Emzirirken Mesigyna Alınabilir mi?

Süt miktarını azalttıkları ve besin değerini değiştirdiği için gebeliği önleyici yöntemler emzirme dönemini etkileyebilir. Mesigyna doğum kontrol iğnesini kullandığımızda neler olur? Cevabı yazımızda.
Emzirirken Mesigyna Alınabilir mi?

Tarafından yazılmıştır Equipo Editorial

Son Güncelleme: 04 Ocak, 2023

Mesigyna, gebeliği önleyen bir kombine hormonal kontraseptif ilaç markasının adıdır. Noretisteron ve etinilestradiolden oluşan aylık parenteral (enjekte edilen) bir kontraseptiftir.

Enjekte edilebilen kombine bir kontraseptiftir, ancak HIV enfeksiyonuna veya cinsel yolla bulaşan diğer hastalıklara karşı koruma sağlamadığını unutmamak gerekir.

Mesigyna’nın etkisi nedir?

Mesigyna, yumurtlamadan sorumlu hormonları baskılayarak ve servikal mukusu kalınlaştırır ve böylece spermi bloke etme eylemine geçer. Endometriumun üzerinde oluşturduğu etki, oral kontraseptiflere benzerdir. Bu nedenle adet benzeri bir kanama şekli oluşur.

Bu ilaç hamileliği önler. Doğru kullanıldığında, yani aylık enjeksiyonlar ertelemediğinde veya unutulmadığında etkili bir doğum kontrol yöntemi olduğu aşikardır. Aylık iğnelerle hamile kalma şansı çok düşüktür

Uygulanma şekli

aylık iğne

Mesigyna kadının adet döngüsünün ilk günü, yani adet kanamasının olduğu ilk gün uygulanmalıdır. Döngünün 2 ile 5. günlerinde de başlanılabilir, ancak bu durumda enjeksiyon yapıldıktan sonraki ilk 7 gün boyunca bu doğum kontrol yöntemine ek olarak başka bir yöntemin de kullanılması önerilir.

İkinci ve sonraki enjeksiyonlar 30 ± 3 günlük aralıklarla, yani ilk enjeksiyonla arada en az 27 ve en fazla 33 gün olmalıdır. İlk Mesigyna enjeksiyonundan bir ile iki hafta sonra vajinal kanama oluşur.

Tedaviye devam edildiğinde 30 günlük döngüde vajinal kanama meydana gelecektir. Aylık enjeksiyonun yapıldığı gün, normalde kanamasız aralığa denk gelir. Enjeksiyondan sonraki 30 gün içinde kanama olmaz ise gebe olma ihtimali göz ardı edilmelidir.

Hamilelik döneminde kullanılabilir mi?

Bu ilaç hamilelik sırasında uygulanamaz. Aslında, Mesigyna’yı aylık olarak vurulduğunuz sırada hamile kalırsanız, enjeksiyon tedavisini durdurmanız gerekir.

Büyük çapta gerçekleştirilen epidemiyolojik çalışmalar, doğum kurusuyla doğan bebeklerle, hamilelik sırasında annelerin hormonal kontraseptif kullanması arasında bir bağlantı bulamamıştır. Hamileliğin ilk aşamasında hormonal kontraseptifler kullanılan annelerin bebeklerinde teratojenik (yapısal bozukluk) etkiler görülmemiştir.

Emzirme döneminde Mesigyna kullanılır mı?

Emzirme döneminde, süt miktarını azaltabildikleri ve sütün içinde bulunan besin değerlerini değiştirebildikleri için hormonal kontraseptifler anne sütünü etkileyebilir. Buna rağmen, anne sütünün miktarı ve kalitesi üzerindeki etkileri veya emzirme dönemine ilişkin yeterli bilgi bulunmamaktır.

Küçük miktarlarda kontraseptif steroidlerin veya metabolitlerin süt tarafından emildiğini biliyoruz. Diğer steroidlerde olduğu gibi, özellikle bebek doğduktan sonraki ilk emzirme haftasında bilirubin(kan kökenli pigment) seviyesinde değişiklik olabileceğine dair teorik bir olasılık bulunmaktadır.

Mesigyna’nın anne sütü üretimi üzerindeki etkisine dair bir kanıt bulunmamasına rağmen, genel olarak doğumdan 6 ay sonrasına kadar veya emzirme tamamen durdurulana kadar aylık enjeksiyon şeklinde kullanımı önerilmemektedir.

doğum kontrol hapları

Ayrıca, Mesigyna’nın aşağıdaki iki elementten oluştuğunu belirtmek gerekir. Bu nedenle, emzirme dönemi için farklı seviyede risk grupları oluşturabilir:

Kontraseptif Mesigyna’nın Yan Etkileri

Bir doğu kontrol yöntemi olan kontraseptif (doğum kontrol yöntemi) Mesigyna’nın bazı yan etkileri bulunmaktadır. Bu nedenle doğum kontrol yöntemi olarak tercih edilmemesi önerilir. Ortaya çıkabilecek yan etkiler arasında baş ağrısı, mide rahatsızlığı ve mide bulantısı yer alır. Bu semptomların yanında görülecek diğer belirtiler aşağıdaki gibidir:

Sonuç

Mesigyna, güvenilir ve kullanımı kolay bir doğum kontrol yöntemidir. Bununla beraber, sağladığı faydalar yanında bazı durumlarda olası yan etkileri nedeniyle tedaviyi yarıda bırakmaktan kaçınmak için iyi bir tedavi yöntemi izlenmesi şarttır.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Carbajal-Ugarte, Jose Antonio; Cárdenas-Blanco, Adrián; Pastrana-Huanaco, E. L.-B. D. (2008). Eficacia y efectos adversos de anticonceptivos hormonales. Estudio comparativo. Rev Med Inst Mex Seguro Soc.

  • García Cervera, J., & Pérez Campos, E. F. (2001). Anticonceptivos inyectables, implantes subdérmicos y anillos vaginales. Cuadernos de Medicina Reproductiva.

  • Saulny De Jorgez, J. (1976). ANTICONCEPTIVOS INYECTABLES. Revista de Obstetricia y Ginecologia de Venezuela.


Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.