Depresyondayken Yürümek Beyni İyileştirir

Depresyonda iken ılımlı ama düzenli olarak fiziksel egzersiz yapmanın daha iyi hissetmenize yardımcı olabileceğini biliyor muydunuz? Günde sadece yarım saat yürümek size aşağıdaki faydaları sağlar.
Depresyondayken Yürümek Beyni İyileştirir

Son Güncelleme: 07 Nisan, 2019

Depresyondayken yürümek ve ılımlı ama düzenli olarak fiziksel egzersiz yapmak daha iyi hissetmenize yardımcı olur. Detaylar için okumaya devam edin!

Depresyonda olduğunuz zaman dünyanız farklı hızda ilerler. Beyniniz bu süreçten geçerken deneyimlediğiniz aktivite seviyesi ve gerçekleşen sinirsel bağlantılar çok daha azdır.

Illinois Üniversitesinde yapılan bir çalışmaya göre, duyguların koruyucusu olan yapı, depresyon sırasında çok daha az seviyelerde işler.

Tüm bu özelliklerin çok özel bir amacı vardır: sizi kendinize odaklanmaya itmek. Kendinize iç dünyanızı analiz etmek, anlamak ve çözmek için zaman tanıma amacıyla en düşük seviyelerde idare edersiniz. 

Ama bu hiçbir zaman kolay olmaz. Depresyon, grip veya enfeksiyon gibi tedavi edilemez. Bu hastalığın üstesinden gelmek için, bu probleme farklı bir yolla yaklaşmanız gerekir.

İlk olarak, doktorunuz öneriyorsa uygun terapi eşliğinde ilaç kullanmayı deneyebilirsiniz. Nörologlar bu sürece ayrıca nöronal plastisite olarak bilinen süreci tartışarak yaklaşıyor. 

Yoğun ve anlamlı yeni uyarıcılar ve hisler deneyimlemek sinirsel bağlantılarınızı tekrar çalıştırabilir. Mesela, her gün dışarı çıkıp yürümek kadar basit bir eylem oldukça iyileştirici olabilir.

Bugün bu konu hakkındaki detayları inceleyeceğiz. Hatırlamaya kesinlikle değer.

Depresyondayken yürümek

Illinois Üniversitesinde psikiyatrist olan Scott Langenecker, depresyonu tetikleyen faktörlerden birinin “düşüncelere dalmak” olduğunu açıklıyor.

İnsanlar negatif ve kaderci fikirlere taktıkları zamanlardan geçerler. 

  • Sonu gelmeyen bir çekinme halidir. Olumsuz duygular, sizi sonunda kendi kara deliğinizin içine düştüğünüz kaderci bir duygusal sürecin içine sokana kadar üst üste birikir.
  • Rutinler, küçük alanlarda yaşamak ve hatta sürekli aynı kişilerle görüşmek bile bu dalgın düşünceleri arttırabilir.
  • Depresyon, insanların doğa ile temas halinde olduğu küçük köy veya kasabalara nazaran şehirlerde daha sık görülür.
başı ağrıyan kadın
  • Ama elbette bir anda her şeyi bırakıp dağlarda yaşamaya gidemeyiz. Doğayla bağınızı yeniden kurmak için kendinize birkaç saat ayırmanız yeterlidir.
  • Eğer depresyon yaşıyorsanız, her gün bir parkta, ormanda veya sahil kenarında yürüyüş yapın. Yürümenin kolay olduğu yeşil alanları seçin.

Birkaç gün içinde şunları fark etmeye başlayacaksınız.

Ruh haliniz değişir

Biraz egzersiz yapınca bu yarım saatlik bir yürüyüş de olsa beyin endorfin salgılar.

  • Endorfinler beyinde keder, olumsuzluk ve hatta acıyı azaltan alıcılarla iletişime geçer.
  • Nörologların açıkladığına göre endorfinler kişiye zevk hissi yaşatır. Bu durum koşucuların maraton sonunda yaşadıkları coşku halidir.
  • Obsesif ve kaderci düşünce biçimini kırmayı teşvik eden pozitif ve enerji dolu bir histir. Bir çok şeyi perspektife yerleştirmeye yardımcı olur.

Sinirsel bağlantıları geliştirir

Sinirsel bağlantılar ve depresyon arasında bir ilişki olduğunu daha önce belirtmiştik. Ilımlı ve düzenli egzersizin beyin performansını arttırabileceğini bilmek ilginç.

sinir hücreleri

Çeşitli yollarla harika bir şey başarılabilir.

  • İlk olarak, nörojenez olarak bilinen durum yeni beyin hücreleri yaratır.
  • Kalp ritmi dengelenir, beyin daha fazla oksijen alır ve daha zevkli, pozitif ve motive edici nöro-kimyasalların salımını tetikler.
  • Tüm bu içsel kimya yeni hücreler yaratır ve daha güçlü sinirsel bağlantıları seçer.

Bu faydalar ilk günde veya saniyede kendini belli etmeyecektir. Günlük egzersiz konusunda istikrarlı olmalısınız. O zamanın “size ait” olduğunu hatırlayarak her gün yarım saat yürüyüşe çıkın.

Bunları keyif anlarına çevirin.

Depresyondayken yürümek yaratıcılığı da arttırır

Yaratıcılık, depresyon çeken birine nasıl yardımcı olur diye düşünebilirsiniz. İster inanın ister inanmayın, gelişimi cesaretlendiren bu güçlü kabiliyet iyileşme sürecinizde daha olumlu bir yol görmenize yardımcı olacak.

yürümek

Yürümek sizi rahatlatır. Attığınız her adım ve aldığınız her nefes beyni uyarır.
  • İşte kendinize ve refahınıza bağlandığınız bu anlarda birden birçok şey perspektife oturur. Sonuç olarak, yeni fikirler edinirsiniz.
  • Olumlu düşünce her zaman sizi depresyonda tutan o küçük zincirleri kırmaya yardımcı olur. 
  • Yürüyüşe çıktığınızda yeni fikirler üretmeniz olasıdır. Bu yaratıcılık illa ki sanatsal olmak zorunda değildir. Kişisel becerinin sizi bu karanlık delikten çıkaracağından zaten bahsetmiştik.
  • Depresyonun üstesinden gelmek kolay değildir. Ama yeni bir hayal, proje, arzu ve sonra her şeyi değiştiren karar bir gün ortaya çıkacak.

Bu küçük değişimi uygulamaya değer. Eğer depresyon çekiyorsanız, yürüyüşe çıkın ve beyninizin yavaşça iyileşmesine izin verin.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Jacobs, R. H., Barba, A., Gowins, J. R., Klumpp, H., Jenkins, L. M., Mickey, B. J., … & Hsu, D. T. (2016). Decoupling of the amygdala to other salience network regions in adolescent-onset recurrent major depressive disorder. Psychological medicine, 46(5), 1055-1067.
  • Stathopoulou, G., Powers, M. B., Berry, A. C., Smits, J. A., & Otto, M. W. (2006). Exercise interventions for mental health: a quantitative and qualitative review. Clinical psychology: Science and practice, 13(2), 179-193.
  • Robertson, R., Robertson, A., Jepson, R., & Maxwell, M. (2012). Walking for depression or depressive symptoms: a systematic review and meta-analysis. Mental health and physical activity, 5(1), 66-75.
  • Boecker, H., Sprenger, T., Spilker, M. E., Henriksen, G., Koppenhoefer, M., Wagner, K. J., … & Tolle, T. R. (2008). The runner’s high: opioidergic mechanisms in the human brain. Cerebral cortex, 18(11), 2523-2531.

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.