Böbrek Yetmezliği ie İlgili Bilmeniz Gereken 7 İşaret

İyi bir böbrek fonksiyonunun sağlık açısından yüksek bir yaşam kalitesi elde etmemizi sağladığı bir sır değildir.
Böbrek Yetmezliği ie İlgili Bilmeniz Gereken 7 İşaret
Maricela Jiménez López

tarafından incelendi ve onaylandı. doktor Maricela Jiménez López.

Tarafından yazılmıştır Carolina Betancourth

Son Güncelleme: 16 Eylül, 2022

Bazen böbrek bölgesinde tekrar eden bir ağrı, bu organlarda bir problem olduğunu gösterebilir. Bu ağrı böbrek yetmezliği ile ilgili dair bir semptom olabilir. Ancak kasların zayıflamasından dolayı da ortaya çıkabilir.

Her ne kadar bu organların önemi hakkında genellikle düşünmesek de böbreklerimiz vücuda zarar verebilecek sıvıları ve toksinleri atmamıza yardımcı olmaya çalışır. Böbreklerimiz gün boyunca 190 litreye kadar kan işleyebilir ve filtreleme işleminden sonra yaklaşık 2 litre su ve atık çıkarmamızı sağlar.

Buna ek olarak, kan basıncının kontrolüne ve bazı hormonların salınımına destek oldukları için vücut refahımızı belirlemede büyük rol oynarlar. Böyle olunca da böbrek yetmezliği ile ilgili semptomlar herhangi bir kronik problemin gelişimine yol açabilir.

Bu nedenle anormalliklerin ya da hastalıkların herhangi bir işaretine zamanında dikkat etmek önemlidir. Bu vesileyle, sisteminizde bir şey doğru olmadığı zaman ortaya çıkabilecek böbrek yetmezliği ile ilgili 7 semptomu bu yazıda topladık. Gözden kaçırmayın!

Böbek Yetmezliği ile İlgili Olabilecek Belirtiler

1. Sıvı tutulumu ve iltihaplanma

sıvı tutulumu

Böbrek yetmezliğinin ilk belirtilerinden biri vücutta oluşan kontrolsüz iltihaplanmadır ve bu duruma sıvı tutulumu da eşlik eder. Böbrek yetmezliği ile ilgili bu semptomlar böbreklerin atıkları filtreleme ve idrar üretme konusunda zorluk çekmesinin bir sonucudur.

Sonuç olarak, bu durum atıkların dokularda kalmasına neden olur. Aşağıda belirtilen bölgelerde iltihaplanmalar fark ederseniz, durum daha kötüye gitmeden mutlaka doktorunuza danışın:

  • Ayaklar ve ayak bileği
  • Eller
  • Bacaklar
  • Yüz
  • Karın

2. Mesane kontrolünün kaybedilmesi

Birçok olası böbrek yetmezliği semptomlarından biri olarak mesane kontrol problemlerini hesaba katmalısınız. Tuvalete çıkışınızda belirli bir artış ya da azalma, böbreklerin işlevinde bir anormallik olabileceğini gösterir.

3. İdrarda belirgin değişiklikler

idrar örneği

İdrarın dokusu, rengi ve kokusu böbreklerin görevini yerine getirmek konusunda güçlük çekip çekmediğini tespit etmemizi sağlayan özelliklerdir. Normalden daha sarımsı bir renk gibi belirgin değişiklikler enfeksiyon ya da kronik problemlerin bir belirtisi olabilir. Ayrıca şu durumlar söz konusuysa, bir doktora danışılması gerekir:

  • Köpüklü idrar
  • Çok güçlü veya nahoş koku
  • İdrar yaparken yanma hissi
  • İdrarda kan olması

4. Böbrek yetmezliği semptomları: Deri kızarıklığı

Kızarıklık birden çok faktöre bağlı olarak ortaya çıkabilir; ancak böbreklerde problem olması da bu sorunun varlığını açıklayabilir. Organlar kan dolaşımında kalan bazı toksinleri filtrelemek konusunda başarısız olurlar.

Vücut onları taşıdıktan sonra derideki normal yağ üretimini değiştirir. Sonuç olarak, vücutta çirkin sivilceler ortaya çıkabilir. Bununla birlikte, neredeyse her zaman can sıkıcı bir kaşıntı ve tahriş hissi duruma eşlik eder.

5. Böbrek yetmezliği ile ilgili semptomlar: Bel ağrısı

bel ağrısı

Bel bölgesinde ya da vücudun bir yanında tekrar eden bir ağrı, böbrek yetmezliği semptomlarından biri olabilir. Bu tür hastalıkları olan insanlar, özellikle yaşlı bireyler iltihaplanma nedeniyle bu tür bir ağrı hissedebilir. Kaslardaki zayıflamanın bir belirtisi de olmasına rağmen, bu organlarda bir sorun olabileceğini göz ardı etmemeliyiz.

6. Yüksek tansiyon

Böbrek yetmezliği ya da böbrek hastalığı tanısı konulan hastalar kan basınçlarını sürekli kontrol etmelidirler; çünkü bu durum ciddi değişikliklere neden olabilir. Bu organlar tarafından gerçekleştirilen fonksiyonlar, kan basıncının istikrarını koruyan iki önemli mineral olan potasyum ve sodyum düzeyini dengede tutmaya yardımcı olur.

Ayrıca dokuların ve damarların iltihaplanmasını önlerken, vücuttaki sıvıları da kontrol altında tutar. Öte yandan, hipertansiyonun böbrek damar darlığı olarak da bilinen ve böbreklere kan taşıyan atar damarın kısmen tıkanmasına neden olan bir problemden kaynaklandığını unutmamalıyız.

7. Böbrek yetmezliği semptomları: Bitkinlik hissi

yorgunluk böbrek yetmezliği belirtileri

Böbrekler, fonksiyonlarında başarısız oldukları zaman, hastalarda yorgunluk hissi ve enerji yetersizliği görülür. Bunun nedeni, eritropotein olarak bilinen bir hormonun üretiminin azalmasıdır.

Bu hormon, oksijen ve besin maddelerinin taşınmasını ideal hale getirmek için kanda kırmızı kan hücreleri oluşturmaktan sorumludur. Düzensizliği ise kronik anemiye, baş dönmesi ve konsantrasyon sorunlarına yol açabilir.

Bu semptomlardan herhangi birini fark ettiniz mi? Erken aşamalarda tespit edildikleri durumda böbrek sorunlarının çoğunun düzeltilebileceğini unutmayın. Herhangi bir uyarı işaretini derhal dikkate alın ve riski azaltacak sağlıklı alışkanlıklar edinmeye çalışın.

Ana görsel referansı: © wikiHow.com


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Bagshaw, S. M., Bellomo, R., Devarajan, P., Johnson, C., Karvellas, C. J., Kutsiogiannis, D. J., … Gibney, R. T. N. (2010). Review article: Acute kidney injury in critical illness. Canadian Journal of Anesthesia. https://doi.org/10.1016/j.jct.2016.09.035
  • Jelkmann, W. (2016). Erythropoietin. Frontiers of Hormone Research. https://doi.org/10.1159/000445174
  • Yang XH, Zhang BL, Gu YH, Zhan XL, Guo LL, Jin HM. (2018).Association of sleep disorders, chronic pain, and fatigue with survival in patients with chronic kidney disease: a meta-analysis of clinical trials. Sleep Med. 2018 Nov;51:59-65. doi: 10.1016/j.sleep.2018.06.020.
    • Center for Disease Control and Prevention. (2010). National Chronic Kidney Disease Fact Sheet. National Center for Chronic Disease Prevention and Health Promotion. https://doi.org/10.1007/s12205-017-1086-8

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.