik kaynaklarda standartlaştırılmış gibi görünmese de akut ve kronik adenoidit arasındaki farkı vurgulamalıyız. Adenoid doku, bir bulaşıcı dönem sırasında geçici olarak iltihaplanabilir, ki bu beklenen bir durumdur. Bununla birlikte, adenoidler enfekte olursa, klinik tablo kronikleşebilir.
ABD Ulusal Tıp Kütüphanesi, enfeksiyonların en yaygın akut adenoidit nedeni olduğunu bildirmektedir. Ancak yine de mide asidozundan kaynaklanan alerjik süreçler ya da tahriş bir rol oynayabilir. Bu klinik tabloyla en çok ilişkilendirilen bakteriler şunlardır:
- Haemophilus influenza
- Streptokok pnömokok
- Streptokok piyojenler
- Stafilokok aureus
Son olarak, tekrarlayan adenoiditin adenoidal hipertrofiye yol açtığını da unutmayın. Bu durumda, enfeksiyondan sonra boyutu küçülmeyeceği için dokunun cerrahi olarak alınması gerekebilir.
Bebeklerde Adenoidit Semptomları
Kidshealth gibi pediatrik portallar, hem bebeklerde hem de çocuklarda bu hastalığın semptomlarını listelemiştir. En yaygın semptomlardan bazıları şunlardır:
- Ağız kuruluğu ve ağız kokusu
- Dudaklarda çatlama
- Burun akıntısı
- Kulak problemleri
- Gürültülü bir şekilde nefes alma
- Tekrarlayan burun ya da sinüs enfeksiyonları
Tüm bu semptomlar, yeni doğmuş bir bebeğin düzgün nefes alamamasından kaynaklanmaktadır. Şişmiş doku, havanın üst solunum yollarına akmasına yol açar, böylece bebek ağzından nefes almaya başlar.
Bu konuyu da okuyun: Çocuklarda Mononükleoz: Bilmeniz Gerekenler
Bebeklerde Adenoidit Tedavisi
Bebeklerde adenoiditi tedavi etmenin anahtarı beklemek ve görmektir. Alerjik reaksiyonu olan bir yeni doğana antibiyotik vermenin bir anlamı yoktur. Hastayı kendi kendinize teşhis etmenin söz konusu olmaması gerektiğini de unutmayın. Bir çocuk doktoruna danışmalısınız, onlar çeşitli önlemler alabilirler:
- Viral enfeksiyonlar genellikle tedavi gerektirmez. Aslında üst solunum yollarında bu tip bir patoloji görülmesi, en azından bazı bilimsel kaynaklara göre, genellikle 5 ila 7 gün sonra düzelir.
- Bazı bakteriyel enfeksiyonlar antibiyotik gerektirir. Örneğin, Amoksisilin en çok kullanılan ilaçlardan biridir ve genellikle yaklaşık 48 ila 72 saat içinde iyileşmeler görülmesini sağlar.
- Alerjik bir reaksiyondan şüpheleniyorsanız, nazal steroid spreyler ya da antihistaminikler iyi bir yoldur.
- Bebeğin beslenme düzenindeki değişiklikler ve bir pediatrik beslenme uzmanının tavsiyesi, mide yanması ve reflü semptomlarını hafifletmek için yeterli olmalıdır.
Yine, hasta tedaviye yanıt vermezse ve yaşam kalitesini düşüren solunum problemleri yaşamaya devam ederse, o zaman adenoidektomiye (adenoidlerin alınması) ihtiyaç duyulabilir. Bu cerrahi işlem çoğu bebek için hiçbir risk oluşturmaz.
Bebeklerde Adenoidit ve Çocuk Doktorunun Rolü
Bu, genellikle üst solunum yolunda gerçekleşen diğer patolojik süreçler ile ilişkilendirilen yaygın bir hastalıktır. Bu nedenle, bebeğinizde solunum güçlüğü, ağız kokusu, ağız kuruluğu, ağlama ve sürekli rahatsızlık varsa bir çocuk doktoruna danışın.
Buna ek olarak, bakteriyel enfeksiyonların neden olduğu atakların halsizlik ve ateş ile birlikte de ortaya çıkabileceğini unutmayın. Bu nedenle, eğer bu semptomlardan herhangi birini fark ederseniz bir doktora danışmalısınız.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- Richardson, M. A. (1999). Sore throat, tonsillitis, and adenoiditis. Medical Clinics of North America, 83(1), 75-83.
- Bowers, I., & Shermetaro, C. (2019). Adenoiditis. In StatPearls [Internet]. StatPearls Publishing.
- Reyes Concepción, D., & Gómez Martínez, M. (2014). Caracterización clínico-epidemiológica de la adenoiditis crónica en la infancia. MediSur, 12(2), 383-389.
- Adenoides, Kidshealth.org. Recogido a 19 de septiembre en https://kidshealth.org/es/kids/adenoids-esp.html
- American Academy of Pediatrics. Subcommittee on Management of Sinusitis and Committee on Quality Improvement. Clinical practice guideline: management of sinusitis. Pediatrics. 2001 Sep;108(3):798-808.
- Reyes Concepción, Daniel, and Margarita Gómez Martínez. “Caracterización clínico-epidemiológica de la adenoiditis crónica en la infancia.” MediSur 12.2 (2014): 383-389.
- Sjogren, Phayvanh P., et al. “Comparison of pediatric adenoidectomy techniques.” The Laryngoscope 128.3 (2018): 745-749.
- Jacomino, Ángel Luis, Rosa Caridad Truffin Hernández, and Anisela Expósito Pérez. “Infecciones rinofaríngeas en la infancia.” Revista Cubana de Otorrinolaringología y Cirugía de Cabeza y Cuello 3.1 (2019).
- Jaime, M. Francisca, and M. Francisca. “Relación del reflujo gastroesofágico y manifestaciones respiratorias, desde el punto de vista de la gastroenterología pediátrica.” NEUMOLOGIA PEDIÁTRICA (2019): 126.