Deri İltihabı İçin Ev Yapımı Gliserinli, Propolisli ve Killi Sabun

Deri iltihabı kaşıntı ve ciltte kızarma gibi semptomlarla kendini belli eder. Bugün sizinle doğal olarak deri iltihabıyla savaşmaya yardımcı iltihap giderici özellikler taşıyan ev yapımı bir sabun tarifi paylaşacağız. 
Deri İltihabı İçin Ev Yapımı Gliserinli, Propolisli ve Killi Sabun
Maricela Jiménez López

Yazan ve doğrulayan doktor Maricela Jiménez López.

Son Güncelleme: 30 Eylül, 2018

Deri iltihabı tedavi edilmesi zor bir cilt problemidir. Diğer tüm cilt sorunları gibi yediklerinizle, sinir ve duygu durumunuzla, etrafınızda olup bitenlerle ilgili bir reaksiyon ortaya çıkmış olabilir. Bugünkü yazımızda sizinle gliserin, propolis ve kilden meydana gelen basit bir ev yapımı sabun tarifi paylaşmak istiyoruz. İltihap giderici özellikleri olan bu sabun doğal bir şekilde deri iltihabının üstesinden gelmenize yardımcı olacaktır.

Deri iltihabı nedir?

Deri iltihabı deride meydana gelen bir iltihaplanmadır. Kaşınma ve kızarma gibi semptomlarla kendini belli eder. Deri iltihabının farklı türleri vardır. Aynı şekilde bu sorunun ortaya çıkmasının altında yatan farklı sebepler olabilir. Bu nedenle pek çok insan için tedavi edilmesi zor bir bozukluktur.

Siz de alerji gibi belli bir faktör sonucunda deri iltihabı sorunuyla karşılaşmış olabilirsiniz. Kronik bir deri iltihabınız da olabilir.

İyileştirici Malzemeler

Gliserin

ev yapımı sabun gliserin

Gliserin sülfat içermeyen doğal sabunların baş malzemesidir. Enfeksiyon önleyici antiseptik özellikleri vardır ve cildinizin nemli kalmasına yardımcı olur. Ayrıca cildi yumuşatır ve renginin solmasını engeller.

Gliserinle sabun yapmak çok kolaydır çünkü bu malzemeyi cildiniz için iyileştirici özellikler barındıran diğer malzemelerle bir araya getirebilirsiniz.

Propolis

balmumu

Propolis, güçlü iyileştirici özellikleriyle bilinen %100 doğal bir malzemedir. Cildin üzerindeki herhangi bir bakteri veya mantarla savaşmak için çok uygundur.

Propolis arıların kovanlarını korumak için bitkilerden ve ağaçlardan özütledikleri bir reçine karışımıdır. Bu, içeriği geldiği bitki kaynağına bağlı olduğu için propolisin besinsel değerinin oldukça kompleks ve değişken olduğu anlamına gelir. Kesin olan şey propolisin yoğun miktarda vitamin, mineral, antioksidan ve esansiyel yağ içerdiğidir. Bunların tümü kovanı koruma görevini görürler.

Söz konusu deri iltihabı olduğunda, propolis çok etkili bir iltihap giderici ve ağrı kesicidir. Ayrıca ciltteki dolaşımın da iyileşmesini sağlar. Yan etkisi olmayan doğal bir antibiyotiktir. Yiyebilirsiniz veya doğrudan cildinizin üzerine uygulayabilirsiniz.

Kil

kil havlu çiçek

Kil, kozmetik amaçla hazırlanan ev yapımı ürünlerde yaygın olarak yer verilen bir malzemedir. Üç iyileştirici özelliği öne çıkar:

  • Yüksek miktarda mineral barındırır ve ciltteki gözeneklerden kan akışına giren elementlerin izini takip eder.
  • Ayrıca iltihabın azaltılmasına yardımcı olur.
  • Hatta toksinleri vücuttan çıkarır.

Bu özellikleri onu güzellik tedavileri için olduğu kadar belli deri bozuklukları için de harika bir çözüm haline getirir.

Ev yapımı ve doğal sabun

Malzemeler

Bu ev yapımı sabunu hazırlamak için aşağıdaki malzemelere ihtiyacınız olacak:

  • 1 kalıp gliserin sabun (100 g)
  • 1 yemek kaşığı propolis sıvısı özü (8 ml)
  • 3 yemek kaşığı ince toz kil (45 g)
  • Ayrıca sabuna özel bir koku vermek için lavantalı, biberiyeli, limonlu veya portakallı gibi sevdiğiniz bir esansiyel yağdan birkaç damla ekleyebilirsiniz.

Hazırlanışı

Deri iltihabı iyileştirici sabunu yapmak için şu basit adımları izleyin:

  • Gliserin kalıbını eriyinceye kadar ısıtın. Bunu ocağın üzerinde veya mikrodalga fırında yapabilirsiniz.
  • Kaynama noktasına getirmek zorunda değilsiniz. Sadece gliserin sıvılaşana kadar ısıtın.
  • Sonra gliserini cam bir kasenin içine koyun ve sıvı haldeki propolisle kili ekleyin. İyice karıştırın. Karıştırırken ahşap veya cam bir kaşık kullanın. Plastik ya da metal olmasın. Bu, kilin iyileştirici özelliklerini yok etmemek için gereklidir.
  • İyice karıştırdıktan sonra karışımı bir kalıba veya sabununuza şeklini verecek olan bir kaba dökün. Bir sabunluğu veya plastik bir şişenin taban kısmını kullanabilirsiniz.
  • Soğumaya bırakın. Böylece sabununuz hazır olacak.

Nasıl kullanmalısınız?

  • Deri iltihabından etkilenen bölgeleri günde iki kez, sabah kalktığınızda ve gece yatmadan önce, bu ev yapımı sabunla yıkayın.
  • Sonrasında aloe vera, hindistan cevizi yağı, zeytinyağı veya aynısefa yağıyla yapılmış doğal bir losyon kullanarak cildinizi nemlendirin.
  • Son olarak da doğal olmayan, sülfat, paraben veya diğer zararlı kimyasal maddeleri içeren ürünleri kullanmaktan kaçının.

Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.



Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.