Gestasyonel Dismenore Hakkında Ne Zaman Endişelenmelisiniz?
Gestasyonel dismenore yaşama düşüncesi, bu terim menstrüasyon ile ilişkili ağrıyı ifade ettiği için, genellikle kafa karıştırıcıdır. Genellikle adet döneminin ilk gününde ve bitiminden iki ya da üç gün sonra ortaya çıkar.
Bu rahim rahatsızlığı, kolik olarak kendisini gösterir ve bunlar hamilelik sırasında yaygındır. Bunun nedeni, bu durumun bir kadının bu aşamada geçirdiği hormonal değişikliklerden kaynaklanıyor olmasıdır.
Dismenore, bazen aralıklı, diğer zamanlarda ise keskin ve sürekli olan şiddetli, kramp benzeri bir ağrıyı içerir. Bacaklara veya sırta kadar gidebileceği gibi mide bulantısı, baş ağrısı, kabızlık ve ishale de neden olabilir.
Bununla ilgili ne düşünüyorsunuz: Ağır Geçen Regl Dönemlerini Doğal Olarak Nasıl Tedavi Edebilirsiniz?
Dismenore Türleri
İki tür dismenore vardır: birincil ve ikincil. İlk durum genç kadınlarda onların adet döngüleri ile birlikte ortaya çıkar. Zamanla kaybolma eğilimindedir. İkincil dismenore ise, genital malformasyonlar ile bağlantılıdır, ancak yoğunluğu yaş ile birlikte artar.
Dismenoreden muzdarip olan, çocuk doğurma çağındaki kadınların yüzdesi kadın nüfusunun %25’i ila %60’ı arasında değişmektedir. Tahminler bunun etkisiz hale getirici olabileceğini gösterse de, bu tür bir rahatsızlık veya ağrının çoğu kontrol altında tutulabilir. Bu özellikle daha yoğun hale geldiğinde geçerlidir ve dismenore kadınların işe gidememesinin önde gelen nedenlerinden biridir.
Gestasyonel Dismenore
Bir kadın hamilelik sırasında her türlü hormonal değişikliği yaşar. Bunun nedeni, kadın vücudunun, belirli maddelerin kan konsantrasyonundaki değişikliklerden etkilenen değişikliklere maruz kalmasıdır.
Bu nedenle gestasyonel dismenore özellikle ilk trimesterde yaygındır. Bununla birlikte, tüm hamilelik dönemi boyunca da sürebilir.
Bu tür bir ağrı, kanama olmasa bile, adet kramplarına benzer. Rahmin geçirdiği değişikliklerden kaynaklanan bir histir. Yani, doğum için hazırlık sürecinde yaşanır. Ancak hamilelik normal koşullar altında ilerledikçe, ağrı da azalır.
İlk trimesterde kramplar, bebeğin o dönemdeki hızlı gelişiminden dolayı daha sık bir biçimde görülür. Karnın yan taraflarında gergin gibi hissettirirler ve rahim genişlediği için oluşurlar. Organ büyüdükçe hem kasları hem de bağları esnekliklerini arttırmaya zorlar.
Hamile bir kadın ikinci trimesterde de bu tür ağrılar yaşayabilir. Bu gerçekleştiğinde, teres major kasının aşırı gerilmesinden kaynaklanır – bu, rahmin ağırlığını destekleyen kastır. Rahatsızlık, karnın alt kısmına bir şey saplanıyormuş gibi hissetme eğilimindedir. Kendinizi zorladıktan sonra kramplar yaşamak da yaygın bir durumdur.
Bu yazımıza da bir göz atın: Ağır Geçen Regl Dönemlerini Doğal Olarak Nasıl Tedavi Edebilirsiniz?
Dismenoreniz Varsa Takip Etmeniz Gereken İpuçları
Hamilelik sırasında yaşanan kronik dismenore, hayatınızın bu döneminden zevk almanızı engelleyebilir. Semptomlar ile ilgilenmelisiniz ve eğer bunlar endişe verici değillerse, rahatlamak için birkaç ipucunu takip etmelisiniz.
Genel bir öneri beslenme düzeninizi biraz değiştirmektir, ancak bunu her zamanki gibi doğum uzmanınız ile görüştükten sonra yapmalısınız. Örneğin, fazla uyarıcı olduğu için kafeinden vazgeçmeniz gerekebilir. Ayrıca doktorunuz, folik asit ve demir için genel tavsiyelere dayanarak sizin için uygun takviyeleri reçete edebilir.
Diğer öneriler ise şunlardır:
- Ilık ya da sıcak su ile duş almak ya da küvette rahatlamak
- Karın üzerinde uygun sıcaklıkta ısıtma pedlerinin kullanılması
- Bel ve çevresine rahatlatıcı masajlar yaptırmak
- Bacaklarınız bükülmüş olarak yanınıza yatarak uyumak
Ayrıca eğer karnınızın alt kısmında ağrı varsa biraz hareket etmeye çalışın. Hamile kadınlar için özel olarak tasarlanmış bazı egzersiz rutinleri vardır ve bu durumlarda size yardımcı olabilirler. Her zaman bol su içmeyi de unutmayın.
Gestasyonel Dismenore Hakkında Ne Zaman Endişelenmelisiniz?
Gestasyonel dismenore doğal olarak ya da yukarıda önerilen önlemler uygulamaya koyulduğunda azalmaması ciddi bir sorundur. Bundan dolayı, eğer ağrı çok şiddetli hale gelirse doğum uzmanınıza danışın.
Özellikle geçmeyen şiddetli bir ağrı ya da alt karın bölgesinde ağrı ve kasılmalar yaşıyorsanız bir konsültasyon isteyin. Aynı şekilde eğer vajinal kramplar, kanama, akıntı varsa ya da gastrointestinal semptomlarınız veya baş dönmeniz varsa da bir doktora görünmelisiniz.
Rahatsızlık veya kramplar ile birlikte gerçekleşen kanama her zaman alarm için bir nedendir. Her üç aylık dönem kendine özgü yaygın rahatsızlıkları ile birlikte gelir; bu nedenle, bunları nasıl erken teşhis edebileceğinizi bilmek hem sizin hem de bebeğinizin sağlık risklerini azaltır. Doğum uzmanınızın acil durum irtibat numaralarını elinizin altında bulundurun!
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- Galindo, M. A. (2011). Efectos de la albahaca-Ocimum basilicum-sobre dolor pélvico en dismenorrea primaria-menstruación dolorosa-en mujeres en edad fértil. Revista Colombiana de Enfermería, 6, 47-60.
- Castro, Magdalena, and Claudia Galleguillos. “Dismenorrea primaria en adolescentes: Revisión de la literatura.” Rev. Soc. Chil. Obstet. Ginecol. Infant. Adolesc 16.2 (2009): 24-36.
- Scarella, A., Chamy, V., Badilla, D., Escobar, A., & Michea, K. (2008). Rotura uterina espontánea en el primer trimestre del embarazo. Revista chilena de obstetricia y ginecología, 73(6), 393-396.
- Fournier, M. M. (2013). El dolor pélvico durante el embarazo. Ginecología y Obstetricia de México, 81(09), 558-572.
- Munjin, Milan, and Juan Rojas. “Dolor lumbar relacionado al embarazo.” Revista chilena de obstetricia y ginecología 72.4 (2007): 258-265.
- Castillo Ortiz, Natalia del. “Modificación y efectos del consumo de cafeina durante el embarazo.” (2016).
- Ezcurra, R., N. Lamberto, and V. Peñas. “Dolor abdomino-pélvico en ginecología.” Anales del Sistema Sanitario de Navarra. Vol. 32. Gobierno de Navarra. Departamento de Salud, 2009.
- Fox, Nathan S. “Qué hacer y qué no hacer durante el embarazo.” Obstet Gynecol 131 (2018): 713-21.
- Santos, Fernanda, et al. “Adhesión de las mujeres embarazadas a los ejercicios para fortalecer el suelo pélvico.” Evidentia 15 (2018): e10427.