Çocuklarda Saç Bakımı Önerileri

Çocuğunuzun ne yediği çok önemlidir. Besin seçimleri vücutlarının sağlıklı ve güçlü olarak büyümesine yardımcı olmasının yanı sıra çocuğunuzun saç sağlığını da etkiler.
Çocuklarda Saç Bakımı Önerileri

Son Güncelleme: 22 Şubat, 2022

Bir çocuğun büyümesiyle saçlarının yapısı da değişir. Bebeklikte çok az olan saçlar, ama zamanla kalınlaşır ve gürleşir. Bu yazımızda çocuklarda saç bakımı hakkında püf noktalardan bahsediyoruz.

Çocuğunuzun saçlarının sağlıklı ve güçlü bir şekilde uzaması için iyi bir saç bakımı çok önemlidir. Çocuklara küçük yaşta saç bakımını öğretmek gerekir.

Çocuklarda saç bakımı sadece güzel görünmek için değil; aynı zamanda hijyenle de alakalıdır, bu yüzden çocukların küçük yaştan itibaren saçlarıyla ilgilenmeyi bilmeleri önemlidir. Bu yazımızda sizlere çocuklarınızın saçlarının güçlü ve sağlıklı bir şekilde uzayıp gürleşmesi için basit öneriler sunacağız

1. Çocukların saçlarının daha çabuk uzaması için öneriler

Her şeyden önce, bebeğinizin kel veya çok az saçla doğması endişelenecek bir durum değildir. Birkaç ay içinde saçları çıkacaktır. Her çocuğun kendine özgü saç gelişimi vardır.

Tipik olarak 3 yaşına geldikleri zaman, saçlar kafalarını tamamen kaplamış olur ve parlak, hatta bazen de dalgalı olabilir. Fakat zamanla çocukların saç yapısı değişebilir.

Bebeklerin çoğunun saçları açık renkli olur ve zamanla koyulaşır. Aynı şey gözleri için de geçerlidir. Genellikle bebekler mavi veya gri gözlerle dünyaya gelir. 8 veya 9 aylık olduklarında ise asıl göz ve saç rengi kendini belli eder. 

Peki, bu renk değişimlerinin nedeni nedir? Bebeklerde melanin üreten hücreler olgunlaşmamıştır, bu da onların daha henüz genlerinde olan kesin saç şeklinin veya göz renginin oluşmamasına neden olur.

2. Çocukların saçlarının güçlü uzamasına yardımcı olan besleyici ögeler

çocuklar için muzlu süt

Bildiğiniz üzere, çocuklar içeriğinde bir çok vitamin ve protein olan dengeli bir beslenmeye ihtiyaç duyar. Peki, hangi besinler çocukların saçlarının daha sağlıklı uzamasına yardımcı olur? B vitamini (biotin) çocukların saç sağlığı için çok faydalıdır

Ne kadar saçımız olacağını belirleyen bir genetik kodumuz olmasına rağmen, daha gür saçlara sahip olabilmek adına doğru beslenmek önemlidir. Unutmayın; çocuğunuzun beslenme programına belli başlı gıdaları eklemelisiniz. 

  • Yumurta
  • Tam tahıllı ekmek
  • Peynir veya yoğurt
  • Avokado
  • Ahududu
  • Sardalye
  • Somon
  • Alabalık
  • Ceviz
  • Muz
  • Domates

Çocuklarda saç bakımı

çocuklarda saç kaşıntısı bit pire

Çocukların saçları aynı yetişkinlerin saçları gibi mi olmalıdır? Çocuklarda saç bakımı nasıl yapılmalıdır? Aşağıda, çocuğunuz saçlarının daha sağlıklı olması için günlük olarak uygulayabileceğiniz bazı önerileri sizler için listeledik.

1. Çocuğunuzun saçlarını ne sıklıkla yıkamalısınız?

Çocukların saçlarının her gün yıkanması gerekmez, çünkü bu saçları kurutur. Çocukların saçları, ideal olarak iki günde bir yıkanmalıdır. 

Fakat, yine de bu çocuğun ne kadar hareketli olduğuyla ilgilidir. Örneğin, fazla hareketli olup, çok terliyorsa çocuğunuzun saçlarını daha sık yıkamalısınız.

Çocuğunuzun saçlarının doğal pH dengesini korumak için her zaman hipoalerjenik saç ürünleri tercih etmeyi unutmamalısınız.

2. Taranması zor saçlar

Çoğu zaman, uzun saç kolayca düğümlenir ve taraması zorlaşır. Günde bir kaç kere saçların taranması saçların sağlıklı uzamasına yardımcı olur ve kafa derisinde kan dolaşımını arttırır. Saç tarama işleminin çocuğunuz için daha acısız olması adına aşağıdaki önerilerimizi dikkate almalısınız:

  • Hindistan cevizi yağı: Hindistan cevizi yağının sağlığa ve güzelliğe faydaları sonsuzdur, ve en kullanışlı özelliklerinden biri de saç kremi olarak kullanılmasıdır. Avucunuzun içine birkaç damla Hindistan cevizi yağı alın ve çocuğunuzun saçlarına köklerinden başlayarak uygulayın. Sonra geniş dişli bir tarakla düğümleri açın.
  • Ilık su ve saç kremi: Bu bir diğer güzel öneri. Bir sprey şişesine ihtiyacınız var, bunun içine ılık su koyun ve normalde kullandığınız saç kremi ile karıştırın. İyice karıştırın ve çocuğunuzun saçlarına sürün. Taradığınız zaman düğümlerin ne kadar hızlı açıldığına şaşıracaksınız!
  • Elma sirkesi tedavisi: Bunun için tek ihtiyacınız olan 100 ml su ve 25 ml elma sirkesidir. Bunları bir sprey şişesine koyun, karıştırın ve nemli saçlara uygulayıp 15 dakika bırakın. Sonra normal şampuanı ile çocuğunuzun saçlarını yıkayın. Ne kadar yumuşak ve parlak olduğuna inanamayacaksınız!

3. Saç maşası, saç düzleştiricisi veya saç kurutma makinesini yüksek ısıda kullanmayın

Eğer sadece arada bir çocuğunuzun saçlarını bir parti veya organizasyon için yaptırıyorsanız sorun yok fakat en iyisi saçlara zarar veren bu aletlerden ve saç boyalarından uzak durmaktır. Bu şekilde, çocuğunuzun saçların sağlıklı bir şekilde uzamasını sağlayabilirsiniz. 

Ayrıca unutmayın, uyumadan önce çocukların saçları iyice taranmalıdır ve tokalar çıkarılmalıdır.

 


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Wade, M. S., & Sinclair, R. D. (2002). Disorders of hair in infants and children other than alopecia. Clinics in Dermatology20(1), 16–28. https://doi.org/10.1016/S0738-081X(01)00226-7
  • Almohanna HM, Ahmed AA, Tsatalis JP, Tosti A. The Role of Vitamins and Minerals in Hair Loss: A Review. Dermatol Ther (Heidelb). 2019;9(1):51–70. doi:10.1007/s13555-018-0278-6
  • Asifa N, Kusagur MS, SugaReddy. Prevalent Practices and Perceptions in Hair Cleansing. Int J Trichology. 2017;9(3):136–137. doi:10.4103/ijt.ijt_41_16
  • Zhou, Y & Rigoletto, Ray & Koelmel, D & Zhang, Guojin & Gillece, Tim & Foltis, Linda & Moore, David & Qu, X & Sun, C. (2011). The effect of various cosmetic pretreatments on protecting hair from thermal damage by hot flat ironing. Journal of cosmetic science. 62. 265-82.

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.