Protein Bakımından Zengin 8 Bitkisel Yiyecek

Çoğu insan, bitkisel proteini hayvansal proteinden daha sağlıklı bulur, çünkü ikincisi daha fazla kalori ve yağ içermektedir. Kendiniz bu farkı görebilmek için, beslenmenize bu bitkisel seçeneklerden bazılarını eklemeyi deneyin!
Protein Bakımından Zengin 8 Bitkisel Yiyecek
Karla Henríquez

tarafından incelendi ve onaylandı. Doktor Karla Henríquez.

Tarafından yazılmıştır Daniela Echeverri Castro

Son Güncelleme: 16 Eylül, 2022

Protein açısından zengin gıdalar beslenmenin çok önemli bir parçasıdır, çünkü fiziksel ve zihinsel sağlıkta hayati bir rol oynarlar.Tüm besinler vücudunuzun sağlığı için gerekliyken, mesele metabolik aktivite, hormon salgısı, kaslar ile kemikleri güçlendirmek olduğunda, protein bir yıldızdır.

Aslında, vücudunuza verebileceğiniz, onu çalıştırmaya yardımcı olacak en iyi enerji kaynaklarından biridir.Bununla birlikte, birçok kişi proteini genelde hayvanlardan alır; bu protein sağlıklı olsa bile, kilo alımına neden olabilecek kaloriye ve yağa sahiptir.

Neyse ki protein aynı zamanda pek çok sebzede bulunur; bu diyetinize çeşitlilik katar ve böylelikle bütün besin maddelerini iyice absorbe etmenizi sağlar.Burada, en iyi 8 bitkisel kökenli proteini ve bunları beslenme planınıza nasıl ekleyeceğinizi paylaşacağız.

Onların ne olduğunu öğrenmek için okumaya devam edin!

1. Tofu

yüksek protein kaynağı tofu

Soya temelli bir gıda olan tofu, Japon mutfağının geleneksel bir parçasıdır, zira hafif aroması hem de temel besin maddeleri bakımından çok tercih edilmektedir.

Yüksek kaliteli protein içermesi bakımından çok önemlidir, çünkü diğer şeylerin yanında kas kütlesi oluşturmaya yardımcı olmaktadır.Her 100 gram tofudan, 10 gram protein ve 110 kalori elde edersiniz.

Tofu, özellikle menopoz döneminde hormonal dengenin korunması için çok iyi olan izoflavonlar ve antioksidanlar içerir.

2. Kinoa

Kinoa, Güney Amerika’da, özellikle Peru ve Bolivya’da popüler bir besindir.Fiziksel ve bilişsel sağlığınız için önemli yararlar sağlayan besin maddeleri içeren bir sahte tahıldır.

Kalorisi çok düşük olmasına rağmen, metabolizmayı ve kas gücünü harekete geçirecek önemli miktarda vitamin, mineral ve temel aminoasit içerir.

Birçok kişi, sadece yüksek protein içeriği nedeniyle değil, aynı zamanda lif, antioksidanlar ve size iyi gelen diğer bileşiklerinden dolayı onu en iyi bitkisel proteinlerden biri olarak düşünür.

3.Protein Bakımından Zengin Baklagiller

baklagil salatası

Baklagiller, herkesin çeşitli tariflerle beslenmelerine dahil edebilecekleri bitkisel bir proteindir.Güç veren bu bitkiler, atletik performans ve kas kütlesinin artırılması için önerilir.

Fasulye içerdiği lif nedeniyle, bakteri florasını düzenlemek ve bağırsak aktivitesini uyarmak için harikadır.Lif, aynı zamanda tok tuttuğundan dolayı baklagilleri, kilo vermeye çalışan herkes için ideal bir seçenek haline getirmektedir.

Glisemik indeksi, kalori miktarı düşüktür ve metabolik rahatsızlıklardan kaçınmak için kullanışlıdır.

En iyilerinden bazıları şunlardır:

  • Mercimekler
  • Fasulyeler
  • Nohut

4. Su teresi

Her 100 gram su teresinde, sağlığınıza iyi gelecek lif, antioksidanlar ve diğer önemli besin maddelerinin yanı sıra 3 grama kadar protein vardır.

Taze su teresi yemek size enerji artışı sağlar ve aynı zamanda eklem, kemik ve kas sağlığınızı destekler.

5. Kuşkonmaz

kuşkonmaz demeti

Kuşkonmaz, idrar söktürücü ve detoks yapıcı güçleri ile bilinir ve vücudunuza bir miktar iyi proteinlerden sağlar.

Asparagin adı verilen temel aminoasidi içermektedir, bu madde emildiğinde kas kütlesini oluşturur ve sinir sisteminizdeki dengeyi teşvik eder.Ayrıca şekeri enerjiye dönüştüren süreçte çok önemli olan insülin salgılanmasını iyileştirmeye yardımcı olur.

6.Ispanak

Bu harika sebze, vücudunuzdaki birçok sistemin daha iyi işlemesine katkıda bulunan aminoasitler, antioksidanlar ve vitaminlerin çok sağlıklı bir kaynağıdır.

Her 100 gramı, 5 ila 7 gram protein içermektedir; bu da ıspanakta bulunan lif ve minerallerle birlikte kas kuvvetini ve fiziksel performansı artırır.

7.Protein Deposu Brokoli

iki adet brokoli

Bu sebzeyi beslenmenize eklemek; günlük protein, lif ve mineral ihtiyaçlarınızı karşılamak için mükemmel bir seçimdir.

Her 100 gramdan, bu makro besin maddesinden 2 ila 3 gram arasında alırsınız, diğer bir deyişle erkekler için önerilen günlük miktarın % 5’ini ve kadınlar için önerilen günlük miktarın % 6’sını karşılamaktadır.

8. Salatadaki Protein Kaynağı Marul

Marul çoğunlukla birçok salatada temel olarak bilinir, ancak aynı zamanda besleyici ve tıbbi değeri ile bilinmektedir.Düzenli olarak diyetinize dahil edildiğinde, vücudunuzun günlük gereksinimlerini karşılamaya yardımcı olan az miktarda protein içermektedir.

Serbest radikallerin ve diğer dış etkenlerin neden olduğu zararlardan sizi koruyan lif, antioksidanlar ve temel vitaminler bakımından zengindir.

Gördüğünüz gibi, bol miktarda protein içeren çok sayıda sebze vardır.Bunları hayvan bazlı proteinlerden daha çok ve düzenli olarak beslenmenize ekleyin.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Neithercott, T. (2010). Tofu and you. This protein-packed food is a smart alternative to meat. Diabetes Forecast63(7).
  • Repo-Carrasco, R., Espinoza, C., & Jacobsen, S.-E. (2003). Nutritional Value and Use of the Andean Crops Quinoa ( Chenopodium quinoa ) and Kañiwa ( Chenopodium pallidicaule ) . Food Reviews International19(1–2), 179–189. https://doi.org/10.1081/fri-120018884
  • Nowak, V., Du, J., & Charrondière, U. R. (2016). Assessment of the nutritional composition of quinoa (Chenopodium quinoa Willd.). Food Chemistry193, 47–54. https://doi.org/10.1016/j.foodchem.2015.02.111
  • Koike, S., Gladders, P., & Paulus, A. (2013). Spinacia oleracea. In Vegetable Diseases (pp. 368–381). CRC Press. https://doi.org/10.1201/b15147-18
  • Iqbal, A., Khalil, I. A., Ateeq, N., & Sayyar Khan, M. (2006). Nutritional quality of important food legumes. Food Chemistry97(2), 331–335. https://doi.org/10.1016/j.foodchem.2005.05.011

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.